Rusya’nın en zengin ikinci ismi Vladimir Potanin’e göre merkez bankası destekli dijital para birimleri (CBDC’ler) Rusya merkez bankasına dijital varlıklarla ilişkili riskler olmadan yeni teknolojileri teşvik etme fırsatı verebilir.
Vladimir Potanin, dijital rublenin diğer özel kripto para birimlerinin yerini alabileceğini iddia etti. Potanin, Bitcoin ve altcoinleri, yatırımcılar için risk oluşturan “güvenilmez ürünler” olarak tanımlarken, Rusya merkez bankasının olası bir dijital ruble hamlesinin yeni teknolojileri teşvik edebileceğini belirtti.
Rusya merkez bankasının dijital rublesini yüksek oranda merkezileştirerek kontrol edebileceğini dile getiren Potanin, bu nedenle Bank of Russia’nın buna odaklanması gerektiğini ifade etti.
Dünyanın en zengin 10. ismi olarak da bilinen Rus milyarder Vladimir Potanin, dijital hizmetlerin ve ödemelerin önde gelen savunucularından biri. Öyle ki Potanin dijital hizmetlerin ve ödemelerin gelecekteki finansal devrimin bir parçası olduğuna inanıyor:
Metal paraların yerini kağıt para aldı ve daha sonra işlemler nakitsiz hale geldi. Dijital finansal varlıklar ise bir sonraki aşama.
Ancak Rus milyarder, bu tür dijitalleştirmenin Bitcoin ve Ethereum gibi özel kripto para birimlerine odaklanmaması gerektiğini düşünüyor. Potanin’e göre, Bitcoin ve Ethereum finansal düzenleyicilerin izleyemediği riskli, “güvenilmez ürünler”. Bu nedenle, yetkililer tarafından kontrol edilen bir merkez bankası dijital para biriminin veya diğer token’ların Rusya ekonomisini güçlendirebilecek uygun parasal çözümler olduğunu savundu.
Potanin, İsviçre merkezli bir tokenizasyon girişimi olan Atomyze’ın yatırımcılarından biri. Platform, değerli metaller ve evler gibi gerçek varlıkları kolayca değiştirilebilen token’lara dönüştürmek için blockchain teknolojisini kullanıyor. Bu ayın başlarında, şirketin Rusya şubesi ülkede faaliyet göstermek için lisans aldı. Potanin konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
Bazı kripto para birimlerinin aksine, Atomyze gibi platformlar tüketicilere yüksek kaliteli ve güvenli dijital ürünler sunuyor ve güvenilmez ürünleri piyasadan çekebilir.
Milyarderin bakış açısı Rusya Merkez Bankası ile büyük ölçüde örtüşüyor. Geride bıraktığımız ay finans Bank of Russia, özel dijital para birimlerini yerel finansal ağı tehdit edebilecek bir piramit şeması olarak tanımladı ve kripto paraların yasaklanması için çağrıda bulundu.
Öte yandan, kuruluş bir CBDC ve denetleyebileceği diğer token’ları tercih ediyor. Birkaç ay önce, Bank of Russia Yönetim Kurulu üyesi Sergey Shvetsov, merkez bankasının yerel mevzuat kapsamında çalıştıkları sürece bazı dijital projeler için test programları başlatmaya istekli olduğunu açıkladı.
Rusya’da Kripto Para Düzenlemeleri Konusunda Son Durum
Rusya Merkez Bankası ve Potanin’in aksine, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, kripto para birimlerinin, özellikle kripto para madenciliğinin Rusya’ya bazı avantajlar sağlayabileceğine inanıyor. Bu nedenle, merkez bankasını ve hükümeti konuyu tekrar tartışmaya ve bu konuda fikir birliğine varmaya çağırdı.
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov ise bu konuda daha farklı düşünüyor. Ona göre, yerel bankaların dijital varlık hizmetleri düzenleme yetkisine sahip olmalı. Aynı zamanda, kripto para birimlerine yatırım yapmak, altın veya diğer değerli metallere yatırım yapmak gibi değerlendirilmeli.
Öne Çıkan Görsel Forbes’un İzniyle Kullanılmıştır