Rehberler
3 ay ago

Pi Network Nedir? Yeni Başlayanlar için Temel Rehber

Tuncay AYDINER Şub 27, 2023 12:58

Bu yazımızın konusu en popüler kripto para projelerinden Pi Network.

Pi Network, dolandırıcılık odaklı bir proje mi? Gelin Pi Network projesine kapsamlı bir şekilde göz atalım.

Pi Network’e ilişkin tartışmalar, başta Huobi olmak üzere bir dizi kripto para borsasının Pi Network’ün kripto para birimini listelemesinin ardından başladı. Son birkaç aydır kripto para topluluğunun dilinden düşmeyen Pi Network’ü kapsamlı bir şekilde inceleyeceğiz.

Bundan dört yıl önce piyasaya sürülen Pi Network’te kullanıcılar basit görevleri tamamlayarak “PI” olarak adlandırılan coin’in madenciliğini yapıyor. Mobil cihazlar üzerinden kripto para madenciliğine olanak sağlayan bu sistem dünyanın dört bir yanında milyonlarca kullanıcıyı cezbetti.

Bazı kripto para uzmanları Pi Network’ü uzun vadede kullanıcılarını dolandırmayı amaçlayan bir sadet zinciri olarak tanımlıyor. Peki bu doğru mu? Pi Network dolandırıcılık odaklı bir proje mi değil mi? Gelin kapsamlı rehber içeriğimizde Pi Network projesini derinlemesine inceleyelim.

Bu rehber içeriğimizde Pi Network‘ün tartışmalı bir şekilde Huobi borsasında listelenmesi de dahil olmak üzere projeye dair soru işaretleri yaratan önemli konulara mercek tutacağız.

İçindekiler:

  • Pi Network Nedir?
  • Pi Network Nasıl Çalışıyor?
  • Pi Coin’in Listelendiği Borsalar
  • Pi Network Bir Dolandırıcılık mı?
  • Sonuç

Pi Network nedir?

Pi Network kullanıcıların akıllı telefonlarıyla kripto para madenciliği yapmasına olanak sağlayan bir blockchain projesi. Kullanıcılarının kripto paralar hakkında bilgisi olup olmadığına bakmaksızın herkesi kripto para sektörüne dahil etmeyi amaçlıyor.

Pi Network, Stanford Üniversitesi mezunları Nicolas Kokkalis, Chengdiao Fan, Aurélien Schiltz ve Vince McPhillips tarafından geliştirildi. 2018 yılında geliştirilmeye başlanan Pi Network’ün whitepaper’ı 14 Mart 2019’da yayınlandı ve proje piyasaya sürüldü.

Pi Network uygulamasında kullanıcılar, projenin ana ağına geçmesiyle değer kazancağını öngördüğü PI coin ile ödüllendiriliyor.

Bitcoin madencilerinin aksine, Pi Network’te madencilik yapan bireyler Pioneer olarak adlandırılıyor. Pi Network’te madencilik yapmak isteyen kullanıcıların her 24 saatte bir uygulamadaki bir butona basmaları gerekiyor. Pi Network kullanıcılar için madencilik sürecini basitleştirdiklerini iddia ediyor. Pi Network uygulaması Android ve iOS telefonlara indirilebiliyor.

Pi Network kullanıcı tabanını büyütmek için çok seviyeli pazarlama (MLM) yaklaşımını kullanıyor. MLM yaklaşımı, mevcut kullanıcıların yeni kullanıcıların ekosisteme davet ettikleri yeni kullanıcılar için ödüllendirildiği tartışmalı bir pazarlama stratejisidir. MLM yaklaşımının daha çok piramit şemaları tarafından kullanılmasından ötürü Pi Network tartışmaların odağı oldu.

Pi Network örneğinde, mevcut kullanıcılar (yönlendirenler) yeni kullanıcıları (yönlendirilenler) ağa katılmaya davet ettikleri için daha fazla PI coin ödülü alırlar. Yeni kullanıcılar platforma katıldığında ve hesaplarını aktifleştirdiklerinde yönlendiren kişi günlük madencilik bonusu kazanıyor.

MLM yaklaşımı Pi Network’ün büyümesinin arkasındaki en önemli stratejilerden biri. Pi Network’ün şu anda 35 milyondan fazla aktif küresel kullanıcıya sahip olduğu bildiriliyor.

Diğer merkezsiz madencilik protokollerinin aksine Pi Network, kullanıcılarının KYC doğrulaması gerçekleştirmesini zorunlu kılıyor. Her kullanıcı kendi kimlik bilgileriyle hesap oluşturduğundan bir kullanıcının birden çok hesap oluşturmasının önünde geçilmiş oluyor.

