Rehberler
2 sene ago

OpenSea’de Kendi NFT’nizi Nasıl Basarsınız: İşte Adım Adım NFT Oluşturma Kılavuzu

Tuncay AYDINER Oca 2, 2022 14:52

Yeni başlayanlar için NFT üretmek oldukça karmaşık olabilir. Bu rehber içeriğimizde popüler NFT pazaryeri OpenSea’yi kullanarak ilk NFT’nizi nasıl basacağınızı, kapsamlı bir şekilde anlatacağız. İşte adım adım kendi NFT’nizi oluşturma kılavuzu.

Benzersiz Token’lar (NFT’ler) dijital dünyanın önemli bir parçası haline geliyor. Blockchain’de yayınlanan benzersiz ve değiştirilemez kripto varlıkların geliştirildiği en önemli ağlar Ethereum ve Solana. 2022 yılı itibariyle NFT pazarının toplam işlem hacmi 350 milyon dolardan kabaca 15 milyar dolara yükseldi.

İçindekiler

  • NFT Basmak Nedir?
  • OpenSea’de NFT’nizi Satarak Nasıl Para Kazanırsınız?
  • OpenSea’de İlk NFT’nizi Nasıl Basarsınız?
  • OpenSea’ye MetaMask’i Bağlama
  • NFT Koleksiyonu Oluşturma
  • NFT’lerinizi OpenSea’de Basmak

Standart token’ların aksine, NFT’ler değiştirilemez. Sanat eserleri, resimler, videolar veya tokenize edilebilen herhangi bir şey gibi öğelerin dijital temsilleri olarak hizmet ederler.

Modadan spora her türden markanın ve hatta emlak şirketlerinin NFT alanına giriş yaptığına şahit olduk. Bundan kısa bir süre önce Nike, dijital dönüşüm hamlesininin bir parçası olarak NFT koleksiyon ürünleri üreticisi RTFK’yi satın aldı. Tıpkı Nike gibi RTFK de ayakkabı üretiyor ama dijital olarak.

NFT Basmak Nedir?

Basmak (mint) dijital bir dosyanın kriptografi kullanılarak token haline getirilmesi işlemidir. Tokenizasyon ise bir varlığın blockchain’de taşınabilen, saklanabilen ve kaydedilebilen dijital bir token’a dönüştürülmesi işlemidir.

Herkes kolayca bir NFT basabilir. Ancak, NFT basmaya başlayabileceğiniz birçok NFT pazarı olsa da, NFT koleksiyoncuları ve sanatçıları için en büyük merkezsiz platform olan OpenSea pazarına odaklanacağız.

OpenSea’de NFT’nizi Satarak Nasıl Para Kazanırsınız?

OpenSea, alıcılarla satıcıları bir araya getiren bir pazaryeri. Şu anda piyasada milyonlarca NFT satışa sunulmuş durumda. Ancak, yanlış izlenimlere kapılmayın, büyük talep nedeniyle son dönemde arz da önemli ölçüde arttı.

Şu anda milyonlarca NFT, asla gelmeyecek bir alıcıyı umutsuzca bekliyor.

Dolayısıyla, burada “sadece para kazanmak için” bulunuyorsanız, bir kez daha düşünseniz iyi olur. Zira ilk olarak para kazanmayı hedeflemek yerine hızla gelişen bu sektörde kendinizi nasıl konumlandıracağınızı düşünmeniz gerekiyor.

Başlamadan önce, bu rehberdeki bilgilerin size NFT’lerinizden nasıl para kazanacağınızı öğretmeyeceğini aklınızda tutmanız önemli. Bu rehber, kendi NFT’nizi basmanız ve herkesin kolayca yapabileceği şekilde adım adım OpenSea’de satışa çıkarmanız için size rehberlik edecek.

OpenSea’de İlk NFT’nizi Nasıl Basarsınız?

NFT’ler, benzersiz dijital varlıklardır ve blockchain’de depolanır. Kendi NFT’nizi basmaya başlamak için OpenSea’ye bağlayacak bir cüzdana ihtiyacınız var. Bu konuda birkaç seçenek var, ancak biz bu rehberde en popüler cüzdanlardan MetaMask’ı önerecek ve kullanacağız.

