4 sene ago

Yeni Başlayanlar İçin Bitcoin’de Marj Ticareti Rehberi

George Georgiev Haz 7, 2020 15:20

Bitcoin’deki uzun (long) ve kısa (short) pozisyonlarınızı, bu pozisyonları açmak için gereken sermayeyi elinizde tutmadan 2, 10 hatta 100 katına kadar kaldıraç kullanarak açabilseydiniz ne olurdu?

Marj ticareti (Margin Trading)  rehberimize hoş geldiniz. Bu makalemizde başta Bitcoin’de olmak üzere kaldıraçlı işlemlerin kripto paralarda nasıl gerçekleştirildiğini, kaldıraçlı işlemlerin nasıl çalıştığını ve hangi borsalarda kaldıraçlı işlem yapılabileceğini inceleyeceğiz.

Bitcoin’de Marj Ticareti

Bitcoin’de marj ticareti, kullanıcıların borsadan borç alarak kaldıraçlı işlem açılmasına olanak sağlar.

Örneğin Bitcoin’de 2x kaldıraç kullanarak bir marj ticareti işlemi açarsak ve Bitcoin %10 yükselirse, 2x kaldıraç kullandığımız için bu işlemden basit bir hesapla %20 kâr etmiş olurduk. Aynı işlemi spot piyasada kaldıraçsız bir şekilde açtığımızda ise kazancımız sadece %10’la sınırlı kalırdı.

Marj ticaretinde kaldıraç 25 katına kadar hatta birçok borsa 100 katına kadar yükseltilebilir. Elbette bu pozisyonlar yüksek risk içermesine rağmen yukarıda bahsettiğimiz işlemi 25 kaldıraçla yaptığımızda elde ettiğimiz kâr basitçe %250 olarak sonuçlanırdı.

Bitcoin’de marj ticareti nasıl gerçekleşir?

Çoğu durumda borsalar marj ticareti için gereken krediyi kullanıcılarına sağlar ve bu şekilde kullanıcılar daha yüksek hacimli işlemler gerçekleştirebilir. Bu işlemler her ne kadar yatırımcılar için riskli olsa da borsalar pek riske girmez. Çünkü bu işlemler, kullanılan kaldıracın ne kadar yüksek olduğuna bağlı olarak belirli bir zarara ulaştığında otomatik olarak tasfiye (likidite) edilir ve kapatılır.

Bitcoin’de Marj Ticareti Yapabileceğiniz Borsalar

Exchange Rating

Binance Futures

Huobi Futures

BitMEX

Bybit Review

Phemex

PrimeXBT

Kucoin Futures

ApolloX

Delta Exchange

BaseFEX

Poloniex

Plus500

Currency

Bityard

PrimeBit

Bitfinex

Kraken Margin

XENA

Bitcoin ve Altcoin’lerde Kısa (Short) Pozisyonu Açma

Bitcoin fiyatı değer kaybederken de kazanç sağlamak ister misiniz? Bu, elbette mümkün. Bitcoin’de kısa (short) pozisyonu, basit bir tabirle Bitcoin fiyatındaki düşüş beklentisi içerisinde olduğumuz anlamına gelir. Teknik olarak kısa (short) pozisyonu açan bir yatırımcı Bitcoin satar ve daha sonrasında daha düşük bir fiyattan sattığı Bitcoin’i tekrar geri alarak kâr elde etmeye çalışır. Süreç her ne kadar karmaşık görünse de endişelenmenize gerek yok, bu işlemler borsa tarafından otomatik olarak yapılır.

Piyasadaki olası düşüş risklerine karşı korunmak için de short pozisyonu açılabilir. Örneğin bir portföy 5 Bitcoin’den oluşuyorsa ve olası bir düşüş beklentisi varsa 10x kaldıraçla Bitcoin’de kısa pozisyonu açıldığında bu portföyün %40’ı korunmuş olur.

