Rehberler
2 sene ago

Rehber: Ethereum mu Solana mı? Hangi Blockchain NFT Oluşturmak İçin Daha Uygun?

Tuncay AYDINER Mar 31, 2022 14:19

NFT oluşturmak söz konusu olduğunda dijital sanatçıların en çok tercih ettiği en büyük iki blockchain ağı Ethereum ve Solana. Peki ama bunlardan hangisi NFT oluşturmaya daha elverişli.

Benzersiz token’lar (NFT’ler) oluşturmak için Solana veya Ethereum arasında karar vermekte zorlanıyorsanız, bu rehber içerik tam size göre. Bu yazımızda NFT alanındaki hedeflerinize uygun daha iyi bir karar verebilmeniz için her iki blockchain ağının güçlü ve zayıf yanlarını, kapasitelerini ve genel farklılıklarını keşfedeceğiz.

Ethereum: Ekosistem, Pazar Yeri ve Güvenlik

Şüphesiz Ethereum, blockchain ağında inşa edilen her türden binlerce merkezsiz finans projesiyle sektördeki en büyük ekosistem. Bu nedenle NFT’lerin büyük çoğunluğunun ERC-721 token standardı kullanılarak oluşturulması sürpriz değil.

Doğruyu söylemek gerekirse, tüm NFT ekosistemindeki projelerin kabaca %95’i Ethereum kullanıyor, bu nedenle yatırımcılar bir NFT pazar yeri aradıklarında, genellikle ilk karşılaştıkları şeyin OpenSea, Rarible, Nifty Gateway ve daha birçok pazaryeri olması şaşırtıcı değil.

İşlem hacmi, alıcı ve satıcıların sayısı bakımından Ethereum NFT’ler konusunda lider konumda. Dolayısıyla, OpenSea gibi Ethereum tabanlı bir pazaryerinde NFT’lerinizi oluşturursanız, daha fazla görüntülemeye ve NFT’lerinizi satın almaya veya teklif vermeye istekli insanlara erişebilirsiniz. Öte yandan Ethereum ağında hiç kimsenin satın almak veya teklif vermek istemeyeceği devasa bir NFT arzı olduğunun da herkes farkında.

OpenSea’de ilk NFT’nizi basmak ister misiniz? Buradaki bağlantıya tıklayarak adım adım OpenSea’de nasıl NFT oluşturabileceğinize göz atın.

Ethereum karakteristik özellikleri nedeniyle bir DeFi projesi başlatmak için en iyi ekosistemlerden biri. En popüler ikinci blockchain ağı Ethereum’un veri mimarisi ve güvenlik bileşenleri, birçok geliştiricinin bir şeyler inşa etmek için Ethereum’u tercih etmesinin ana nedenlerinden.

Ancak bununla birlikte ağdaki işlemlerin sayısı arttığında Ethereum ağı sık sık tıkanıklıklara maruz kalıyor, bu durum aynı zamanda ağdaki işlem ücretlerinde de muazzam artışlarla sonuçlanıyor. İşlem ücretlerinin herkesin karşılamayacağı seviyelere yükselmesi nedeniyle oluşturduğunuz NFT’ler herkese ulaşamayabilir.

Hal böyle olunca NFT geliştiricileri ve NFT koleksiyonerleri daha yüksek verimliliğe, ölçeklenebilirliğe ve daha düşük gas ücretlerine sahip alternatif blockchain ağları aramaya başladı. İşte tam da bu noktada ağını ölçeklendirmek için farklı kriptografi mekanizmaları kullanan yüksek performanslı Solana, Ethereum’a çok ciddi bir rakip olarak ortaya çıktı.

Yüksek gaz ücretleri ödemek can sıkıcı olsa da kabul edilmesi gerekir ki Ethereum ağında çok daha fazla para dolaşıyor. CryptoSlam’den elde ettiğimiz veriler, Ethereum’un son 30 günde 1.8 milyar doların üzerinde büyük bir satış hacmine sahip olduğunu gösteriyor. Solana tabanlı pazar yerlerindeki satış hacmi ise 120 milyon dolar seviyesinde, yani Ethereum’un yaklaşık %6.6’sına denk geliyor.

Kaynak: CryptoSlam

CryptoSlam’in güncel verilerine göre, piyasadaki en popüler NFT koleksiyonlarının Ethereum blockchain’inde bulunduğunu görebiliyoruz. Bunlara CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club (BAYC), Mutant Ape Yacht Club (MAYC) ve diğerlerini örnek verebiliriz.

Ek veriler, Ethereum’daki ortalama NFT satış fiyatının (2021 yılının dördüncü çeyreği itibariyle) Solana’nın 1.000 dolarına kıyasla 3.000 dolar civarında olduğunu gösteriyor.

Solana: Verim, Düşük Ücretler, Büyüyen Ekosistem

Teknoloji, işlevsellik ve çok yönlülük açısından Solana lider blockchain ağlarından biri. Solana, Saniyede 60.000’den fazla işlem (TPS) ile işlem gerçekleştirmek için bir dizi protokolden yararlanan, Proof-of-History adı verilen bir konsensüs algoritması kullanan yüksek performanslı bir blockchain ağı.

