Bir sosyal medya fenomeni 129 bin dolar değerindeki CryptoPunk NFT’sini yok etti.
Geride bıraktığımız ay bir Twitter fenomeni 129 bin dolarlık CryptoPunk NFT’sini yanlışlıkla yakım cüzdanına göndererek kalıcı olarak yok etti. Bu yazımızda sağlık ve fitness alanlarında içerikler üreten Twitter fenomeninin başına gelenleri ve böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak adına yapmanız gerekleri açıklayacağız.
Yüz bin doları aşkın değere sahip CryptoPunk NFT’sini yakım cüzdanına göndererek yok eden Twitter fenomeni konuyla ilgili olarak şu açıklamaları kaydetti:
Bu benim için gerçekten yıkıcı bir hata 💔 Ama bunu ben yaptım ve başka hiç kimsenin hatası yok.
NFT Koleksiyoneri 129 Bin Dolar Kaybetti
Brandon Riley adlı Twitter kullanıcısı 24 Mart’ta, 129 bin dolarlık CryptoPunk #685 NFT’sini “yanlışlıkla yaktığını” açıkladı. Brandon Riley, CryptoPunk NFT’sini wrapped token’a çevirmeye çalışırken yaptığı hata sonucunda neredeyse bir servet kaybetti.
NFT’sini wrapped token’e çevirerek akıllı sözleşme işlevselliğini arttırmak isteyen Riley, böylelikle Ethereum ağındaki OpenSea ve Rarible gibi NFT piyasalarında işlem yapabilecekti.
Ancak NFT koleksiyoneri talimatları izlerken yanlış bir hamle yaptı ve yanlış cüzdan adresi girdi. Sonuç olarak Brandon Riley 129 bin dolarlık NFT’sini kurtarılamayacak bir şekilde yakım cüzdanına göndererek yok etti. 129 bin dolarlık CryptoPunk NFT’si Brandon Riley’in toplam servetinin üçte birine denk geliyordu. Riley konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
Talimatları tam olarak takip etmeye o kadar odaklanmıştım ki hata yaptım ve mal varlığımın üçte birini tek bir işlemde yok ettim.
Bunun nasıl olduğunu merak edenler için açıklayayım.
Bir proxy cüzdanı oluşturmaya çalışırken işler ters gitti.
Web sitesindeki adımları izliyordum.
3. adımda şöyle yazıyor: “Adres 0x00…0000 DEĞİLSE 2. adımı atlayın”
Bunu, adres tam olarak bu olduğu için doğru olması gerektiği ve bir sonraki adıma geçebileceğim anlamına geldiğini düşündüm. Kullanmam gereken proxy adresinin bu olduğunu sanıyordum.
‘Sözleşme yazmak’ ve ‘proxy kaydetmek’ için 4. adımı, ardından proxy adresini kopyalamak için 5. adımı takip ettim…
Bir şeylerin yanlış gittiğini anlamalı ve bunun bir hata olduğunu fark etmeliydim ancak fark edemedim. Ta ki wrapped CryptoPunk’ımı mint’leyene kadar, astronomik gas ücretinden hata yaptığımı anladım.
NFT’sini wrapped token’a çevirmek isterken yaptığı hata sonrasında 129 bin dolarlık NFT’sini kalıcı olarak yok eden Riley Raid, bunu yaparken NFT topluluğundan veya işin uzmanından destek almadan tek başına ilerledi. Bu da onun için oldukça pahalıya mal oldu.
DeFi’de İşlem Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Eğer Riley söz konusu işlemi merkezi bir platformda gerçekleştirseydi muhtemelen müşteri hizmetlerine e-posta göndererek destek alabilirdi. Muhtemelen platform sorunu çözer ve Brandon Riley’nin 129 bin dolarlık varlığını geri gönderirdi.
Ancak DeFi’de fonlar kullanıcının kendi sorumluluğunda olduğundan atılan her adımda ekstra dikkatli olunması gerekiyor. Yatırımcılar, DeFi’nin sunduğu merkezsizlik ve özgürlük için varlıklarının sorumluluğunu üstlenmeye oldukça istekli.
Bu olayda NFT koleksiyoneri Brandon Riley’in eşten eşe (P2P) bir platformda işlem yaparken çok daha dikkatli olması ve durum tespiti yapması gerekiyordu.
Böylesine değerli bir NFT’yi wrapped token’e dönüştürmeden önce birkaç dolar değere sahip bir NFT üzerinden deneme yapılabilirdi. Böylelikle Brandon Riley ilk işlemde hatasını anlayıp 129 bin dolarlık CryptoPunk NFT’sini kaybetmemiş olurdu.
Bu yöntem kripto para piyasasına yeni giriş yapan yatırımcılar ve kullanıcılar için oldukça faydalı olabilir. Örneğin MetaMask cüzdanınıza para göndermek istiyorsunuz, ilk adımda küçük miktarlarla cüzdanınıza para göndermeye çalışın. Eğer para hesabınıza başarılı bir şekilde geçtiyse sonrasında ana miktarı göndermeyi deneyin. DeFi başlı başına merkezsiz bir ekosistem olduğundan varlıkların kontrol ve sorumluluğu tamamen kullanıcıya aittir. Fonların çalınması ve kaybolması durumunda kullanıcıların iletişime geçebileceği herhangi bir üçünü kişi bulunmaz.
Şunu asla unutmayın: Eğer kripto para piyasasında bir işlemi ilk kez yapıyorsanız isterseniz kripto para piyasasına yeni girmiş biri olun, isterseniz de Ethereum’un baş geliştiricisi olun bu durum sizin acemi olduğunuz gerçeğini değiştirmez. Kripto para sektöründe bir işlemi ilk kez yapan herkes acemidir. Kontrolü asla elden bırakmayın.