Dünyanın en büyük ödeme sağlayıcılarından Visa, kripto para birimlerini ağına dahil etmeyi planlıyor. PayPal’ın ardından ABD merkezli bir diğer çok uluslu ödeme sağlayıcısı Visa’nın CEO’sunun açıklamalarına göre, bu çok yakında gerçekleşebilir.
Visa CEO’su kısa bir süre önce yaptığı açıklamada dünyanın dört bir yanındaki 70 milyonu aşkın işletmenin kullandığı Visa ağına kripto para birimleri de dahil edebileceğinin sinyallerini verdi.
Kripto para birimlerine yönelik artan ilginin bir sonucu olarak bankalar ve ödeme sağlayıcıları da kripto para birimlerini hızla benimsemeye ve platformlarına dahil etmeye başladı. Kripto para birimlerini destekleyeceğini açıklayan en son finansal hizmetler şirketi Visa oldu. Ağında milyonlarca işletme ve yüz milyonlarca kullanıcısı bulunan dünyanın önde gelen ödeme sağlayıcısı Visa, çok yakında kripto para ödemelerini destekleyebilir.
Visa Kripto Para Ekosistemine Dahil Olmaya Hazırlanıyor
Çok uluslu finansal hizmetler şirketi Visa, kripto para sektörüne giriş yapmaya hazırlanıyor. Şirketin 2021 mali yılının ilk çeyreğinde hissedarlara yaptığı kazanç çağrısında, Visa CEO’su Al Kelly, kripto para birimlerini daha “güvenli, kullanışlı ve uygulanabilir” hale getirebilecek bir konumda olduklarını ifade etti. Al Kelly şu açıklamaları kaydetti:
Bu alanda, ekosisteme farklılaştırılmış değer katabileceğimiz yollar görüyoruz. Küresel varlığımız, ortaklık yaklaşımımız ve güvenilir markamız aracılığıyla kripto para birimlerini daha güvenli, kullanışlı ve ödemeler için uygulanabilir hale getirmeye yardımcı olmak için benzersiz bir konumda olduğumuza inanıyoruz. Kripto piyasasını iki segmentte düşünüyoruz.
Kripto paralara yönelik ılımlı açıklamalarının ardından Visa’nın CEO’su Al Kelly’nin Bitcoin’i dijital altın olarak adlandırması işi daha da ilginç bir hale geldi.
İlk olarak, Bitcoin gibi yeni varlıkları temsil eden para birimleri var. İkincisi, doğrudan mevcut fiat para birimleri tarafından desteklenen dijital para birimleri veya stabil kripto paralar var. İlk segmentteki tüm para birimlerini dijital altın olarak görüyoruz.
Al Kelly, dijital altın olarak tanımladığı kripto para birimlerinin ağırlıklı olarak ödeme yöntemi olarak kullanılmadığını ifade etti. Açıklamalarının devamında Visa CEO’su, stratejilerinin kripto para cüzdanlarıyla ve borsalarla çalışmaya yönelik olacağını dile getirdi. Kullanıcıların, Visa logolu kartlarını kullanarak Visa ağına kayıtlı 70 milyonu aşkın iş yerinde kripto paralarını, fiat para birimlerine dönüştürmelerini sağlamayı amaçladıklarını belirtti.
PayPal ve Visa Kripto Paralar Konusunda Ciddi Görünüyor
Kripto paralar konusunda henüz küresel düzenleme adımları atılmamış olmasına rağmen Visa kripto para birimlerini bir ödeme yöntemi olarak kabul eden ilk şirket değil. Geride bıraktığımız yıl dünyanın en büyük ödeme sağlayıcılarından PayPal, kripto para birimlerini destekleyeceğini açıklamıştı. Kullanıcılarına alım, satım ve depolama hizmeti sunan PayPal, sözlerine sadık kalarak sadece birkaç hafta içerisinde Bitcoin başta olmak üzere popüler kripto para birimlerini listeledi.
2020 yılı tüm olumsuzluklara rağmen kripto paraların benimsenmesi konusunda harika bir yıl olarak kayıtlara geçti. Visa ve PayPal gibi önde gelen ödeme sağlayıcılarının yanı sıra ABD’nin halka açık en büyük şirketleri de Bitcoin’e yatırım yapmaya başladı. Özellikle MicroStrategy, bu konuda ipi tek başına göğüsleyerek diğer şirketlere örnek oldu. Görünüşe bakılırsa 2021 yılı da 2020 yılından pek farklı olmayacak.