Pi Network Nasıl Çalışıyor?

Pi Network, Stellar Consensus Protocol (SCP) adlı bir konsensüs algoritması kullanıyor. SCP, ağa katkıda bulunan kullanıcıların ödüllendirilmesine olanak sağlıyor. Pi Network, Stellar Consensus Protocol’ün (SCP), Proof-of-Work (PoW) ve Proof-of-Stake (PoS) gibi diğer konsensüs algoritmalarından daha hızlı, daha güvenli ve daha ölçeklenebilir olduğunu iddia ediyor.

Pi Network topluluğu dört rolden oluşmaktadır:

  • Pioneers (Madenciler)
  • Contributors (Güvenliği sağlayanlar)
  • Ambassadors (Distribütörler)
  • Nodes (Doğrulayıcılar)

Pioneers (Madenciler)

Pi Network’te madencilik faaliyetleri gerçekleştiren kullanıcılar Pioneers olarak adlandırılıyor. Bu kategorideki kullanıcılar, madencilik faaliyeti yürütmek için her 24 saatte bir Pi Network uygulamasındaki bir butona tıklayarak robot olmadıklarını kanıtlıyorlar. Pi Network tarafından paylaşılan verilere göre şu anda ağdaki toplam Pioneers sayısı 35 milyon seviyesinde.

Her ne kadar Pi Network ve kullanıcıları madencilik faaliyeti gerçekleştirdiklerini iddia etse de aslında durum böyle değil. Gerçekte ağda madencilik faaliyeti gerçekleştirilmiyor. Kripto para madenciliği genellikle karmaşık matematik problemlerini çözerek işlemlerin işlenmesini ve doğrulanmasını sürecidir. Doğrulanan işlemler ise blockchain üzerindeki dağıtık deftere eklenir. Bu süreçte madenciler de ağa yaptıkları katkılar için yeni üretilen dijital varlıklarla ödüllendirilir.

Pi Network’te ise durum biraz farklı. Pi Network henüz işlevsel bir blockchain’e sahip değil. Bu da Pi Network’teki işlemlerin şu an için blockchain’de gerçekleşmediği anlamına geliyor. Bu nedenle blockchain yoksa kripto para madenciliği de söz konusu olamaz.

Şu anda Pi Network geliştiricileri kendi blockchain’lerini (mainnet) piyasaya sürmek için çalışmalar yürütüyor. 2021 yılının Aralık ayında kapalı mainnet’inin sürecini başlatacağını açıklayan Pi Network geliştiricileri veri toplamak ve halka açık mainnet ağ öncesi veri toplamayı hedeflediklerini ifade etmişti. Geliştiriciler, Pi Network mainnet’inin, açık mainnet süreci başladığında piyasaya sürülecek. Ancak açık mainnet için lansman tarihi henüz belli değil.

Contributors (Güvenliği sağlayanlar)

Pi Network’te üç gün boyunca aktif olarak madencilik yapan Pioneer’lar, Contributor olmaya hak kazanır. Contributor’ler, üç ile beş Pioneer’ın bir araya gelerek oluşturduğu Güvenlik Çemberi’dir. Pi Network Contributor’ler, Pioneer’lara kıyasla daha fazla madencilik ödülü kazanır.

Güvenlik Çemberi (Security Circle), Pi ağında birbirine güvenen üç ila beş kullanıcıdan oluşan bir gruptur.

Bir kullanıcı birden fazla Güvenlik Çemberi’ne katılabilir.

Ambassadors (Distribütörler)

Kullanıcılar, referans kodları aracılığıyla yeni kişileri Pi Network’e davet ettiklerinde Ambassador (distribütör) olurlar. Ambassador, ağa katılmaya davet ettikleri her kullanıcı için %25 madencilik bonusu alırlar. Bu, davet edilen kişi sayısı ne kadar yüksek olursa, Ambassador için kazanç oranının o kadar yüksek olacağı anlamına gelir.

Kullanıcıların birden fazla güvenlik çemberine eklenebildiği Katılımcı kategorisinin aksine, yönlendirilenler yalnızca bir Ambassador’un kazanç ekibine katılabilir.

Nodes (Doğrulayıcılar)

Pioneer’lar, bir masaüstü veya kişisel bilgisayarda bir Pi yazılımını çalıştırarak ağda doğrulayıcı (Node) olabilirler. Pi Network ağında node çalıştıran doğrulayıcılar, madencilik sürecinde ek avantajlarla ödüllendirilir.

