4 sene ago

Yeni Başlayanlar İçin Binance Futures (Vadeli İşlemler) Rehberi

George Georgiev Haz 7, 2020 15:44

Binance, çok kısa bir süre önce kullanıcılarının kaldıraç kullanarak uzun (long) ve kısa (short) pozisyonları açabilmesine olanak tanıyan vadeli işlem platformu Binance Futures’ı başlattı. Yaptığımız incelemeler sonucunda Binance Futures’ın kullanımının borsanın spot market arayüzüne çok benzediğini söyleyebiliriz. Bu, Binance kullanıcılarının Binance Futures’ı geçişini kolaylaştıracak önemli bir etken. Kullanıcı deneyimine önem veren Binance Futures’ta işlem yapmak da oldukça kolay.

50 USDT’lik Ücretsiz Kupon (Cryptopotato’ya Özel)

50 USDT’lik Kupon ve %10 Komisyon İndirimini Nasıl Alabilirim?

50 USDT ve %10 komisyon indirimi için öncelikle buradaki bağlantıya tıklayarak CryptoPotato kullanıcılarına özel kayıt linkini kullanarak kayıt olmanız gerekiyor. Kayıt Kodu: CryptoPotato

50 USDT’lik ödül, kullanıcılar 500 USDT’lik işlem hacmine ulaştığında hesaplarına tanımlanacak. iLK 200 kullanıcı 50 USDT’lik ödülün yanı sıra ilk ay için %10’luk komisyon indirimi kazanacak. Ayrıca bu bağlantıdan kayıt olan okuyucularımız Binance’in spot borsasındaki işlemleri için ise sınırsız süreyle %20’lik komisyon indiriminin sahibi olacak.

Halihazırda Bir Binance Hesabım Varsa Ödül Kazanabilir Miyim?

Eğer bir Binance hesabınız varsa ancak henüz Binance Futures’ı hiç kullanmadıysanız hâla  CryptoPotato kullanıcılarına özel 50 dolarlık ücretsiz kuponu kazanabilirsiniz. Bunun için öncelikle Binance Futures üyeliğinizi CryptoPotato kodunu kullanarak aktif etmeniz gerekiyor. İşte, bu işlemlerin nasıl yapılacağına dair bir ekran görüntüsü:

Use our code to receive a 10% discount on Binance Futures fees

Binance Futures

9.7
Kullanıcı Arayüzü/Deneyimi 10.0
Güvenlik 10.0
Komisyonlar 9.0
Kripto para çeşitliliği 9.5
Likidite 10.0

Artıları

  • Binance markalı bir ürün
  • Yüksek ticaret hacmi ve likidite
  • Sektörde güvenlikte öncü (SAFU sigorta fonu)

Eksileri

  • Sadece USDT yatırarak işlem yapabilirsiniz
  • Platformda tartışmalı stabil kripto para Tether (USDT) kullanılıyor

Bu rehber içeriğin hazırlandığı sırada Binance Futures’ın işlem hacmi, Binance’in spot platformundaki BTC/USDT işlem hacmini geride bırakmıştı. Bu durum, Binance Futures’ın hızlı bir şekilde büyüdüğünü gösteriyor. Bu nedenle Binance’in kaldıraçlı işlemler konusunda da ipi göğüslemesi an meselesi olabilir.

Binance Futures Başkanı Aaron Gong, CryptoPotato’ya verdiği demeçte, “Daha fazla özellik ve daha fazla işlem çifti sunmayı planlıyoruz, şu an için hala geliştirilme aşamasıdalar.” dedi.

Binance Futures Hangi Kripto Paraları Destekliyor?

Bu içeriğin oluşturulduğu sırada Binance daha fazla işlem çiftinin Futures platformunda listeleneceğini duyurdu ve desteklediği kripto paraların sayısını arttırdı. Binance Futures şu anda Bitcoin’in yanı sıra aşağıdaki kripto para işlem çiftlerinde de 75 kata kadar kaldıraçlı işlem yapma seçeceği sunuyor:

  • Ethereum (ETH) / USDT
  • Ripple (XRP) / USDT
  • Binance Coin (BNB) / USDT
  • Bitcoin Cash (BCH) / USDT
  • Cardano (ADA) / USDT
  • Stellar (XLM) / USDT
  • Tron (TRX) / USDT
  • EOS / USDT
  • Litecoin (LTC) / USDT
  • Ethereum Classic (ETC) / USDT
  • Chainlink (Link) / USDT
  • Monero (XMR) / USDT
  • Dash / USDT
  • Zcash (ZEC) / USDT
  • Tezos (XTZ) / USDT
  • Cosmos (ATOM), Ontology (ONT), Brave (BAT), VeChain (VET), IOST, QTUM, NEO / USDT.

