4 sene ago

PayPal’ın Kripto Para Desteği Sektör İçin İyi Mi Kötü Mü?

Tuncay AYDINER Eki 23, 2020 13:19

Kripto para piyasasının toplam değeri PayPal’ın kulanıcılarına Bitcoin alım, satım ve depolama hizmeti sunacağını duyurmasının ardından 25 milyar dolar artış kaydetti. Ancak ortalama bir kripto para yatırımcısının PayPal’ın bu hamlesine ilişkin bilmesi gereken birçok detay var.

Küresel ödeme sağlayıcısı devi PayPal’ın ağına kayıtlı yaklaşık 350 milyon kullanıcısı ve 26 milyon iş yeri var. Bu nedenle PayPal’ın bu hamlesi kripto para endüstrisinin önemli kilometre taşlarından biri olarak tüm dünyada geniş yankı uyandırdı.

Bu gelişmenin duyulmasının ardından kripto para piyasası genelinde Bitcoin öncülüğünde bir yükseliş trendi başladı. Lider kripto para birimi Bitcoin bu yükseliş trendiyle 2020 yılının en yüksek seviyesi olan 13.200 dolara kadar yükseldi. Sektörün önde gelenleri her ne kadar PayPal’ın bu hamlesinin kripto para ekosistemi için harika bir gelişme olduğu konusunda hemfikir. Ancak bu gelişme kripto paralar için sanıldığı kadar iyi olmayabilir.

Merkezsiz dijital varlıkları, astronomik işlem ücretleriyle yüksek oranda merkeziyete sahip platformlarda kullanıma sunmak iyi bir tercih olmayabilir. İşte bu düşüncenin arkasındaki nedenler:

Kripto Para Çekme İşlemleri Desteklenmiyor, İşlem Ücretleri Yüksek

İlk olarak PayPal cephesinden yapılan açıklamada kripto paralar için alım, satım ve depolama desteği sağlanacağı belirtilmiş, kripto paraların harici cüzdanlara çekilmesine ise izin verilmeyeceği ifade edilmişti. Bu nedenle PayPal kripto paralarını tekrar fiat para birimine dönüştürmek isteyen kullanıcıları için fiyatı istediği gibi belirleyebilir.

PayPal kullanıcıları kripto para alım satım işlemleri ile başka bir ülkedeki hesaba para göndermek için kullanılan para birimine bağlı olarak %8’e kadar komisyonlarla karşı karşıya kalabilir. OKCoin COO’su Jason Lau, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada bu konuya dikkat çekti.

Ek olarak avukat Jake Chervinsky’nin yaptığı gözlemlemeye göre PayPal farklı kullanıcı hesapları arasında da kripto para transferlerine izin vermeyecek.

Yani aslında PayPal bu hamlesiyle Robinhood gibi alım satım platformlarının sunduğu kripto para hizmetlerini taklit ederek kullanıcılarına kripto para desteği sunuyor. Ancak bunu yaparken kullanıcılarının kripto paralar konusundaki özgürlüğünü önemli ölçüde kısıtlıyor. Chervinsky, PayPal’ın harici cüzdana kripto para çekme kısıtlamasına ve cüzdan özel anahtarlarının kullanıcıların kontrolüne bırakılmamasına tepki gösterdi.

PayPal  Kullanıcıları Kripto Para İşlemlerinde Sert Vergi Düzenlemelerine Maruz Kalabilir

Kripto paralara ilişkin vergi düzenlemeleriyle PayPal’ın bu hamlesi tamamen farklı bir hal alabilir. PayPal ilk olarak sadece ABD’deki kullanıcıları için kripto para alım, satım ve depolama hizmetlerini kullanıma sunacak. ABD’nin dünyadaki en katı vergi düzenlemelerine sahip ülkelerden biri olduğu biliniyor.

ABD İç Gelir Servisi (IRS), Bitcoin gibi dijital varlıkları para birimi olarak değil de mülk olarak değerlendiriyor. Bu nedenle kripto para birimleri ABD’de sermaye kazancı vergisine tabi. Bu da PayPal kullanıcılarının platformdaki kripto para alım, satım ve depolama işlemleri vergi beyanına tabi olacağı anlamına geliyor.

Örneğin bir PayPal kullanıcısı Bitcoin kullanarak akıllı telefon satın almak istemesi durumunda BTC’yi edindiği fiyatı ve akıllı telefon satın alımı gerçekleştirdiği zamandaki BTC fiyatını beyan etmesi ve aradaki fiyat farkı için gelir vergisi ödemesi gerekecek. Ayrıca satın alınan her ürün için de KDV ödenmesi söz konusu.

Vergi beyanı işlemleri zaten başlı başına zorlu bir süreç ve PayPal vergi bildirimlerinin kullanıcılar tarafından yapılması gerektiğini hali hazırda zaten belirtiyor.

Kripto Para Merkezini kullanarak yaptığınız işlemlere ilişkin uygulanacak vergilendirmeleri belirlemek sizin sorumluluğunuzdadır.

İyi haber şu ki PayPal sayesinde dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca yeni kullanıcı kripto paralarla tanışabilir. Ancak uzun vadede özel anahtar kontrolünün kullanıcılara verilmemesi ve kripto para çekme işlemlerinin kısıtlanması uzun vadede kripto para kullanıcılarını PayPal’dan uzaklaştırabilir.

Share This Article
Tuncay AYDINER

2017 yılından bu yana kripto para ve Blockchain olmak üzere yıkıcı finansal teknolojilerle çok yakından ilgilenen Tuncay, tam bir kripto para tutkunu. Sektörel gelişmeleri çok büyük bir titizlikle okuyucuya ulaştırmayı amaç edinen Tuncay şu ana kadar yerli ve yabancı önde gelen birçok kripto para projesinde rol aldı.