Dan Morehead, ABD ipotek tahvil piyasasının bir ponzi şeması olduğunu, balon patladığında dijital varlıkların riskten korunmak için yatırımcıların tercihi olabileceğini ileri sürdü.
Pantera Capital CEO’su Dan Morehead, ABD hükümetinin uyguladığı tartışmalı para politikalarının finansal sistemde balonlar yaratabileceğini iddia etti. Dan Morehead’e göre, Bitcoin değil, Fed tarafından “manipüle edilen” tahvil piyasaları gerçek ponzi.
Tehlike Fed’in Kendisi; Kripto Paralar Değil
Pantera Capital’in Kurucusu ve CEO’su Dan Morehead, Bloomberg’e verdiği yakın tarihli bir röportajda, tahvillerle uğraşan yatırımcıların “Fed tahvil piyasasını manipüle etmeyi bıraktığında kesinlikle yok olacağı” konusunda uyarıda bulundu.
Nobel ödüllü Paul Krugman ve Richard Bernstein gibi birçok kripto para birçok eleştirmeni, son dönemde Bitcoin’in bir Ponzi şeması (yatırımcılardan para alarak önceki yatırımcılara ödeme yapan sahte bir yatırım dolandırıcılığı) olduğunu belirtti.
Morehead bu teze şiddetle karşı çıktı. Ona göre, Amerikan ipotekli tahvil piyasası gerçek Ponzi şeması iken, kripto paralar, tahvil piyasasındaki balonlar patlamaya başladığında bir riskten korunma sağlayabilir:
Hükümetler Bitcoin hakkında takıntı yapmayı bırakmalı ve işlerine bakmalı. Tarihteki en büyük Ponzi şeması, ABD hükümeti ve 33 trilyon dolarlık ipotekli tahvil piyasasıdır. Maddi, kamuya açık olmayan bilgilere dayalı ticaret yapan, baskın bir konuma sahip, ekonomik olmayan bir aktör tarafından yönlendirilir.
Dijital varlık alanındaki çabalarını ikiye katlamak için, bu yaz Pantera Capital’den Dan Morehead, kripto para fonu aracılığıyla 165 milyon dolar topladı.
Fed ve Bitcoin
ABD’nin merkez bankası Fed, elbette eylemleriyle küresel finans ağını etkileme kabiliyetine sahip güçlü bir kurum. COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana Fed, ABD Hazine Bakanlığı’na trilyonlarca dolar basması için yeşil ışık yaktı. Ki bu da, birçok kişiye göre hızla artan enflasyon da dahil olmak üzere giderek daha fazla parasal soruna neden olacak bir hareket.
Aslında, birkaç ay sonra, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki enflasyon oranı on yıllardır ilk kez %6’yı aştı. Birkaç gün önce, El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Amerikan hükümetini, yoktan yere karşılıksız para basmayı bırakmaya davet etti.
Yine de, dolar dışında, Latin Amerika ulusu, Bitcoin’in yasal para birimi olarak kabul edildiği ilk ülke olarak biliniyor. Parasal durumunu iyileştirmeye çalışan hükümet, bu Eylül ayında Bitcoin yasasını resmileştirdi.
Lider kripto para biriminden bahsetmişken, enflasyonist endişelerle mücadele edebilmek adına Bitcoin bir değer saklama aracı olarak kabul ediliyor. Sadece üretilebilecek 21 milyon Bitcoin var ve birçok uzman ekonomik kriz sırasında elde Bitcoin tutmanın akıllıca olduğunu düşünüyor.
Öne çıkan görsel Bloomberg’in izniyle kullanılmıştır.