10x kaldıraç kullanarak bu pozisyonu açmak için ise portföyün sadece 10’da biri kadar Bitcoin’e ihtiyacınız var. Kısaca anlatmak gerekirse 5 Bitcoin’lik bir portföyün %40’ını olası düşüşlere karşı korumak için marj ticareti işlemleri yaptığınız borsada yalnızca 0.2 Bitcoin tutmanız gerekiyor. Bu şekilde portföyünüzün sadece küçük bir kısmını borsada tutarak siber saldırı gibi olası tehlikelere karşı korunmuş olursunuz. Borsalarda tutabileceğiniz minimum seviyede Bitcoin tutmak güvenlik açısından size büyük fayda sağlayacaktır.

Bitcoin Marj Ticareti İpuçları

Marj ticareti, spot işlemlere göre daha riskli olduğundan kripto para piyasasında henüz yeni olan yatırımcılara pek önerilmez. Marj ticareti yapmak isteyenler için oldukça faydalı olabilecek birkaç ipucunu da makalemizde topladık.

Her zaman küçük miktarlarla işlem açın: Marj ticaretinde ilk gününüz mü? Kesinlikle küçük miktarlarda işlemlerle başlayın. Kaldıraçlı işlemlere küçük miktarlarla başlayarak biraz özgüven kazanın.

Tüm portföyünüzle tek seferde işlem açmayın: Henüz marj ticareti konusunda yeterince yetenekli değilseniz işlemlerinizi parçalara ayırmak size fayda sağlayabilir. Bu şekilde olası ters hareketlerde giriş fiyatınızı düşürerek riski azaltabilirsiniz. Aynı şey kâr alırken de geçerli. Marj ticareti işlemlerinizde kâr alırken portföyünüzü parçalara bölerek riski azaltabilirsiniz.

İşlem ücretlerini ve tasfiye mekanizmasını anlayın: Hangi işlem için ne kadar işlem ücreti ödediğinizi öğrenin. Yüksek işlem ücretleri ödemek kârınızı azaltabilir. Aynı şey tasfiye (likidite) fiyatı için de geçerli, pozisyonunuzun tasfiye fiyatına ulaştığında otomatik olarak kapatılacağını bilmelisiniz.

Risk Yönetimi: Marj ticareti yaparken alacağınız riskleri net bir şekilde belirleyin, aşırı ölçüde açgözlü olmamaya dikkat edin. Portföyünüzün tamamını kaybedebileceğinizi aklınızdan çıkarmadan riske atmak istediğiniz miktarı belirleyin. Kapanış pozisyonlarını, kâr alma seviyelerini ve en önemlisi zararı durdurma (stop-loss) seviyelerini ayarlayın.

Bitcoin’de Short ve Long Pozisyonlarında Fiyat Manipülasyonları: Bitcoin gibi kontrolsüz bir piyasada zaman zaman fiyat manipülasyonları yaşanabiliyor. Kripto para piyasasında kısa ve uzun pozisyonlardan herhangi biri diğerine üstün geldiğinde fiyatlar manipüle edilerek üstün gelen pozisyondakiler tasfiyeye zorlanabilir. Yukarıdaki görselde long pozisyonlarının sert bir düşüşle tasfiye edildiği açıkça görülüyor. Bu manipülasyon Bitcoin’de sıkça yaşanabiliyor.

Kısa vadeli işlemler: Kripto paraların volatilitesinin oldukça yüksek olduğu biliniyor. Bu nedenle kripto paralarda marj ticareti riski neredeyse ikiye katlıyor. Bu nedenle marj ticareti işlemlerinizde kısa vadeli pozisyonlar açmaya dikkat edin. Marj ticaretinde işlem ücretleri bir günlük vadede kabul edilebilir olsa da uzun vadede önemli ölçüde artabilir.

Temel noktalara dikkat edin: Bitcoin ETF kararları, SEC düzenlemeleri gibi gelişmeler Bitcoin fiyatını önemli ölçüde etkileyebilir. Birçok analist sadece teknik analize inansa da piyasadaki yeni gelişmelerin de fiyatlar üzerinde önemli bir etkisi olduğunu unutmayın.

Aşırı volatilite: Öyle ki bazen kripto para piyasasındaki dalgalanmalar grafikteki mum fitillerinin ekrandan taşacağı hissine kapılmanıza neden olabilir. Böylesi bir durumda göz açıp kapayıncaya kadar tasfiye olabilirsiniz. Yüksek kaldıraçlı işlemlerde tasfiye fiyatı nispeten giriş fiyatınıza daha yakın olacaktır.

