2 sene ago

2021 Yılında Kripto Para Piyasasına Damga Vuran 10 İsim

Tuncay AYDINER Mar 31, 2022 15:50

Bu rehber içeriğimizde kripto para ekosistemindeki en etkili insanların bazılarına ve geride bıraktığımız bir yılda kripto para sektörünü şekillendirmek için yaptıklarına bakacağız.

2021 gerçekten kripto para birimi endüstrisi için hareketli bir yıldı. Son 12 ayda kripto para ekosisteminde birçok kilometre taşı geride bırakıldı. Enflasyona karşı bir önlem olarak kripto paralar, özellikle de Bitcoin birçok kurumsal yatırımcı tarafından benimsendi.

Benzersiz token’lar (NFT’ler) milyonlarca dolar karşılığında alınıp satılmaya başladı. Hal böyle olunca ünlüler bireysel yatırımcılar ve kurumsal yatırımcılar NFT sektörüne akın etti.

Geride bıraktığımız bir yılda sektörün büyümesi için oldukça önemli gelişmeler yaşandı. Öte yandan kripto paraların ana akımda benimsenmesinde bazı isimler kritik rol oynadı.

Son Bir Yılda Kripto Para Ekosistemine Damga Vuran 10 İsim

CryptoPotato olarak kripto para ekosistemine yaptıkları katkılardan dolayı, topluluktaki en etkili 10 kişinin listesini hazırladık.

Bu rehber içerikteki sıralama kesinlikle bazı isimleri ön plana çıkarmak için hazırlanmamıştır.

Samuel Bankman-Fried (SBF)
FTX borsasının kurucusu ve CEO’su

Sam Bankman-Fried. Kaynak: CryptoPotato Arşivi

Sam Bankman-Fried, kripto dünyasına çok ciddi katkılarda bulundu. Amerika Birleşik Devletleri’nde kripto para ve spor dünyası arasındaki kurulan köprünün öncülerinden biri.

Sam Bankman-Fried’ın kurucusu olduğu kripto para borsası FTX, Amerikan profesyonel basketbol takımı Miami Heat ile uzun vadeli bir ortaklık anlaşması imzaladı. Bu kapsamda FTX Arena olarak adlandırılan Miami Heat stadyumunda farklı alanlarda FTX reklamlarına yer veriliyor.

FTX ayrıca Major League Baseball’un (MLB) resmi kripto para borsası sponsoru oldu. Böylelikle bu da kripto paraların ana akımdaki farkındalığının artması için değerli bir ortaklık olarak kayıtlara geçti.

Forbes sıralamasına göre Bankman-Fried, 22,5 milyar dolarlık net değeriyle dünyanın en zengin 29 yaşındaki milyarderi oldu. Dünyanın en genç milyarderi Bankman-Fried’ın kripto para borsası 450 milyon dolarlık yatırım alarak değerlemesini 25.5 milyar dolara çıkardı.

Michael Saylor

MicroStrategy’nin CEO’su

Michael Saylor, Kaynak: CryptoPotato Arşivi

Michael Saylor, 2021 yılında kripto para sektörünün kilit oyunculardan biriydi. Şirketi MicroStrategy aracılığıyla 2020 yılının Ağustos ayında ilk kez Bitcoin satın almasının ardından yaptığı çeşitli BTC alımlarıyla lider kripto para biriminin kurumsal yatırımcılar tarafından benimsenmesine ön ayak oldu.

Saylor, yıl boyunca kişisel Twitter hesabında Bitcoin’i tanıttı ve kişisel rezervinde güncel fiyatla 823 milyon doların üzerinde değere sahip 17.732 BTC’si bulunduğunu açıkladı.

2021 ve 2022 yıllarında her fırsatta Bitcoin satın alan MicroStrategy, fiyat düşüşlerini adeta bir satın alım fırsatı olarak değerlendiriyor. Şu anda önde gelen iş zekası platformu 5.5 milyar dolar değerinde 125.050 BTC’ye sahip. Bu da MicroStrategy’yi en büyük Bitcoin rezervine sahip halka açık şirketler sıralamasında bir numaraya taşıyor.

