Buterin, sektörün daha fazla dikkat çekmeden önce olgunlaşması için zamana ihtiyacı olduğuna inanıyor.
Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin kısa süre önce kripto para düzenlemeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Buterin, finansal düzenleyicilerin kripto borsa yatırım fonları (ETF’ler) uygulamalarını reddetmeye devam etmesinden bir miktar mutlu olduğunu belirtti.
30 Ekim’de yayınladığı uzun ve tartışmalara yol açan Twitter flood’unda Buterin kripto para sektörünün kapsamlı finansal düzenlemelerin eksikliği nedeniyle kurumsal benimsenmenin henüz erken aşamalarında olduğunu vurguladı.
Buterin Kripto ETF’lerinin Reddedilmesinden Mutlu
Vitalik Buterin, kripto para sektörünün, ETF’ler benimsenmeden önce kötü aktörlerin ekosisteme zarar vermesini önleyebilecek eksiksiz bir düzenleyici modele ve büyüme elde etmek için zamana ihtiyacı olduğuna inanıyor.
Another maybe-controversial take of mine is that I don't think we should be enthusiastically pursuing large institutional capital at full speed. I'm actually kinda happy a lot of the ETFs are getting delayed. The ecosystem needs time to mature before we get even more attention.
— vitalik.eth (@VitalikButerin) October 30, 2022
Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC), bu yılın başlarında önde gelen küresel varlık yöneticisi Grayscale Investments tarafından yapılan başvuru da dahil olmak üzere geçmişte birkaç Bitcoin spot ETF başvurusunu reddetmişti.
Buterin’in DeFi Düzenlemeleri Üzerine Düşünceleri
Buterin, merkeziyetsiz finans (DeFi) sektörüyle ilgili düzenlemeler hakkındaki düşüncelerini de paylaştı ve DeFi projelerinde Müşterilerini Tanı (KYC) kurallarının uygulanması fikrinin, bilgisayar korsanlarının bu tür protokolleri kullanmasını engellemeyeceğini belirtti.
Ayrıca Buterin, KYC gerekliliklerinin sadece ön uçtan giriş yapan kullanıcıları etkileyeceğine dikkat çekti. Ona göre hacker’lar halihazırda arka uçları kullanıyor ve DeFi protokollerinin akıllı sözleşmeleriyle etkileşim kurmak için kodlar yazıyor.
The "KYC on defi frontends" idea does not seem very pointful to me: it would annoy users but do nothing against hackers. Hackers write custom code to interact with contracts already. Exchanges are clearly a much more sensible place to do the KYC, and that's happening already.
— vitalik.eth (@VitalikButerin) October 30, 2022
Ethereum kurucu ortağı ayrıca, kaldıraç üzerindeki sınırlara odaklanırsa, ön uçtaki düzenlemelerin işe yarayabileceğini belirtti.
İki Ana Düzenleyici Politika Hedefi
Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin, düzenleyici politikaların iki ana hedefini vurguladı: Tüketiciyi koruma ve kötü niyetli aktörlerin ekosistemde fonları hareket ettirmesini imkansız hale getirme.
Ayrıca, ikinci hedefle ilgili sorunların DeFi ekosisteminde değil, Binance, Coinbase ve FTX gibi merkezi borsaları içeren tüm kripto para ödeme sistemlerinde yoğunlaştığını belirtti.
Basically, there's two main classes of regulatory policy goals: (i) consumer protection, (ii) making it harder for baddies to move large amounts of money around. The issues around (ii) are concentrated not in defi, but in large-scale crypto payments in general.
— vitalik.eth (@VitalikButerin) October 30, 2022
Buterin, son zamanlarda kripto para düzenlemeleri hakkında yorum yapan tek isim değil. Bu ayın başlarında önde gelen kripto para borsalarından FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, sektör için düzenleyici vizyonlarını paylaştı.
Milyarder isim, kullanıcıların kısıtlama olmaksızın fon aktarabilecekleri açık, serbest bir ekonomi sağlamak için kripto para biriminin tüketicileri hırsızlıktan korumak için net bir düzenleyici gözetime ihtiyacı olduğunu belirtti.