Aslında, volatiliteden faydalanabilir, pozisyonunuzda kapanış seviyenizi belirleyerek kârınızı aldıktan sonra fiyatların tekrar giriş seviyenize gelmesini bekleyebilirsiniz.

Marj Ticaretinin Maliyeti ve Riskleri

Yukarıda belirtildiği üzere marj ticaretinin, ödünç alınan kripto parayla gerçekleştirilen işlem için ödenilen faiz ve işlem ücreti gibi maliyetleri bulunuyor. Her zaman daha fazla kazanma şansı artarken daha fazla kaybetme riski de artar.

Marj ticaretinde kaybedebileceğimiz miktar pozisyonu açmak için harcadığımız miktarla sınırlıdır. Marj ticaretinde işlem tasfiye fiyatına ulaşırsa otomatik olarak borsa tarafından tasfiye edilir. Bu sırada sadece borsadan ödünç aldığımız miktarı değil aynı zamanda kendi bakiyemizi de kaybederiz.

Örneğin: Spot işlemlerde kaldıraç 1:1 oranında olduğunda pozisyon fiyatlar sıfıra gerilediğinde tasfiye olur. Ancak marj ticaretinde kaldıraç arttıkça tasfiye fiyatı satın alma fiyatına yaklaşacaktır. 1 Bitcoin fiyatının 1.000₺ olduğunu kabul edelim. 2x kaldıraçla 1 Bitcoin satın aldığımızda pozisyonumuzun maliyeti 1.000₺ olur.

Bu pozisyonumuz Bitcoin fiyatının 500₺ bandına gerilemesi durumunda tasfiye olacak ve bu seviyede yatırdığımız 1.000 lirayı ve ödediğimiz faizle birlikte işlem ücretlerini de kaybetmiş olacağız. Ayrıca marj ticaretinde piyasanın tersine de işlem açılabilir, yani Bitcoin’in düşeceği beklentisiyle açığa Bitcoin satılabilir.

Yüksek kaldıraç riski: Kaldıraç ne kadar yüksek olursa, tasfiye fiyatı giriş fiyatına o kadar yakın olur. Burada 100’ü kaldıraç değerine bölerek pozisyonunuzun yüzde kaç zarara ulaştığında tasfiye edileceğini kolaylıkla hesaplayabilirsiniz. Örneğin: 1:25 kaldıraçlı bir pozisyonda işlem %4 zarar ettiğinde pozisyon tasfiye edilir. Kripto para piyasasının volatilitesinin oldukça yüksek olması nedeniyle %4’lük dalgalanmalar çok hızlı bir şekilde yaşanabilir.

Artık çoğu popüler kripto para borsası marj ticareti işlemleri yapmak mümkün. Kaldıraçlı işlemlerin avantajları oldukça belirgin. Yatırımcıların borsada tuttukları kripto para sayısını minimize etmeleri portföy güvenliği açısından kritik öneme sahip. Çünkü son yıllarda birçok popüler kripto para borsasına yönelik gerçekleştirilen siber saldırılar, bilgisayar korsanlarının kripto para borsalarını açık hedef olarak gördüğünü kanıtlar nitelikte.

Sonraki Okuma – Marjin Ticareti

Bitcoin ve altcoin’lerde marj ticareti için ek ipuçlarına buradan ve buradan ulaşabilirsiniz.

Kripto paralarda marj ticareti hakkında daha fazla ipucu öğrenmek ister misiniz? İşte kaçırmamanız gereken 12 marj ticareti ipucu.

Share This Article
George Georgiev

CryptoPotato'nun baş editörü Georgi Georgiev, Blockchain ve kripto para birimleri hakkında iki yılı aşkın deneyime sahip bir yazardır. Georgi'nin Bitcoin ve kripto paralara olan tutkusu 2016'nın sonlarında başladı ve Georgiev o zamandan sonra asla geriye dönüp bakmadı. Kripto paraların teknolojik ve ekonomik etkileri onu en çok ilgilendiren alanlardır ve uyumadığı zamanlarda bir gözü sürekli piyasanın üzerinde. George ile iletişime geçin:LinkedIn