Binance Futures Ne İçin Kullanılıyor?

İnsanların Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerini alıp satmasının birkaç nedeni var. Bu nedenler şu şekilde:

Bitcoin ve kripto paralarda kısa (short) pozisyonu açmak: Ayı piyasasında risk yönetiminizi geliştirerek portföyünüzü koruyabilirsiniz.

Kaldıraçlı işlem yapmak: Kaldıraç kullanarak daha az sermayeyle yüksek hacimli işlemler yapabilirsiniz.

Binance Futures’ı kullanarak 125 kata kadar kaldıraçlı işlemler gerçekleştirebilirsiniz. Ancak yüksek oranda risk içerdiğinden marj ticareti işlemlerinin yeni başlayanlar için önerilmediğini, yanlış kararlar almanız durumunda sermayenizi çok hızlı bir şekilde kaybedebileceğinizi unutmayın.  Bu nedenle, marj ticareti genellikle yeni başlayanlar için değil, konu hakkında geniş bilgiye ve deneyime sahip yatırımcılar için tavsiye edilir.

Temel konuları gözden geçirdiğimize göre şimdi Binance’deki vadeli işlemlere daha yakından bakalım ve nasıl alınıp satıldıklarını inceleyelim.

Bitcoin Vadeli İşlemleri Nedir?

Bitcoin vadeli işlemleri, yatırımcının gelecekteki bir tarihte Bitcoin’i önceden belirlenmiş bir fiyattan almasına veya satmasına olanak sağlar. Sözleşmenin alıcısı, sözleşmenin süresi dolduğunda varlığı satın almakla yükümlüdür, satıcı ise bunu sağlamakla yükümlüdür.

Binance, geleneksel vadeli işlem sözleşmelerini biraz farklılaştırarak kalıcı sözleşmeler halinde sunuyor. Bu tür sözleşmelerin geleneksel vadeli işlemlerden farklı olarak önceden belirlenmiş bir son kullanma tarihi ve ödeme tarihi yoktur. Vadeli işlemler, spot endeks fiyatına sabitlenirler ve yatırımcı istediği zaman bu sözleşmeleri sonlandırma hakkına sahiptir.

Başka bir deyişle, kalıcı bir sözleşme satın alırken veya satarken, yatırımcı önceden belirlenmiş bir tarihte varlığı satmak veya satın almak zorunda değildir. Bunun yerine, istedikleri zaman pozisyonlarını kapatabilir.

Binance’deki Bitcoin vadeli işlemleri Tether (USDT) paritesinde işlem görüyor.

Binance Futures Başlangıç Rehberi

İşlem yapmaya başlayabilmek için öncelikle Binance’te bir hesap oluşturmanız gerekiyor.  Kayıt işlemi oldukça basit, ancak Binance’in Müşterini Tanı (KYC) gereklilikleri nedeniyle kimliğinizi doğrulamanız gerekir. Binance rehberimize göz atarak Binance’e nasıl kayıt olacağınızı ve kripto para yatırma ve çekme işlemlerini nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz.

Binance’e para yatırdıktan sonra bu parayı vadeli işlemlerde kullanabilmeniz için “Vadeli İşlemler” cüzdanınıza aktarmanız gerekecek. Üst menüdeki Vadeli İşlemler (Futures) seçeceğine gidin.


Sağ altta, emir defterinin hemen altında bir “Transfer” düğmesi var. Bitcoin vadeli işlemlerine başlamak için, vadeli işlemler hesabınıza USDT aktarmanız gerekiyor.

Bunu yapmak ise oldukça basit. Düğmeye tıkladıktan sonra, ne kadar USDT transfer etmek istediğinizi ve hangi hesabınızdan transfer etmek istediğiniz seçin. Miktarı belirttikten sonra “onayla” butonuna basarak hızlı bir şekilde aktarımı gerçekleştirebilirsiniz.

Binance Futures’ta Kaldıraçlı İşlemler

Kullanıcılarına 125 kata kadar kaldıraç desteği sunan Binance’te işlem yaparken kaldıracı belirlemek de oldukça basit.

Sol üst köşedeki BTCUSDT paritesinin hemen sağ tarafındaki butona tıklayarak kaldıraç tercihinizi 1x ile 125x arasında yapabilirsiniz.

Örneğin 100x kaldıraçla 100 USDT’lik bir işlem açmaya karar verirseniz 10.000 dolarlık işlem açmış olursunuz.

Binance Futures’ta Nasıl İşlem Yapılır?

Binance’te oldukça kolay bir şekilde vadeli işlemlerinizi gerçekleştirebilİrisiniz. Binance Futures Bitcoin’le 125, diğer kripto paralarla ise 75 kata kadar kaldıraçlı işlem gerçekleştirebilirsiniz. Diğer birçok kaldıraçlı işlem platformu ise altcoin’ler için 100 kata kadar kaldıraç desteği sağlayabiliyor.

