Haberler
3 sene ago

Solana Ağındaki 18 Saatlik Kesintinin Nedeni Neydi? Solana Ekibi Açıkladı

Tuncay AYDINER Eyl 21, 2021 18:27

Geride bıraktığımız günlerde Solana ağı 18 saat boyunca kapalı kaldı. Solana, ağın kapalı kaldığı 18 saatlik süre boyunca neler yaşandığını, doğrulayıcılarının ağı nasıl yükseltip yeniden başlatabildiğini anlattığı ayrıntılı bir rapor yayınladı.

Solana’nın arkasındaki ekip 20 Eylül tarihinde yayınladığı raporla, ağın kapalı kaldığı 18 saatlik süre boyunca perde arkasında yaşananları ayrıntılı bir şekilde açıkladı.

Solana Ağındaki Kesintiden Kim Sorumlu?

Yayınlanan rapora göre yaşanan ağ kesintisi 14 Eylül tarihinde günün erken saatlerinde Raydium borsasında başlatılan Grape Protocol’ün IDO’su nedeniyle kaynaklandı. IDO’nun kurallarını sınırsız işlem oluşturmaya çalışarak manipüle eden bazı yatırımcılar, bunun için botları kullandı. Bu durum Solana blockchain’inin bir bellek taşması yaşanmasına neden oldu.

Solana’nın ana ağı hala beta sürümünde olduğu için ağ açısından kritik mesajlaşmadan yoksundu ve bu durum ağda çatallanmaya ve işlemlerin doğrulanma sürecinin yavaşlatmasına neden oldu.

Solana ekibinin birkaç dakika içinde çözebileceğini düşündüğü sorun 18 saat boyunca sürdü ve ağdaki sürekli çatallanma bazı node’ların çökmesine yol açtı, bu da  ağın kesintiye uğramasıyla sonuçlandı.

Solana Ağı Yükseltmeden Sonra Yeniden Başlatıldı

Solana node’larının sorunun yaşandığı ilk anda ağı yeniden başlatma önerisi de dahil olmak üzere çabalar işlem hacminin de bir hayli arttığı süreçte hiçbir şekilde olumlu sonuç vermedi.

Sorunu başarılı bir şekilde teşhis edilmesinden sonra topluluk, yükseltmenin uygulanabilmesi için bir hard fork önerdi.

Solana ağının fikir birliği algoritması, Solana ağındaki kesintinin başlamasından yaklaşık 18 saat sonra ağ tamamen geri yüklenmeden önce sorunu hafifletmek için dünyanın dört bir yanındaki mühendisleri kod yazmaya sevk etti.

Blockchain Teknolojisi Amazon Web Services’ten Daha İyi

Ağdaki node’ların çabalarını takdir eden Solana, geliştirmenin Amazon Web Services (AWS) gibi merkezi ağlara kıyasla blockchain’in faydalarını gözler önüne serdiğini ifade etti.

Solana’ya göre merkezsiz blockchain’ler bu büyüklükte kesintiler yaşadığında, doğrulayıcılar, durumu kurtarmak ve zinciri güvenilir bir üçüncü tarafa güvenmeden sürdürmekten bireysel olarak sorumludur. Topluluğun fikir birliği, Solana’nın ağı 24 saatten daha kısa bir sürede çalışır durumuna getirmesini sağladı

Öte yandan Amazon Web Services’ta benzer sorunlar yaşandığında, kullanıcıların sorunun çözülmesi için şirkete güvenmekten başka seçeneği yok. Ayrıca sorunun çözülmesi de büyük olasılıkla günlerce veya haftalarca sürebilir.

Bu nedenle blockchain teknolojisinin faydaları göz ardı edilemez. Blockchain teknolojisinin yıldızı ilk olarak kripto paralarla birlikte parlasa da günümüzde sağlıktan ulaşıma kadar çeşitli sektörlerde yaygın olarak kullanılıyor.

Share This Article
Tuncay AYDINER

2017 yılından bu yana kripto para ve Blockchain olmak üzere yıkıcı finansal teknolojilerle çok yakından ilgilenen Tuncay, tam bir kripto para tutkunu. Sektörel gelişmeleri çok büyük bir titizlikle okuyucuya ulaştırmayı amaç edinen Tuncay şu ana kadar yerli ve yabancı önde gelen birçok kripto para projesinde rol aldı.