Rehberler
3 sene ago

2009’dan 2021’e Çin’in Bitcoin Yasakları ve Sonrasında Yaşananlar: BTC’de Yeni ATH Kapıda Mı?

Tuncay AYDINER Eyl 28, 2021 16:08

Kripto paralar 10 yılı aşkın süredir bizimle. Ancak Çin, defalarca yasaklamasına rağmen hala Bitcoin’in her defasında galip geleceğinin farkına varmış değil.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin, ilk çıktığı yıllardan bu yana Bitcoin’i baskı altına almaya çalıştı. Bugüne kadar defalarca Bitcoin’i yasaklayan Çin, lider kripto para birimine ilişkin sayısız eleştiride bulundu.

Geride bıraktığımız 1 yılı aşkın süre içerisinde Çin Halk Cumhuriyeti, kripto para sektöründe korku, belirsizlik ve şüphe’nin yani FUD’un sembolü oldu. Her seferinde kripto paralara büyük darbe vurmayı başaran Çin, geride bıraktığımız hafta kripto para birimlerini bir kez daha yasakladı. Çin’in bu hamlesinin ardından lider kripto para birimi Bitcoin düzenleyici endişeler nedeniyle saatler içerisinde %5’lik düşüş yaşadı.

Çin’in kripto para piyasası üzerinde estirdiği korku, belirsizlik ve şüphe (FUD) rüzgarlarının tarihine inmeden önce değerli okuyucularımıza bir iyi bir de kötü haberimiz var. Kötü haberden başlayacak olursak, Çin’in bu tarz girişimlerle kripto para piyasasını baskı altına alma çalışmalarının önümüzdeki yıllarda da devam etmesi muhtemel. Ancak iyi haber şu ki Çin geçmişte de birçok kez Bitcoin’i baskılamaya çalıştı ve uzun vadede hiçbirinde başarılı olamadı, ayrıca Bitcoin de giderek bu tarz gelişmelere karşı daha dirençli hale geldiğinden, Çin’in Bitcoin fiyatı üzerindeki etkisi de zamanla azalıyor gibi görünüyor.

Çin FUD’u Vs. Bitcoin

Bitmek bilmeyen yasaklar ve tekrar eden gereksiz tehditlerle, Bitcoin fiyatını düşürmek iyi bir fikir olarak görünebilir ancak bu başka bir günün konusu.

Şimdi geçmişe dönelim ve kripto para birimlerinin 10 yılı aşkın tarihi boyunca Çin’in hangi düşmanca tavırlarla kripto para piyasasında korku, belirsizlik ve şüpheyi arttırdığına yakından bakalım.

Çin her ne kadar 12-13 yıllık süreçte defalarca kripto para birimlerini yasaklamaya çalışsa da sektörün her defasında daha güçlü bir şekilde ayağa kalkmaya başardı.

Çin’in Bitcoin’i Yasaklama Girişimleri. Kaynak: TradingView

2009: Dijital Para Birimlerinin Yasaklanması

2009 yılının Haziran ayında, Bitcoin piyasaya sürüldükten sadece birkaç ay sonra, Çin Ticaret Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı, gerçek dünya mal ve hizmetleri için yapılan ödemelerde dijital para birimlerinin kullanımını yasakladı.

Ancak Çin’in bu yasaklama hamlesi açıkça Bitcoin’i hedef almıyordu. Bu girişimin ana amacı yuan’ı devalüe ettiği iddia edilen video oyunlarına ait para birimlerinin kullanımını azaltmaktı.

2013: Bitcoin’in İlk Büyük Boğa Koşusunun Ardından Çin Çıktı

Aradan geçen dört yılın ardından 2013 yılının Aralık ayında Çin, Bitcoin’e ilk doğrudan saldırısını yaptı. Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin, Bitcoin’i “gerçek değer olmayan bir para” olarak nitelendirdi.

Çin Halk Bankası (PBoC) ve BT Bakanlığı, Çinli finans kurumlarının Bitcoin işlemlerini durdurmasını zorunlu kılan bir bildiri yayınladı

Çin’den gelen bu açıklamanın etkileri Bitcoin’de hemen kendisini hissettirdi. O dönemde 1.000 doları yeni geçen Bitcoin’in fiyatı hızlı bir şekilde çakıldı.

Çin Halk Bankası. Arşiv

2014: Çin FUD Tarafından Yönlendirilen Ayı Piyasası

2013 yılındaki FUD’un üzerinden bir yıl geçtikten 1 yıl sonra Çin yeniden kripto para piyasasını derinden sarstı. Çin Halk Bankası (PBoC) Bitcoin işlemlerini tamamen yasakladığını açıklayan bir rapor yayınladı.