Binance Futures’ta 4 Farklı Emir Verebilirsiniz

  • Limit Emri
  • Market Emri
  • Zarar Durdurma (Stop-Loss) Emri
  • Kâr Alma Emri (Take-Profit)

Kısa (Short) Uzun (Long) Pozisyon Açma

Limit Emirleri

Limit emirler, belirli bir fiyattan işlem açmak istenildiğinde kullanılır. Bir limit emri belirlemek için, satın almak veya satmak istediğiniz fiyatı belirtmeniz gerekir. Satın almak istediğiniz miktarı girin. Örneğin 8.400 dolardan 1 Bitcoin satın almak istediğimizi varsayacak olursak, Bitcoin 8.400 dolara ulaşır ulaşmaz satın alma emrimiz işleme alınacak ve uzun (long) pozisyon almış olacağız. İşlemi 20x kaldıraçla açılan bu long pozisyonu için gerekli marjın 420 dolar olduğuna dikkat edin.

Buy/Long butonuna basar basmaz pozisyonunuz açılacaktır. İşleminizi nasıl takip edeceğinizi ve nasıl kapatacağınızı rehberimizin ileriki kısımlarında göstereceğiz.

Market Emirleri

Market emirleri en çok tercih edilen işlem piyasa emirlerinden biridir. Bu emri kullanarak spot (market) fiyatından işlem gerçekleştirebilirsiniz.

Bu emir türünde sadece işlem yapmak istediğiniz miktarı belirlemeniz yeterli. 20x kaldıraç kullandığımızdan gerekli marjın işlem boyutumuzdan 20 kat daha az olduğuna dikkat edin.

Zarar Durdurma (Stop-Limit) Emirleri

Zarar durdurma (Stop-Loss) da marj ticareti yaparken kullanılması gereken en önemli emir türlerinden biridir. Bu emir türünde pozisyonunuz, belirlediğiniz seviyenin altına düştüğünde ya da üzerine yükseldiğinde otomatik olarak kapatılarak zarar etmenizi veya zararınızı en aza indirgemenizi sağlar.

Yukarıdaki görselde gördüğünüz stop fiyat alanı, emrinizin tetikleneceği fiyat seviyesini temsil eder. Örneğin Bitcoin’in 8,600 dolar seviyesinde önemli bir dirençle karşılaşacağına inanıyorsunuz. Eğer Bitcoin bu direnci kırmayı başarabilirse trendin yükselişe geçtiği teyit edilecek. Tetikleme fiyatınızı 8.600’e ayarlarsanız ve işleme girmek istediğiniz fiyatı (price) da 8,650 dolar olarak belirlerseniz Bitcoin’in 8,600 dolar seviyesini geçmesi durumunda 8,650 dolar’dan 1 Bitcoin satın alma emri girmiş olursunuz. Bu emir çeşidi aynı zamanda aldığınız riski minimize etmek için zarar durdurma mekanizması olarak da kullanılabilir.

Kâr Alma Emri (Take-Profit)

Adından da anlaşılacağı üzere bu emir çeşidi işleminizden kâr almak istediğiniz seviyeyi belirlemek kullanılır.

Tetikleme fiyatı (Trigger Price) işlem emrinizin emir defterine alınacağı fiyatı temsil eder. Fiyat (Price) işleme girmek istediğiniz fiyatı gösterir.

Tetikleyici fiyatınız, siparişinizin sipariş defterine yerleştirileceği fiyatı belirler. Fiyat sekmesi, satın almak istediğiniz fiyatı gösterir.

Açtığınız İşlemi Kapatma

İşleminizin gerçekleşmesiyle birlikte pozisyonunuzun durumunu anlık olarak izleyebilirsiniz. Bu rehber içeriği hazırlamak için aşağıdaki örnekte görülen uzun (long) pozisyonuna girdik. Açtığınız uzun (long) ve kısa (short) pozisyonunuzun durumunu aşağıdaki görselde belirttiğimiz kısımdan izleyebilirsiniz.

Görselde görüldüğü üzere 8.273 dolardan 0,1 Bitcoin satın aldık. Diğer bir deyişle 0.1 Bitcoin’lik uzun (long) pozisyona girdik. 20x kaldıraç kullandığımız 827 dolarlık bu işlemi 43 dolar karşılığında açtık.

Eğer işleminizi kapatmak istiyorsanız bunu iki farklı yoldan gerçekleştirebilirsiniz. Market kapanışını (market close) seçerseniz işleminiz spot piyasadaki en kârlı fiyattan anında kapanır. Buna karşılık işleminizin sizin belirlediğiniz fiyattan kapanmasını istiyorsanız limit kapanış (limit close) seçeceğini tercih etmeniz gerekir. Bu sayede işleminizi kapatacağınız fiyatı belirlemiş olursunuz.

