Rehberler
3 ay ago

Shiba Inu (SHIB) Nedir? Yatırım Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Tuncay AYDINER May 27, 2021 15:04

Shiba Inu, Japon av köpeği cinsi Shiba Inu’dan esinlenen ve Dogecoin’e rakip olarak geliştirilen Ethereum tabanlı bir altcoin’dir. Topluluk Shiba Inu’yu (SHIB) “Dogecoin Katili” olarak tanımlıyor.

Tıpkı Dogecoin (DOGE) gibi bir memecoin olan Shiba Inu (SHIB) dijital bir üründen ziyade şaka amacıyla piyasaya sürüldü. Dogecoin (DOGE) 2013 yılının Aralık ayında piyasaya sürülürken Shiba Inu (SHIB) ise 2020 yılının Ağustos ayında anonim geliştirici/geliştiriciler Ryoshi tarafından piyasaya sürüldü.

Dogecoin ile birlikte memecoin’ler büyük bir popülarite kazandı. Dogecoin ile Shiba Inu köpek kripto paraların en önemlileri. Bu yazımızda Shiba Inu’ya yatırım yapmaya karar vermeden önce bilmeniz gerekenlere değineceğiz.

2021 yılının başından beri Dogecoin’in kripto para piyasasında tüm dikkatleri üzerine çektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Başta şaka olarak başlayan kripto para birimi Dogecoin son dönemde öylesine popülarite kazandı ki piyasa değeri sıralamasında en büyük dördüncü kripto para birimi oldu. Görünen o ki Dogecoin oldukça yüksek maliyetli bir şakaya dönüştü.

Dogecoin’de kaydedilen bu yükseliş, bir dizi bireysel yatırımcı, Reddit’teki WallStreetBets grubu ve Dogecoin’in en ateşli savunucusu Elon Musk sayesinde mümkün oldu. Bununla birlikte Dogecoin’de yaşanan devasa artış, yeni DOGE klonlarının çıkarılmasıyla sonuçlandı.

Shiba Inu’nun (SHIB), Dogecoin’den farklı olduğu iddia edilmesine rağmen SHIB aslında doğrudan doğruya bir Dogecoin klonu. Hatta öyle ki SHIB’in logosu Dogecoin’in de logosunda yer verilen Shiba Inu internet meme’inden esinleniyor. Bunu aklımızda tutarak kripto para piyasasını sadece birkaç gün içerisinde fırtınaya sürükleyen Shina Inu yani namı değer SHIB’e gelin birazdan yakından bakalım. Bu kapsamlı kılavuzumuzda Shiba Inu’ya dair bilmeniz gereken detaylara yer vereceğiz.

Shiba Inu Köpeği. Kaynak: ABK

Shiba Inu (SHIB) nedir? Dogecoin Katili ile Tanışın

CryptoPotato’nun bildirdiği üzere, SHIB hızla popülerleşerek son dönemin en çok tartışılan kripto para birimlerinden biri haline geldi. Özellikle Dogecoin’in (DOGE) 2021 yılının Mayıs ayında 0.7 dolara yükselerek astronomik bir fiyat artışı yaşamasıyla birlikte SHIB de de büyük hareketlikler kaydedildi.

Muhtemelen en çok tartışılan ve popüler kripto para birimi haline gelen Dogecoin, büyük bir popülariteye ulaşmasının ardından benzer özelliklere sahip token’ların yaratılması konusunda ilham verdi. Bu kripto para birimlerinin paylaştıkları ortak özellik, hepsinin adını ve logolarını Shiba Inu adlı bir köpek ırkından almaları.

Bununla birlikte, bir geliştirme ekibi ilerledi ve kelimenin tam anlamıyla Shiba Inu adı verilen ve SHIB kısaltmasını kullanan bir kripto para birimi yarattı.

Resmi web sitesine ve Shiba Inu teknik incelemesinin versiyonu olan Woofpaper‘a göre, SHIB “merkezsiz, kendiliğinden topluluk oluşturma deneyini” temsil ediyor.

