DeepSeek’in adını taşıyan Solana tabanlı token, 150 milyon dolarlık işlem hacmiyle kısa süreliğine 48 milyon dolarlık piyasa değerine ulaştı.
Blockchain kayıtları ise token’ın 4 Ocak’ta oluşturulduğunu yani DeepSeek’in ABD Apple App Store sıralamalarında zirveye yükselmesinden önce piyasaya sürüldüğünü ortaya koydu. Yaratıcılarının token’ı DeepSeek’in resmi X hesabı ve web sitesiyle ilişkilendirme çabalarına rağmen, şirket token ile herhangi bir bağlantısı olmadığını açıkladı ve kullanıcıları olası dolandırıcılıklar konusunda uyardı.
Haberin yazıldığı sırada ise token’ın değeri 30 milyon dolara düştü ancak 22 binden fazla cüzdan yine de onu tutmaya devam ediyor.
Öte yandan DeepSeek adıyla başka bir sahte token da dikkat çekti. Token’ın işlem hacmi 28,5 milyon dolar seviyelerine çıkarken, piyasa değeri 13 milyon dolara kadar yükseldi ve ardından 8,6 milyon dolara düştü. Kripto para piyasalarındaki popüler trendlerden yararlanan bu tür sahte token’lar dolandırıcılık endişelerini artırdı.
Sahte Token’lar Artışta
Benzer kötü niyetli faaliyetler, 18 Ocak’ta Donald Trump’ın resmi Trump (TRUMP) meme coin’inin piyasaya sürülmesinin ardından daha da artış gösterdi. Güvenlik firması Blockaid, “Trump” markalı token’ların günlük ortalamasının 3 bin 300’den 6 bin 800’e yükseldiğini bildirdi. Bunlardan 61’i, resmi TRUMP veya MELANIA coin’leri olduklarını iddia etti ve toplamda 12 bin 641 cüzdandan 4,8 milyon dolar topladı.
Dolandırıcılar, sahte token’ları tanıtmak için X hesaplarını hedef almaya başladı. Kripto araştırmacısı ZachXBT, dolandırıcılık taktiklerinde bir değişim olduğunu belirterek, hacker’ların artık hükümet veya politik hesaplar yerine ünlü profillerine odaklandığını ifade etti. Bu yöntem, ünlü isimleri kullanarak güven kazanmayı ve kullanıcıları kandırmayı amaçlayan bir strateji olarak dikkat çekiyor. Kullanıcılara, token’ların geçerliliğini doğrulamaları ve dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmaları tavsiye ediliyor.