6 שנים ago

7 טיפים למשתתפים באיירדרופים או חלוקת טוקנים בחינם

Ante Medić אפר 26, 2018 12:51

תופעת האיירדרופים (חלוקת טוקנים, בתרגום חופשי) הולכת וצוברת תאוצה, איירדרופים מתרחשים בהיקפים גדולים מאיי פעם. אף אחד כבר לא יכול להתעלם ממה שהפך לטרנד הלוהט לאחרונה בעולם הקריפטו.

מה זה איירדרופ?

איירדרופ ((airdrop הוא למעשה חלוקת טוקנים בחינם, זה הכול. כמובן שהשאלה הראשונה המתבקשת תהיה  “למה שמישהו יעניק טוקנים או מטבעות בחינם?”. ובכן, התשובה היא מאוד פשוטה –  מדובר בתרגיל שיווקי. זאת גם דרך לקדם פרוייקט קריפטו חדש, ולהגדיל חשיפה ומודעות ברשתות החברתיות ובקהילת המטבע. המטבעות שמחולקים בחינם גורמים לכל ‘ציידי’ האיירדרופים לצאת מהחורים ולהצטרף לקהילת הפרויקט. קהילה היא נדבך חשוב מאוד ומשמעותי להצלחת ההנפקה, הגיוס ולפרוייקט לאחר מכן.

אז האם איירדרופים הם באמת מטבעות שאפשר להפיק מהם תועלת, ולגמרי בחינם? איפה הקאץ’? אין ארוחות חינם. על מנת להבין את הסכנה הטמונה במבול האיירדרופים שנחת עלינו, צריך להבחין בין שלושה סוגים שונים של איירדרופים:

איירדרופים למחזיקים במטבע הרלוונטי

במרבית המקרים, פרויקטים של איירדרופ נבנים על גבי אחת מרשתות הבלוקצ’יין הגדולות כמו האת’ריום (יותר מ- 90% מהאיירדרופים מתבצעים על גביו), והשאר מתבצעים על פלטפורמות אחרות כמו Stellar, NEXT , או NEO. כל מה שנדרש על מנת להשתתף באיירדרופ כזה וליהנות מהטוקנים החדשים הוא פשוט להחזיק במטבע הקריפטו הרלוונטי לפרויקט בנקודת זמן מסוימת (הנקראת ‘snapshot’) שבה תקבלו מטבעות חדשים בחינם. דוגמאות לאיירדרופים מסוגים כאלה הם  Nextו-Ardor.

איירדרופים כתוצאה מפורק או פיצול

ברגע מסוים, יכול להתרחש פיצול (פורק) ברשת הבלוקצ’יין. כשאירוע כזה קורה, הבלוקצ’יין המקורי למעשה מתפצל לשתי שרשראות נפרדות – המקורית והחדשה. על מנת להשתתף באיירדרופ מהסוג הזה כל מה שאתם צריכים לעשות זה פשוט להחזיק בכמה מטבעות של הרשת המקורית לפני הפיצול, ותקבלו את המטבעות החדשים שהתפצלו ממנה וכוללים את השרשרת המקורית. הדוגמה המפורסמת ביותר לפיצול שכזה הביטקוין קאש (BCH) שהתפצל מהביטקוין המקורי (BTC) באוגוסט 2017.

איירדרופים תמורת פעולות שיווקיות (Bounty Airdrops)

מדובר בסוג הנפוץ כיום. במרבית המקרים, על מנת להשתתף באיירדרופ תצטרכו לבצע כמה משימות ברשתות החברתיות כמו לעקוב אחר הפרויקט בטוויטר, להצטרף לקבוצה בטלגרם וגם לעשות לייק לדף הפייסבוק של הפרוייקט. בדרך כלל תצטרכו לבצע הרשמה עם הפרטים האישיים שלכם וכמובן לציין את כתובת הארנק הדיגיטלי שלכם, לעיתים קרובות מדובר בכתובת את’ריום המבוססת על תקן ERC-20 שבה תקבלו בעתיד המטבעות שהרווחתם (ביושר). לעיתים רחוקות, תידרשו להשלים גם תהליך אימות וזיהוי KYC, אבל נדון בנקודה הזאת בהרחבה בהמשך.