Solana’da işlem maliyetleri genellikle bir dolardan daha az. Birçok NFT projesi ve koleksiyoncusu, ölçeklenebilirlik ve ucuz işlem ücretlerinden yararlanmak için Solana’ya taşınıyor. Solana’nın NFT’ler için bir cazibe merkezine dönüşmesinin bir nedeni olan teknik sınırlamalardan muzdarip olmadan projelerini inşa etme konusunda daha fazla özgürlüğe sahip olmaları.

Solsea gibi Solana tabanlı bir pazar yeri ile NFT’leri basmak oldukça ucuz ve hızlı. Ayrıca buradaki projeler ikincil piyasada satışa başladıktan sonra kâr etmesi kolay. Genellikle Solana’da NFT oluşturmak çok daha hızlı. Solana tabanlı pazarlardaki telif ücretleri de Ethereum tabanlı pazarlara kıyasla sıklıkla daha yüksek.

Solana’nın ekosistemi Ethereum’unki kadar büyük olmasa da büyümediği anlamına gelmiyor. Aslında, Solana’nın kullanıcı tabanı 2022’nin başından bu yana çok daha hızlı bir şekilde büyüdü. Hatta yatırım bankası JP Morgan’ın analistleri uzun vadede Solana’nın Ethereum’u geçebileceğini iddia etti.

CryptoSlam’in verilerine göre 2022’nin üçüncü çeyreği boyunca çok fazla ivme kazanıyor. Ocak ayının sonunda, ekosistemdeki satış hacmi 1 milyar doları aştı.

Kaynak: CryptoSlam

Solana blockchain’indeki en popüler koleksiyonlardan biri, 10.000 benzersiz maymundan oluşan Degenerate Ape Academy’dir.

Ethereum’daki Bored Ape’lere benzeseler de, kendi benzersiz özelliklerine sahip. Şu ana kadar en pahalı Degen Ape satışı 2021 yılının Eylül ayında 1.1 milyon dolara gerçekleşti. Ancak Aralık ayı ortasında, Solana Monkey Business koleksiyonundan bir NFT 13.000 SOL’den fazla fiyata (yaklaşık 2 milyon dolara) satıldı.

Büyüyen ekosistemleri erkenden benimseyenler daha sonra bu projeler daha geniş kitlelere ulaştığında büyük kazançlar sağlıyor. Bununla birlikte bu tarz projelerle ilgili sorunlarından biri de riskin genellikle daha yüksek olası. 2022’nin başından bu yana, Solana ağı birkaç kez kesinti yaşadı ve kesintiler sırasında birçok kullanıcının pozisyonu tasfiye edildi.

Son zamanlarda geliştiriciler tarafından ele alınan bir başka endişe de Solana ağındaki rug pull’ların yani dolandırıcılık vakalarının sayısında yaşanan yükseliş. Dolandırıcılar bulabilecekleri zayıf noktaları tespit edip bunlardan yararlanmaya çalışıyor. Ancak rug pull vakaları sadece Solana için değil diğer tüm akıllı sözleşme destekli blockchain protokolleri için geçerli. Bu nedenle bir NFT’ye veya herhangi bir DeFi projesine yatırım yapmadan önce iyi bir araştırma yaptığınızdan emin olun.

Rugpull’lar, DeFi ekosistemindeki en yaygın dolandırıcılık türlerinden biri. Bunları nasıl tespit edeceğinizi öğrenmek istiyorsanız, konuyla ilgili hazırladığımız kapsamlı rehber içeriğimize göz atabilirsiniz.

Sön Sözler

Her blockchain’in kendi artıları ve eksileri var, bu nedenle kullanım amaçlarınıza en uygun olanını tercih etmeniz gerekiyor. Ölçeklenebilirlik ve düşük gas ücretleri ile yüksek verimli bir blockchain ağı arıyorsanız Solana sizin için daha uygun olabilir.

Solana

Artıları:

  • Daha yüksek verimlilik ve ölçeklenebilirlik.
  • Büyüyen ekosistem.
  • Düşük gas ücretleri ve çevre dostu.
  • NFT oluşturmak ucuz ve nispeten basittir.

Eksileri:

  • Daha az güvenli ağ.
  • Daha küçük bir pazar ve daha az kullanıcı.
  • Sık sık kesintiye uğruyor

Şimdi, daha büyük bir pazara açılmak istiyorsanız ve güvenliğe önem veriyorsanız Ethereum’a da bir göz atabilirsiniz.

Ethereum

Artıları:

  • Daha büyük bir pazar.
  • Yüksek ağ güvenliği.
  • NFT’ler ortalama olarak çok daha yüksek fiyatlara satılıyor.

Eksileri:

  • Ağ tıkanıklığı, işlem gecikmelerine neden olabiliyor.
  • Daha düşük verim ve ölçeklenebilirlik.
  • Yüksek işlem ücretleri nedeniyle herkesin bütçesine uygun değil.
Share This Article
Tuncay AYDINER

2017 yılından bu yana kripto para ve Blockchain olmak üzere yıkıcı finansal teknolojilerle çok yakından ilgilenen Tuncay, tam bir kripto para tutkunu. Sektörel gelişmeleri çok büyük bir titizlikle okuyucuya ulaştırmayı amaç edinen Tuncay şu ana kadar yerli ve yabancı önde gelen birçok kripto para projesinde rol aldı.