Her şeyden önce, MetaMask cüzdanınızı OpenSea pazarına bağlamanız gerekecek. MetaMask, hem soğuk depolama (Trezor veya Ledger gibi fiziksel bir HD cüzdan ile entegre edildiğinde) hem de Google, Chrome ve Brave için bir tarayıcı uzantısı olarak kullanılabilen bir cüzdan. Eğer Metamask cüzdanınız yoksa metamask.io‘ya gidin ve tarayıcınız için uygun eklentiyi indirin. Ardından tarayıcınızın ekranının sağ üst tarafında küçük bir turuncu tilki göreceksiniz.

Önemli: Cüzdanı ilk kez kurarken, kimlik avı girişimlerine karşı dikkatli olun ve eklentiyi doğru web sitesi URL’sini kullanarak indirdiğinizi kontrol edin, daha fazla güvenlik ipucu için burayı okuyun.

Metamask’ı kurduktan sonra, bakiyenizi kontrol etmek veya para gönderip almak istediğiniz zaman kolayca ekranınızın sağ üst köşesinden erişebilirsiniz.

MetaMask cüzdanınızda, OpenSea’de NFT satın almak ve satmak için Ethereum ve Ethereum tabanlı ERC-20 token’larını saklayabilirsiniz.

Ek olarak, ETH’de de telif ücreti alırsınız: biri sizden bir NFT satın alıp sattığında, bu satışın bir yüzdesi Metamask cüzdanınıza gönderilir.

Dikkat: Donanım cüzdanlarıyla entegre edilmeyen cüzdanlar, daha fazla güvenlik riski taşır. Şimdiye kadar, MetaMask herhangi bir büyük saldırıya uğramadı, ancak kullanıcılar devam eden kimlik avı saldırıları ve ilgili dolandırıcılık konusunda dikkatli olmalıdır.

Bu nedenle her zaman bir donanım cüzdanı kullanmanız önerilir. MetaMask, en popüler iki popüler donanım cüzdanını destekliyor: Trezor ve Ledger.

Başlamadan önce, işlem ücretlerini ödemek için cüzdanınızda bir miktar ETH bulunması gerekiyor. Belirtildiği gibi, ETH temel para birimidir ve MetaMask kullanılarak OpenSea’deki her işlem ve onay için ücret ödemek için kullanılır.

OpenSea’ye MetaMask’ı Bağlama

İlk önce opensea.io’ya gidin ve sağ üstteki çubukta bulunan “Profil” sekmesine tıklayın. Cüzdanınızı bağlamanızı isteyen yeni bir sayfa açılacak. MetaMask’i seçin.

Cüzdanınızı ve paranızı kullanmak için OpenSea’ye gerekli izinleri vermek için birden fazla onay vermeniz gerekecek. Ardından, bir imzalama isteği görünecek ve oturum açıldıktan sonra, OpenSea’yi cüzdanınıza bağlayacak bir “Bağlanıyor” ekranı açılacak.

Şartlar ve Koşulları kabul ederek devam edin. Sağ üst köşedeki cüzdan simgesinden paranıza kolayca erişebilirsiniz.

Cüzdanınız boşsa, “Add Funds” butonuna tıklamanız gerekiyor. Ardından, Metamask cüzdanınıza kripto para yatırma işlemi gerçekleştirebilir ve banka/kredi kartı kullanarak kripto para satın alabilirsiniz.

Gerçetekten kolay değil mi? Şimdi OpenSea’de ilk koleksiyonunuzu oluşturmak için hazırsınız.

NFT Koleksiyonu Oluşturma

Artık hesabınız Ethereum blockchain’inde işlem gerçekleştirmeye hazır olduğuna göre, ilk NFT koleksiyonunuzu oluşturma zamanı.

Profilinize gidin ve “My Collection” butonuna tıklayın. Yeni bir koleksiyon başlatmak için “Create” butonuna basın. Yeni koleksiyonunuzun logo, öne çıkan görsel ve banner’dan oluşması gerekiyor.

Aşağıdaki görselde de görülebileceği üzere OpenSea’deki koleksiyonunuzun URL’si de dahil olmak üzere, açıklama, kategori ve web sitenize ve sosyal medya hesaplarınıza bağlantı verebileceğiniz birçok doldurulması gereken alan olduğunu göreceksiniz.

Daha sonrasında aldığınız ödemelerin gönderileceği cüzdan adresinizi girmeniz istenecek. Cüzdan simgesine gidin ve adresinize tıklayın, otomatik olarak kopyalayacak ve ardından gerekli alana yapıştırabilirsiniz.