Bored Ape Yacht Club’ın (BAYC) Anonim Geliştiricileri

Bored Ape Yacht Club NFT’leri. Kaynak: Twitter

Bitcoin, Ethereum, Dogecoin ve Shiba Inu gibi kripto para birimlerinin yanı sıra geride bıraktığımız son bir yılda NFT’lerin popülaritesinde de büyük bir patlama yaşandı.

Eleştirmenler hala NFT’lerin bir şaka olduğunu düşünürken, BAYC’nin anonim geliştiricileri, NFT’lerin bir servetten daha değerli olduğunu tüm dünyaya gösterdi. 10.000 parçadan oluşan Bored Ape Yacht Club NFT’lerinin taban fiyatı şu anda 111 ETH (373.842 dolar) seviyesinde.

Şu ana kadar satışı gerçekleştirilen en pahalı Bored Ape satışı, Sotheby’s Metaverse pazaryerinde gerçekleşti ve Bored Ape Yacht Club #8817 yaklaşık 3.4 milyon dolara satıldı.

Trung Nguyen

Sky Mavis’in CEO’su ve Axie Infinity’nin Geliştiricisi

Trung Nguyen. Kaynak: Vietnamnet

Popüler blockchain odaklı oyun projesi Axie Infinity 2021 yılına damga vurdu. Oyna-kazan (Play-to-Earn) konseptli Axie Infinity, bu konseptin popülerleşmesinde oldukça etkiliydi.

2017 yılında blockchain hayranı olmamasına rağmen Trung Nguyen en popüler oyna-kazan oyunlarından Axie Infinity’yi geliştirdi. Öyle ki popülaritesindeki astronomik artışla birlikte Axie Infinity’nin yerel token’ı AXS’nin değerinin son on iki ay içerisinde 0.4 dolardan 165 dolara kadar yükseldi.

Nguyen’in Sky Mavis’i, Amerikan risk sermayesi şirketi Andreessen Horowitz’in (a16z) liderliğindeki 150 milyon dolarlık B Serisi finansman turu da dahil olmak üzere 2021’de önemli isim ve kurumlardan yatırım almayı başardı.

Anatoli Yakovenko

Solana’nın kurucusu

Solana, şüphesiz geride bıraktığımız yılın en başarılı blockchain projelerinden biri ve bunların hepsi Anatoly Yakovenko liderliğindeki ekibin sıkı çalışması sayesinde gerçekleşti.

Solana, Ethereum’un en büyük sorunlarından biri olan ağ tıkanıklığı nedeniyle merkezsiz uygulama (dApp) geliştiricilerinin favorilerinden biri oldu. Solana’nın geliştiriciler tarafından yaygın olarak tercih edilmesi, ağın yerel token’ı SOL’da da kayda değer bir artış yaşanmasına yol açtı.

Öyle ki Ocak 2021 yılında SOL’a yapılan 1000 dolarlık artış, aynı yılın Kasım ayında 268 bin dolar değerindeydi.

DeFi Llama’ya göre, Solana’da kilitli toplam değer (TVL) şu anda 7.82 milyar dolar değerinde. Ancak Yakovenko bunun sadece başlangıç ​​olduğuna inanıyor. CryptoPotato’ya verdiği yakın tarihli özel bir röportajda Solana kurucusu, ağın önümüzdeki beş yıl içinde ölçeklenebilirlik de dahil olmak üzere tüm sonuçlarda muazzam bir büyüme yaşayacağını iddia etti.

Senatör Cynthia Lummis

ABD Senatosu Üyesi

Politikacılar bile 2021’de kripto paralar konusunda iyimserdi. 2021 boyunca, şu anda Amerika Birleşik Devletleri Senato Meclisi’nde Wyoming’i temsil eden Senatör Cynthia Lummis, eline geçen her bir fırsatta Bitcoin’in ana akımda benimsenmesini savundu.

Wyoming Cumhuriyetçi Senatörü, senatoya girmeden önce de büyük bir Bitcoin destekçisiydi. Öyle ki Ekim ayındaki bir rapora göre Cynthia Lummis, Bitcoin portföyünü 50.000 ila 100.000 dolar arasında artırdı. Senatör, ülke içindeki politikacılar tarafından yapılan olumsuz açıklamalara karşı, kripto paralara verdiği desteğini her yineledi.