Weibo tarafından Mart 2014’te yayınlanan bu haberin daha sonra asılsız olduğu ortaya çıksa da piyasa üzerindeki etkisi yıkıcı oldu. Binlerce trader ve yatırımcı pozisyonlarını tasfiye etti ve Bitcoin fiyatı bir düşüş yaşadı. 2013 yılının sonunda 1 bin doların üzerinde işlem gören BTC, bundan sadece üç ay sonra 400 dolara doğru geriledi.

2017: Çin’den Ayrılmaya Zorlanan Borsalar

2017, her anlamda kripto para piyasası için unutulmaz bir yıl olarak anılacak. Bitcoin Aralık ayında ilk kez 20.000 dolara ulaştı, ancak Çin hükümetinden önceki yıllara göre daha fazla FUD’a maruz kaldı.

2017 yılının ortalarında Çin Halk Bankası (PBoC) aynı anda hem ICO‘ları hem de kripto para borsalarını hedef aldı.

Çinli düzenleyiciler ICO’ların yasadışı finansman araçları olduğunu, Çin’in finansal düzenleyicileri tarafından yetkilendirilmediğini öne sürerek ülkede aktif olarak para toplamaya devam eden tüm ICO’ların durdurulması gerektiğini açıkladı.

Eylül ayı ortalarında Çin Halk Bankası (PBoC) başka bir yasakla ortaya çıktı. PBoC, ülkede faaliyet gösteren uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama ve kaçakçılık gibi suç faaliyetlerini kolaylaştırma risklerini öne sürerek Eylül 2017’nin sonuna kadar kripto para borsalarının faaliyetlerini durdurmasını emretti.

Bu gelişmenin ardından Binance’ta da dahil olmak üzere Çin’de faaliyet gösteren tüm kripto para borsaları operasyonlarını farklı ülkelere taşıma kararı aldı. Ülkenin dört bir yanındaki kripto para yatırımcıları, borsaları kullanabilmek için VPN hizmetlerini kullanmaya başladı.

Çin’in bu baskısı kripto para piyasasını ciddi şekild etkiledi. Ancak her zaman olduğu gibi kripto para piyasası birkaç gün içerisinde toparlandı. 2017 yılının Aralık ayında 20 bin dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve Çin’in FUD’unu etkisiz bıraktı.

Binance. 2017’de Çin’den ayrıldı, Malta’da yeni bir ev buldu

2018: Çin Kripto Para Madenciliğini Hedef Aldı

2018 yılının başlarında, Bitcoin tarihteki en büyük fiyat düşüşlerinden birini yaşadı. 2017 yılını 20 bin dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu kırdıktan sonra Bitcoin fiyatı Şubat ayında %65 oranında düşüş yaşadı.

2018 yılının Ağustos ayında Çin, ülkedeki tüm kripto para faaliyetlerini yasaklayan başka bir belge yayınladı.

2019: Bitcoin Madenciliği Yasağı Onaylandı

2019 yılının Nisan ayında Çin’in Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun (NDRC) yayınladığı raporla Çin’in Bitcoin madenciliğini hedef aldığı doğrulandı.

Raporda Bitcoin madenciliğinin halihazırda yürürlükteki yasa ve düzenlemelere uymadığı ve çevreyi kirlettiği belirtildi. Bu gelişmenin ardından Bitcoin fiyatı bir kez daha önemli ölçüde düşüş yaşadı.

2020: Madenciler için Enerjiyi Durdurma Emri Veren Elektrik Santralleri

COVID-19 pandemisinin başlamasıyla birlikte, Çinli madencilerin satış yapmasıyla kripto para piyasası Mart ayı ortalarında %50’yi aşkın çöküş yaşadı. Bu, kripto para tarihindeki en büyük düşüşlerden biri olarak tarihe geçti.

Öte yandan Koronavirüs salgınına rağmen aynı yılın Mayıs ayında Çin’in Sichuan eyaletindeki yerel hükümet yetkilileri bölgedeki kripto para madenciliği operasyonlarını yasaklamaya çalışıyordu.

Ekim ayında, kripto para alım satım işlemlerini yeniden yasaklama kararı alarak piyasayı yeniden sarstı. Yasağa uymayanlar kripto yatırımlarının beş katı kadar para cezasıyla tehdit edildi.

Öte yandan aynı yılın Aralık ayında yetkililer, Çin’deki en büyük kripto madenciliği merkezlerinin çoğunun bulunduğu Yunnan eyaletindeki elektrik santralleri şehirdeki madencilere güç sağlamayı yasakladı. Bu haber Bitcoin’in hash oranında keskin bir düşüşe neden oldu.