Royalities konusuna da değinelim. Bu, orjinal olarak oluşturduğunuz her bir öğrenin satışından belli oranda komisyon alabileceğiniz anlamına geliyor. Royalities, içerik oluşturucuların, ürettikleri NFT’leri için ödüllendirilmesine olanak sağlayacak şekilde programlanmıştır. NFT’lerinizin satışından elde etmek istediğiniz Royalities ücretini maksimum %10’a kadar ayarlayabilirsiniz.

Koleksiyonunuzda yer alacak NFT’lerin hangi blockchain ağında depolanmasını istediğinizi de seçebilirsiniz. Biz bu rehberde Ethereum ağında nasıl kendi NFT’lerinizi üreteceğinizi gösterceğiz. Ancak daha düşük işlem ücretleri için Polygon’u da tercih edebilirsiniz. Polygon, Ethereum gibi Katman 1 blockchain’lerden iş yükünü alan ve bunları ayrı olarak yürüten, daha yüksek verim ve daha düşük gas ücretleri sunan Katman-2 blok zinciri olan bir yan zincir.

Ardından, öğelerinizi satın almak ve satmak için ödeme kabul edebileceğiniz kripto para birimlerini seçin. Artık hazırsınız, “Create” butonuna tıklayarak koleksiyonunuzu oluşturabilirsiniz.

Koleksiyonunuz artık hazır! Şimdi koleksiyonunuza NFT’lerinizi eklemeye başlayabilirsiniz.

OpenSea’de NFT Basmak

İşlem oldukça basit, OpenSea’nin yapay zekası tüm teknik yönlerini halledecek. Bu nedenle nasıl kendi NFT’nizi üreteceğiniz konusunda endişe etmenize gerek yok.

  1. Koleksiyonunuza gidin ve sağ üstteki çubukta yer alan “Add Item” butonuna tıklayın.
  2. Resimlerden, seslerden veya 3D modellerden oluşan yeni bir sanat eseri yükleyin.
  3. Öğenize ayrıntılar ekleyin: ad ve açıklama.

4. Ardından, NFT’nizin görüntülenmesini istediğiniz koleksiyonu seçin. NFT’nizin gözler, renk, hisse senedi sembolü, sanatçı adı vb. özelliklerini doldurun.

5. Seviyeleri doldurun. Örneğin, NFT’niz 5/10 güç veya hız seviyesine sahiptir.

6. NFT’nize bazı istatistikler ekleyin. Bunlar sayı olarak gösterilen tablosal bir şekilde gösterilen rekabetçi özelliklerdir.

7. Kilidi açılabilir içerik ve müstehcen içerik mi yoksa hassas içerik mi olduğunu seçin. Bu, birinin bir NFT’de gizlenen özel içerikleri kazanabileceği anlamına gelir. Örneğin, NFT’nizde bir piyango ayarlayabilir ve kazananı açılabilir içerikte gizleyebilirsiniz.

8. Son olarak, NFT’nizin kaç kopyadan oluşmasını istediğinizi seçin ve hangi blockchain’de yayınlanmasını istediğinizi belirleyin.

9. “Create” butonuna tıklayın, yeni öğeniz koleksiyonunuzda yeni bir NFT olarak görünecek. Belirli bir fiyattan veya en yüksek teklifi verene (açık arttırma) satışa sunmakta özgürsünüz.

OpenSea’nin satış konsepti nispeten basit ancak biraz maliyetli olabilir. Zira OpenSea, platformunda gerçekleşen her bir işlemden %2.5 komisyon alıyor.

Kapanış Sözleri

Gördüğünüz gibi, OpenSea’de para basmak çoğu insanın düşündüğü kadar zor değil. Tek yapmanız gereken dijital cüzdanınızı kurmak, onu platforma bağlamak ve koleksiyonunuzu oluşturmaya başlamak. Süreç diğer pazaryerlerinde de hemen hemen benzer. Bu noktada sadece hangi pazaryerinin size daha uygun olduğunu araştırmanız gerekiyor.

Share This Article
Tuncay AYDINER

2017 yılından bu yana kripto para ve Blockchain olmak üzere yıkıcı finansal teknolojilerle çok yakından ilgilenen Tuncay, tam bir kripto para tutkunu. Sektörel gelişmeleri çok büyük bir titizlikle okuyucuya ulaştırmayı amaç edinen Tuncay şu ana kadar yerli ve yabancı önde gelen birçok kripto para projesinde rol aldı.