הסכנות באיירדרופים

נוכלים נמצאים בכל מקום, ולכן זה לא מפתיע שהם ישתמשו גם באמצעות איירדרופ. בכל זאת יש קאץ’ בעניין הזה, כי אתם לא באמת מקבלים את המטבעות ככה סתם ולגמרי בחינם. זמן = כסף ואתם צריכים  להשקיע מזמנכם על מנת להירשם לאיירדרופ. תמיד קיימת האפשרות שהאיירדרופ שרציתם להשתתף בו הוא תרמית ושאין סיכוי לקבל את המטבעות שהובטחו בעתיד. אבל, העובדה המטרידה היא שנוכלים יכולים לאסוף את המידע האישי שסיפקתם להם על מגש של כסף במהלך הרשמתכם לאיירדרופ, להשתמש בו שוב בעתיד ואף למכור אותו לגורמים שונים. אם כבר החלטתם לקחת חלק בתופעת האיירדרופים  המתרחבת חשוב ללמוד אותה לעומקה ולפעול בזהירות הנדרשת.

איידרופים: הכירו את סיפורי ההצלחה

כבר זמן מה שאני משתתף באיירדרופים שונים. מניסיוני, אני יכול להגיד שמרבית האיירדרופים הם אכן בזבוז זמן שלא מצדיק את הטוקנים שכנראה לא יסחרו בהמשך. בדקו טוב את האתרים והצוות של הפרוייקט. בדקו אם הקהילה אמיתית.

אבל כן ישנם פרויקטים טובים, שתגמלו את משתתפיהם בצורה נאותה. דוגמה טובה לאיירדרופ שכזה היא רשת התשלומים המבוזרת Stellar. סטלר העניקו 1,000 מטבעות בחינם תמורת הרשמה לאתר. בינואר 2018 השווי שלהם כבר נסק לסכום מרשים למדי של $850. לגמרי לא רע בהתחשב בעובדה שזה לא הצריך כמעט כלום… דוגמה נוספת לאיירדרופ מוצלח מסוג באונטי, שבו המטבעות מעונקים כתגמול על פעולת שיווק, היא Ontology  (ONT) שמתבסס על פלטפורמת NEO. על מנת להשתתף באיירדרופ הייתם צריכים פשוט להירשם לניוזלטר של פרויקט Ontology ובתמורה הייתם מתוגמלים באלף טוקני ONT. האיירדרופ התנהל בינואר 2018, ובזמן כתיבת השורות האלה, השווי של מטבע ONT אחד חצה רף של ארבעה דולר!

איירדרופ מוצלח נוסף הוא פרויקט Polymath, טוקן ERC-20 המבוסס על את’ריום. Polymath ביצעו איירדרופ בדצמבר 2017. בתמורה להרשמה לאתר העניקו לכל אחד 250 טוקני POLY. בפברואר 2018, השווי שלהם עמד על 400$. כן, קראתם נכון, רק עבור הרשמה לאתר.

כללי בטיחות למשתתפים באיירדרופ

לאחר שאספתי מגוון של איירדרופים שונים במהלך החודשים האחרונים, אני רוצה לשתף אתכם בשבעה טיפים חשובים שלמדתי על בשרי:

.1 לעולם אל תשלמו תמורת איירדרופ: אם הפרוייקט דורש מכם לשלם על מנת להשתתף באיירדרופ, תברחו מבלי לחשוב פעמיים.

2 . אף פעם אל תעבירו את המפתח הפרטי שלכם: מדובר בכלל בסיסי ויסודי בעולם הקריפטו, אבל תמיד טוב להזכירו שוב. זהו הכלל החשוב ביותר שיש. לא הייתם נותנים את הארנק שלכם לאדם זר, נכון?