Görüldüğü üzere pozisyonunuzun durumunu izleyebileceğiniz görselde bir de tasfiye fiyatı (liquidation price) bulunuyor. Bu fiyat seviyesine ulaşıldığında yetersiz marj nedeniyle işleminiz tasfiye edilir ve otomatik olarak kapatılır. Binance Futures’ta işlem yaparken Vadeli İşlemler” cüzdanınızdaki bakiyenin tamamının teminat olarak kullanılabileceğini unutmayın. Örneğin fiyat işlemi açtığınız yönde hareket etmiyorsa cüzdanınızdaki bakiyenin tamamı teminat olarak kullanılacaktır.

Market butonuna basar basmaz pozisyonunuzun kapatıldığını ve fonlarınızın cüzdanınıza geri gönderildiğini göreceksiniz.

Binance Futures Platformunda İşlem Ücretleri Ne Kadar?

Sınırlı süreli bir teklif olarak CryptoPotato ve Binance buradaki bağlantıya tıklayarak üye olan kullanıcılara %20’lik komisyon indirimi hakkı tanıyor. Binance Futures hesabınıza 30 günlük %10’luk komisyon indirimi hakkı tanımak ve 50 USDT’lik ücretsiz kupon kazanmak için ise  “cryptopotato” referans kodunu kullanın. (Sınırlı süreli teklif)

Bir vadeli işlem platformu seçerken göz önünde bulundurulması gereken en önemli etkenlerden biri de komisyon ücretleri. Özellikle günlük işlem yapan biriyseniz bu duruma fazladan dikkat göstermeniz gerekir çünkü işlem ücretleri çok hızlı bir şekilde yükseliş gösterebilir.

Her zaman olduğu gibi Binance komisyon oranlarını görselleştirerek kullanıcılarına sunarak harika bir iş çıkarıyor.

Uzun lafın kısası varsayılan seviye olan VIP 0’da kullanıcılar, %0,02 piyasa yapıcı komisyonu ve %0,05’lik piyasa alıcı komisyonu öder. Binance cüzdanında platformun yerel para birimi Binance Coin (BNB) tutan kullanıcılara işlem ücretlerinde indirim sunuyor.

Binance’in spot piyasasındaki tüm VIP avantajları vadeli işlem platformu Binance Futures için de aynen geçerli. Dahası işlem ücretleri genellikle spot piyasadakinden daha düşük. Bununla birlikte, VIP seviyelerin her biri için gereken hacim gereksinimleri, Binance Futures’ın kullanıcılarına kaldıraç desteği sunması nedeniyle spot piyasadakilerden 5 kat daha fazladır.

Binance Futures Güvenilir Mi?

Binance’in şu anda en güvenilir kripto para borsası olduğunu söylemeye gerek yok. Siber saldırılara karşı her zaman risk altında olsa da Binance, kullanıcılara ait fonlar konusunda oldukça hassas. Şirket, kullanıcı fonlarını korumak için ekstra bir gayret içerisinde.

Binance geçmişte hack’lendiğinde SAFU adı verilen bir sigorta fonu başlattı. Geçtiğimiz yıl 14 Temmuz’dan itibaren borsa, olanı beklenmedik durumlarda kullanıcılara ek koruma sağlamak için tüm işlem ücretlerinin %10’unu “Kullanıcılar için Güvenli Varlıklar Fonu‘na (SAFU) tahsis etti. Bu fonlar ayrı bir soğuk cüzdanda saklanıyor.

Ayrıca Binance, vadeli işlemler platformu Binance Futures için de geçerli olan çok titiz bir Müşterini Tanı (KYC) süreci yürütüyor.

Binance Vadeli İşlemleri Desteği

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Binance Futures platformu Binance’in destek platformuyla ortaklaşa çalışıyor. Bu nedenle kullanıcılar deneyimli ve yeterli sayıdaki uluslararası destek personelinden oluşan bir ekibe güvenebilirler.

Share This Article
George Georgiev

CryptoPotato'nun baş editörü Georgi Georgiev, Blockchain ve kripto para birimleri hakkında iki yılı aşkın deneyime sahip bir yazardır. Georgi'nin Bitcoin ve kripto paralara olan tutkusu 2016'nın sonlarında başladı ve Georgiev o zamandan sonra asla geriye dönüp bakmadı. Kripto paraların teknolojik ve ekonomik etkileri onu en çok ilgilendiren alanlardır ve uyumadığı zamanlarda bir gözü sürekli piyasanın üzerinde. George ile iletişime geçin:LinkedIn