Bobby Ong

Coingecko’nun Kurucu Ortağı ve COO’su

Bobby Ong, 2021’de kripto para alanındaki en etkili isimlerden biriydi. Ong, 2014 yılında popüler kripto para  platformu Coingecko’yu kurdu ve site o zamandan beri büyük bir başarı elde etti.

Bobby Ong. Kaynak: CoinGecko

Bobby Ong ve kurucu ortak TM Lee tarafından kurulan CoinGecko, 2020 yılında 16 kişilik bir ekibe sahipti. 2021 yılında ise CoinGecko’nun çalışan sayısı %54 arttı.

Coingecko, şu anda 12.000’den fazla varlığı ve 530’dan fazla borsayı takip eden, yatırımcılar için en güvenilir kripto para veri toplama platformlarından biri.

CryptoPotato’ya verdiği özel röportajda Bobby Ong, şirketin amacının kripto para birimlerinin ana akım olarak benimsenmesini sağlamak olduğunu kaydetti. Bobby Ong konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Bundan 10 yıl sonra, kripto para birimlerinin ana akım olarak benimseneceğini ve blockchain’in arka planda birçok uygulamaya entegre edileceğini ve kullanıcılar farkına bile varmayacağını öngörüyoruz

Changpeng Zhao (CZ)

Binance’in kurucusu ve CEO’su

CZ, Binance CEO’su

Changpeng Zhao’yu (CZ) ve kripto para ekosistemindeki rolünü anlatmamıza gerek yok. Zhao, yeni girişimlere fon sağlamaktan kullanıcılara 700’den fazla kripto para işlem çifti için güvenilir bir alım satım platformu sunmasına kadar sektörün her alanında etkili oldu.

Binance Yatırım Direktörü Chase Guo, 2021 yılının Aralık ayında verdiği bir röportajda, borsanın VC departmanı Binance Labs’in 2018’den bu yana 25’ten fazla ülkede 100’den fazla kripto para projesine destek verdiğini açıkladı.

Dünyanın çeşitli yerlerinden düzenleyicilerin borsaya karşı tutum sergilemesine rağmen Changpeng Zhao şu ana kadar borsayı yaptırımlardan uzak tutmayı başardı.

Francis Suarez

Miami Belediye Başkanı

Francis Suarez Bitcoin 2021 Etkinliğinde. Kaynak: CryptoPotato

Miami Belediye Başkanı Francis Suarez, Bitcoin’in yaygın olarak benimsenmesini teşvik eden en etkili isimlerden biri. Suarez, Miami’yi kripto para dostu bir şehre dönüştürdü ve daha fazla insanın lider kripto para birimini benimsemesi için çeşitli girişimlerde bulundu.

Suarez, 2021 yılının Şubat ayında Miami’nin hazine rezervlerinin bir yüzdesini Bitcoin’e çevirdikten sonra, BTC ile ödeme alan ilk ABD’li politikacı oldu. Bitcoin destekçisi belediye başkanı, 2021 yılının Aralık ayında verdiği bir röportajda bazı Miami sakinlerine ücretsiz olarak Bitcoin dağıtılacağını açıklamıştı.

Nayib Bukele

El Salvador Başkanı

El Salvador Başkanı Nayib Bukele

Nayib Bukele, El Salvador’un Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul etmesinde kritik bir rol oynadı. Böylelikle Nayib Bukele kripto para tarihine adını altın harflerle yazdırdı.

Ancak Bukele’nin Bitcoin’e verdiği destek bununla da sınırlı değil. Öyle ki El Salvador, Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul etmesinin yanı sıra her fırsatta rezervlerine Bitcoin ekledi.

Başkan, El Salvador’da 20 Bitcoin okulu ve bir madencilik tesisi inşa etmenin yanı sıra, El Salvador’da dünyanın en büyük kripto para birimi tarafından desteklenecek bir şehir inşa edeceğine söz verdi.

Share This Article
Tuncay AYDINER

2017 yılından bu yana kripto para ve Blockchain olmak üzere yıkıcı finansal teknolojilerle çok yakından ilgilenen Tuncay, tam bir kripto para tutkunu. Sektörel gelişmeleri çok büyük bir titizlikle okuyucuya ulaştırmayı amaç edinen Tuncay şu ana kadar yerli ve yabancı önde gelen birçok kripto para projesinde rol aldı.