Şu anda Pi Network’te 10.000’i aşkın testnet node’u bulunuyor. Projenin geliştiricileri, Pi Network mainnet’i yayına girdiğinde node’ların Pi blockchain’inin güvenliğini sağlayacağını belirtiyor.

Pi Network Hangi Borsalarda İşlem Görüyor?

2023 yılının Şubat ayı itibariyle Pi Coin henüz resmi olarak herhangi bir borsada listelenmedi. Pi Coin’in listeleneceği tarih de belli değil. PI coin sahipleri, Pi Network’ün 2019 yılında piyasaya sürülmesinin ardından varlığın bir borsada listelenmesini bekliyor.

Pi Network’ün yol haritasında üç aşama bulunuyor. Ekip ilk iki aşamayı gerçekleştirdi: projenin tasarımı, dağıtımı, güven grafiği önyüklemesi ve testnet.

Pi Network’ün whitepaper’ına göre Pi blockchain’i, mainnet’in 3. aşaması yayına girdiğinde piyasaya sürülecek.

2022 yılının Aralık ayında Huobi, BitMart ve XT.com başta olmak üzere bazı kripto para borsalaro Pi Coin’in sentetik versiyonunu listeleyerek Pi Network topluluğunda şok etkisi yarattı. Bu borsalarda listelenen ve Pi coin olarak tanımlanan dijital varlığın, kullanıcıların Pi’nin fiyat hareketi hakkında spekülasyon yapmak için kullanabilecekleri basitçe I-owe-you (IOU) token’i olduğunu yani gerçek Pi Coin olmadığını belirtmemiz gerekiyor.

Bu nedenle Pi Coin sahipleri şimdiye kadar biriktirdikleri Pi Coin’leri bu borsalara yatıramıyor ve satamıyor.

Topluluk uzun zamandır Pi Coin’in resmi olarak borsalarda listelenmesini bekliyor. Bununla birlikte Pi Network geliştiricileri, Huobi, BitMart ve XT.com’un Pi Coin’i kendilerinden onay olmadan listelediğini açıkladı. Pi Network geliştiricileri, topluluğu bu borsalarda işlem gören sentetik Pi Coin’den uzak durmaya çağırdı.

Pi Coin Son Durum ve Mainnet Tarihi

Pi Network haberleri, Pi’nin henüz ana ağını başlatmadığını gösteriyor. Pi Network şu anda Enclosed Mainnet aşamasında kararlı bir şekilde ilerliyor. Bundan bir sonraki aşamada Pi Coin piyasaya sürülecek. Kısa bir süre önce yapılan açıklamada Pi Coin’in 2024 yılının Mart ile Haziran ayları arasında piyasaya sürüleceği resmi olarak bildirildi.

Buradaki bağlantıya tıklayarak son dönemde yapılan “Pi Network (PI) fiyat tahminleri” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Pi Coin Dolandırıcılık mı?

Pi Network’ün bir dolandırıcılık olup olmadığı, projenin piyasaya sürüldüğü ve popülerleşmeye başladığı ilk zamanlardan bu yana devam ediyor.

Ancak Pi Network projesi başarısızlıkla sonuçlanırsa yıllardır mobil cihazları üzerinden Pi Network madenciliği yapan kullanıcıların tüm emekleri boşa gitmiş olacak.

Sonuç

Pi Network, kullanıcıların akıllı telefonları üzerinden madenciliği yaparak Pi Coin ödülleri kazandığı bir kripto para projesidir. Pi Network bir grup Stanford Üniversitesi mezunu tarafından dünyadaki herkesin kripto para sektörüne giriş yapmasını kolaylaştırmak için kuruldu.

Şu ana kadar dünyanın dört bir yanından büyük ilgi toplayan Pi Network’ün saadet zinciri olup olmadığı da sıklıkla tartışılıyor. Özellikle Pi Coin’in sentetik versiyonunun bazı popüler borsalarda Ocak ayında listelenmesi projeye yönelik endişeleri daha da arttırdı. Pi Network geliştiricileri ise bu borsalarda listelenen Pi Coin uzak durmaları konusunda kullanıcılarını uyardı.

Share This Article
Tuncay AYDINER

2017 yılından bu yana kripto para ve Blockchain olmak üzere yıkıcı finansal teknolojilerle çok yakından ilgilenen Tuncay, tam bir kripto para tutkunu. Sektörel gelişmeleri çok büyük bir titizlikle okuyucuya ulaştırmayı amaç edinen Tuncay şu ana kadar yerli ve yabancı önde gelen birçok kripto para projesinde rol aldı.