Bunun dışında SHIBA ekibi, ShibbaSwap adında merkezi olmayan bir borsa ve tam teşekküllü bir topluluktan oluşan bir ekosistem yaratmaya çalışıyor. Bununla birlikte, yükselen fiyattan kaynaklanan ve daha fazlası olmayan tokenler ve büyüyen topluluk dışında, SHIB’nin değerlemesinin haklı olup olmadığı sorusunu şu sıralar kripto para piyasasında milyonlarca kişi tarafından tartışılıyor.

Ne olursa olsun, SHIB, Ethereum tabanlı bir ERC-20 token’ı ve proje topluluğu içinde “dogecoin katili” olarak da adlandırılıyor.

SHIB Arzının Yarısı Ethereum’un Kurucusu Vitalik Buterin’in Cüzdanındaydı

SHIB, 1 katrilyonluk toplam token arzına sahip. Bu token’ların %50’lik kısmı likidite olarak Uniswap‘e kilitlendi. Ancak, diğer yarısı sürpriz bir şekilde Vitalik Buterin’in cüzdanındaydı.

SHIB’nin arkasındaki ekip, Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin‘e 500 trilyon adetlik token gönderdi. Bu işlemler bu ve bu bağlantı üzerinden takip edilebilir.

Dogecoin’in kurucusunun aksine anonim olan kurucusu projenin whitepaper’ında konuyla ilgili yorumlarda şunları söyledi:

TOTAL arzın %50’den fazlasını Vitalik’e gönderdik. Savunmasız bir nokta olmadan büyüklük olmaz ve VB (Vitalik Buterin) bizi engellemediği sürece SHIBA büyüyecek ve hayatta kalacaktır.

İşin garip yanı, Şubat 2021’den bu kılavuzun yayınlanmasına kadar %300.000’in üzerinde olan SHIB’deki meteorik artışın ardından, Buterin’in SHIB tokenleri, ETH’sinden çok daha değerli.

Sadece birkaç hafta önce bu yazının yazıldığı sırada, Buterin’in ETH’si yaklaşık 1,4 milyar dolar değerindeyken, Ethereum cüzdanındaki SHIB’lerin yaklaşık değeri ise satmadan önce 15 milyar dolar değerindeydi.

Shiba Inu’nun izinden giden Akita Inu ve HUSKY gibi diğer klon token’larının arzlarının bir kısmını da Vitalik Buterin’e gönderildiğini belirtmemizde fayda var. Vitalik Buterin bu token’ların da bir kısmını satmayı tercih etti ve çeşitli yardım kuruluşlarına bağışladı.

Her ne kadar geliştiriciler bu token’ları, yakmak (burn) etmek için Vitalik Buterin’in cüzdanına gönderse de beklenildiği gibi olmadı. Vitalik Buterin bu token’ları satarak çeşitli yardım kuruluşlarına bağışta bulundu.

SHIB Token Nedir: Ne İçin Kullanılır?

Tüm Shiba Inu ekosisteminin üç token’dan (SHIB, LEASH ve BONE) oluştuğunu belirtmemizde fayda var.

Merkezi olmayan borsaları Shiba Swap hazır olduğunda (ki bu şu anda devam eden güvenlik testleri ve denetimler sürüyor), kullanıcılar tokenlerini stake edip ödüller kazanabilecekler. SHIB kullanıcıları LEASH stake ettiklerinde xLEASH, BONE stake ettiklerinde ise tBone olarak staking ödülü kazanıyor.

Whitepaper’da staking ödülleri şu şekilde görünüyor:

XLEASH ve tBONE token sahipleri için de staking ödülleri dağıtılıyor.

SHIB Staking Ödülleri. Kaynak: Shiba Inu White Paper’ı

SHIB: Satın Almadan Önce Dikkate Alınması Gereken Şeyler

Son dönemin en popüler kripto para birimlerinden SHIBA, sosyal medyadaki yüz binlerce insanın hızla meme token’ı benimsemesiyle çok büyük bir kitleye ulaştı. Bu noktada projeye yatırım yapmayı planlayanların göz önünde bulundurması gereken birkaç nokta var.