Ancak tüm yasaklamalara rağmen Bitcoin 20 bin doları kırmayı başardı ve 2020 yılını 30.000 doların üzerinde yeni bir ATH belirleyerek tamamladı. Bitcoin ağının hash oranı da bu süreçte hızlı bir şekilde toparlandı.

2021: Madenciler Çin’den Ayrıldı: Kripto Paralar Çin’de ‘Yasadışı’

Kripto paralar 2021 yılına nispeten iyi bir giriş yaptı. Önceki yılı 30 bin dolar seviyesinden kapatan lider kripto para birimi rekorları alt üst ederek Nisan ayında 65 bin dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu kırdı.

Ancak Çin yeniden sahneye çıktı. Kripto para madenciliğine ve ticaretine baskı uygulamak için kampanya başlattı. Çin, bu tür “spekülatif” varlıklara yatırım yapmanın riskleri konusunda vatandaşlara uyarılarını yineledi.

Ülkede faaliyet gösteren finansal hizmetler sağlayıcıları ve ödeme ağ geçitleri zaten halihazırda 2013 yılından beri kripto paralarla çalışması yasaklı olsa da Mayıs 2021’de bu söylentiler yeniden ortaya çıktı ve kripto para piyasasında yeni bir düşüşe yol açtı. Bitcoin haftalar içerisinde değerinin neredeyse yarısını kaybetti.

Son dört ay içeriisnde Çin, kripto faaliyetlerine karşı mücadelesini daha önce hiç olmadığı kadar yoğunlaştırdı. Haziran ayında Çinli yetkililer, Bitcoin madenciliği yasağını tekrar gündeme getirdiler. Ülkedeki madencileri, madencilik cihazlarını kapatmaya zorlayarak ülkedeki madencilik tesislerini baskı altına aldılar.

Çin’in bu çabaları sadece birkaç on-chain metriği etkilemekle kalmadı, lider kripto para biriminin fiyatının da önemli ölçüde düşmesine yol açtı. Çin’in Bitcoin madenciliğini yeniden yasaklamasıyla ülkedeki madenciler, diğer kripto para dostu ülkelere taşınmaya başladı.

Çin Halk Bankası Temmuz ayında yerel kripto para birimi kuruluşlarına yazılım hizmetleri sağladığı iddia edilen bir teknoloji firmasını kapattığına dair başka bir rapor yayınladı. Bu gelişme sonrasında Bitcoin fiyatı hızlı bir şekilde düştü.

Çin, Ağustos ayında kripto etkileyicilerinin peşine düştü ve hükümet, ülkenin yüksek profilli blok zinciri merkezinin web sitesini ve sosyal medya hesaplarını kapattı.

24 Eylül’de, Çin Halk Bankası’nın (PBoC) ülkede kripto paralarla ilgili tüm işlemlerin yasa dışı olduğunu ilan etmesiyle kripto para piyasas bir darbe daha aldı. Haber 3 Eylül tarihli bir gelişmeyi duyurmasına rağmen Bitcoin fiyatı saatler içerisinde 4.000 dolarlık değer kaybı yaşadı. Bu düşüş kripto para piyasasında milyarlarca dolarlık tasfiyeye yol açtı.

Sonuç: Bitcoin Çin ile Savaşından Her Zaman Galip Çıktı

Geçtiğimiz yıllarda, Çinli yetkililer sık ​​sık baskılarla Bitcoin’e darbe vurmaya çalıştı. Ancak Bitcoin, Çin’in bugüne kadarki tüm çabalarını boşa çıkarmayı başardı ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisini bozguna uğrattı. Hatta zaman içerisinde gelen yasaklamalarla birlikte Çin, Bitcoin üzerindeki hakimiyetinin büyük bir kısmını kaybetti.

Kurumsal yatırımcıların Bitcoin’e akın etmesiyle lider kripto para birimi Bitcoin, tüm dünyada değer saklama aracı ve güvenli liman olarak konumunu güçlendirdi.

Çin hükümetinden gelen baskıların ardından Bitcoin genellikle birkaç ay içerisinde büyük bir boğa koşusuna başlıyor.

Peki Çin’in en son saldırısı Bitcoin’de yeni bir tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu tetikleyecek mi? Bunu hep birlikte göreceğiz.

Share This Article
Tuncay AYDINER

2017 yılından bu yana kripto para ve Blockchain olmak üzere yıkıcı finansal teknolojilerle çok yakından ilgilenen Tuncay, tam bir kripto para tutkunu. Sektörel gelişmeleri çok büyük bir titizlikle okuyucuya ulaştırmayı amaç edinen Tuncay şu ana kadar yerli ve yabancı önde gelen birçok kripto para projesinde rol aldı.