3. פתחו כתובת אימייל ייעודית: מומלץ ליצור כתובת דואר אלקטרוני חדשה שתשמש אתכם  אך ורק להרשמה לאיירדרופים. עדיף אפילו לפתוח כתובת חדשה עבור כל הרשמה. אם יש לכם דומיין משלכם, ואז תוכלו ליצור כתובת העברת אימייל forwarding עבור כל חשבון  שתפתחו. לדוגמה: adobe@yourdomain.com. למעשה, אתם לא באמת יוצרים דואר אלקטרוני חדש, אלא מעבירים כל מייל המגיע לאותו דומיין לתיבת הדואר האמתית שלכם.

.4  אף פעם אל תספקו את כתובת האימייל האישית שלכם: כשיש כל כך הרבה הונאות ותרמיות, לא מומלץ לספק פרטים אישיים כגון שם, משפחה ומייל.

5 . אף פעם אל תשתמשו באותה הסיסמה עבור אתרים שונים: הכלל הזה תקף עבור כל החשבונות שלכם, אבל במיוחד עבור איירדרופים שדורשים הרשמה לאתרים שלהם. מעבר לשימוש בסיסמאות שונות עבור כל אתר, מומלץ להשתמש באפליקציה לניהול סיסמאות או ביוצר סיסמאות מקוון.

6. המנעו מלהשתתף באיירדרופים שדורשים תהליך KYC גם אם הם לא מעוררים חשד: המשמעות של תהליך KYC היא “הכר את הלקוח”. מדובר במנגנון שבו גופים פיננסיים מאמתים את זהותו של מקבל השירות.  ברוב המקרים, על מנת להשתתף בהנפקת ICO תצטרכו לעבור תהליך כזה. באופן אישי, איני משתתף בהנפקות מטבע כאלה ובסוגי איירדרופים שמקושרים אליהן. הסיכון גדול מדי, ואיני חש בנוח לשתף מידע פרטי ורגיש עם פרויקט מסוג כזה ולספק לגוף זר את כל הפרטים האישיים שלי – כולל צילום דרכון.

7. פתחו כתובת את’ריום חדשה ייעודית: מפני שמרבית הפרויקטים מתבצעים על רשת האת’ריום, צעד חכם יהיה ליצור כתובת את’ריום חדשה שתשמש אתכם רק עבור איירדרופים שתשתתפו בהם. גם אם לא נראה שיש סכנה גדולה וממשית בשיתוף הכתובת הדיגיטלית הציבורית שלכם, עדיף לנקוט משנה זהירות. אני חש הרבה יותר מוגן ובטוח, כשהמיזמים האלה לא יודעים כמה מטבעות את’ריום ואיזה טוקנים אני מחזיק באופן כללי (איסוף מידע, אמרנו?).

איך למצוא איירדרופים שווים ואטרקטיביים?: ניתן למצוא איירדרופים חדשים בחשבונות טוויטר או ערוצי טלגרם שונים. יש גם את האתר הבא שהוא מעין אינדקס איירדרופים גדול ומתעדכן תדיר.

מה עושים עם המטבעות או הטוקנים שקיבלתם?

טוב, אז נניח ונרשמתם לכמה איירדרופים, אז מה עושים עכשיו? ובכן, במרבית המקרים, תצטרכו לחכות עד שהנפקת ה- ICOתסתיים. בדרך כלל, הטוקנים מופצים לאחר מכן. כדי למכור את הטוקנים לקריפטו כגון ביטקוין או אתריום יש להמתין עד שיכנסו לזירות המסחר.

מסקנות

בשורה התחתונה, גם אם יש המון איירדרופים שהם לא יותר מתרמיות או פרויקטים חסרי תועלת שאין להם כל ערך ממשי, עדיין תוכלו למצוא פרויקטים מבטיחים, אמינים ולגיטימיים שכדאי לשים אליהם לב. מתישהו ביום מן הימים, אם וכאשר השוק יעלה – אף פעם לא תוכלו לדעת איזה טוקן יהפוך ל- Stellar הבא, אז חשוב להיות עירניים.

Share This Article
Ante Medić

BSc in computer science. Ante's a father of two and passionate about web design. He fell in love with the Wordpress platform and enjoys working in PHP. Recently became hooked on cryptocurrency and especially on airdrops. Loves watching and playing basketball, like any other average Joe.