  • Birincisi, projenin resmi Medium sayfasında yalnızca iki gönderi var: Bunlardan ilki geliştirmenin duyurusuydu, ikincisi ise aylar sonra gelen ve gerçekten kayda değer bir güncelleme sağlamayan bir güncelleme duyurusu.
  • SHIB kurucusu anonimdir – proje üzerinde kaç geliştiricinin çalıştığı gerçekten belirsizdir ve kullanıcıların proje güncellemelerini ve Shiba Swap değişimi gibi çıktıları ne zaman bekleyebileceklerine dair kesin bir yol haritası yoktur.
  • Toplam arz 1 katrilyon adet token olarak göze çarpıyor. Bu oldukça fazla!
  • Bu token’ların yarısı, Vitalik Buterin’e gönderildiği için muhtemelen burn edildiği düşünüldü ancak Vitalik Buterin tüm kripto para piyasasını ters köşeye yatırarak bu token’ları satmayı tercih etti. Cüzdanındaki SHIB token’ların %10’luk kısmını Hindistan Covid-19 ile mücadele vakfına bağışlayan Vitalik Buterin sonrasında ise geriye kalan %40’lık kısmı yaktı. Buna rağmen SHIB’in arzının geriye kalan %60’lık kısmı bile 600 milyar token’a denk geliyor.
  • Bu satırların hazırlandığı sırada birkaç ay içerisinde %3.000’den fazla artış kaydederek inanılmaz bir büyüme rakamına ulaşan SHIB yaklaşık 3 milyar dolarlık piyasa değeriyle CoinMarketCap verilerine göre en büyük 33. kripto para birimi olarak göze çarpıyor. SHIB’in aşırlı değerli olduğunu düşünen bazı çevreler olmasına rağmen popüler kripto para birimi önlenemez yükselişini sürdürüyor. SHIB’in aşırı değerli olup olmadığını zaman gösterecek.

SHIB Nasıl Satın Alınır?

Rehberimizde yer verdiğimiz detayların tümü dikkate alındığında, SHIB’nin patlayıcı fiyat hareketinin büyük bir kısmının, dünyanın en büyük kripto para borsası Binance de dahil olmak üzere birçok merkezi borsaya eklenmesinden kaynaklandığını da belirtmemiz gerekiyor.

Şu anda Huobi, OKEx, KuCoin’de SHIB alım satım işlemlerini gerçekleştirmek mümkünken, en kolayı Binance üzerinden satın almaktır.

Binance‘in spot borsasında kullanıcılar aşağıdaki SHIB işlem çiftleriyle alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirler.

  • SHIB/USDT
  • SHIB/BUSD

Dahası, Binance Vadeli İşlemler ve FTX platformları da SHIB için kaldıraçlı işlem sözleşmelerini aktif etti ve yatırımcılar artık bu ticaret araçlarını da kullanabiliyor, ancak bu muazzam bir sermaye kaybı riski taşıyor.

Sorumluluk reddi: Yukarıdakilerin hiçbiri finansal yatırım tavsiyesi değildir. İçerik yalnızca eğitim ve eğlence amaçlıdır. Kripto para birimlerine yatırım yapmak, yüksek bir sermaye kaybı riski taşır ve yalnızca kaybetmeyi göze alabileceğiniz parayla yatırım yapmalısınız.

Share This Article
Tuncay AYDINER

2017 yılından bu yana kripto para ve Blockchain olmak üzere yıkıcı finansal teknolojilerle çok yakından ilgilenen Tuncay, tam bir kripto para tutkunu. Sektörel gelişmeleri çok büyük bir titizlikle okuyucuya ulaştırmayı amaç edinen Tuncay şu ana kadar yerli ve yabancı önde gelen birçok kripto para projesinde rol aldı.