Haberler
3 sene ago

NFT’ler Ripple’a Mı Geliyor? İşte Ripple Yatırımcılarını Heyecanlandıran Gelişme

Tuncay AYDINER Eyl 25, 2021 17:31

NFT’ler Ripple blockchain’ine mi geliyor? Bu kimin aklına gelirdi ki! RippleX, XRP Ledger (XRPL) için NFT çözümleri üzerinde çalışan geliştiricilere 2 Milyon doların üzerinde hibe desteğinde bulundu.

Ripple Labs kripto para topluluğunun en sevdiği şirketlerden bir değil, ancak kesinlikle en önemli şirketlerinden. Son dönemde regülatörlerle başı belaya giren Ripple’ın XRP Ledger etrafındaki etrafındaki teknolojilerin gelişimini hızlandırmaya odaklanan departmanı RippleX, kısa bir süre önce 2 milyon dolarlık bir hibe yapacağını duyurdu.

Yapılan resmi basın açıklamasına göre RippleX, 10 farklı ülkeden yaklaşık 25 başvuru yapan şirkete 2 milyon dolarlık hibe desteğinde bulundu.

NFT’ler Ripple Ordusunu Yeniden Harekete Geçirdi

Bu çalışmanın ana amacı XRP Ledger (XRPL) üzerindeki NFT’lerle ilgili açık kaynaklı projelerin geliştirilmesiydi.

Eski adı Ripple Consensus Ledger olan XRP Ledger, XRP ekosisteminde düşünebileceğiniz hemen hemen her şeyi kapsıyor. Ripple’ın eski ürünleri xRapid, xCurrent ve xVia 2019 yılında RippleNet çatısı altında toplandı ve kısa bir süre içerisinde 20’ü aşkın müşteriye ulaştı.

Ripple’ın ana amacı, müşterilerine ve kullanıcılarına hızlı ve ucuz bir ödeme ağı sunmak olsa da geliştiriciler, popüler blockchain ağının ana kullanım amacından sıyrılıp potansiyelini arttırmak için yeni yollar arıyor. Ancak NFT’ler son dönemde büyük bir popülarite kazansa da para transferlerini hızlı ve daha kolay hale getirmek isteyen Ripple’ın yönelebileceği en garip kullanım alanlarından biri olabilir.

RippleX, bu konu hakkında yüzün üzerinde başvuru aldığını ancak en çekici olan başvuruların aşağıdaki konulara odaklandığını belirtti:

  • Birden fazla sektör için NFT’lerin geliştirilmesi (perakende, sanat, müzik, spor, dijital reklamcılık ve karbon yakalama).
  • XRPL üzerine inşa edilecek ve XRPL ile etkileşime girecek öğrenme araçları ve platformları
  • Veri görselleştirme araçları
  • Ödeme ve güvenlik çözümleri

NFT’lerin başarılı bir şekilde XRP ağında başlatılması durumunda, XRP Ledger’in kullanıcı ve müşteri tabanı da önemli ölçüde artabilir. Hatta dijital kimlik, reklam modelleri ve tedarik zinciri gibi stratejik alanlarda belirli kurumsal müşterilere hizmet vermeye başlayabilir.

Seçilen Projeler

Ripple’dan toplamda 2 milyon dolarlık hibe almaya hak kazanan projeler şu şekilde:

Aquarelle: Bu proje XRP Ledger üzerinde bir metaverse inşa etmeyi amaçlıyor. Proje, açık kaynaklı bir NFT kitaplığı, web tabanlı bir NFT pazarı ve NFT’leri sergilemek ve bunlarla etkileşim kurmak için bir WebGL 3D sanal galeri oluşturmayı hedefliyor.

Avustralya merkezli bir girişim olan Aquarelle, ilk olarak faaliyetlerine Hindistan’da başlamayı hedefliyor.

Anchain.AI – XRPL için CISO™ Entegrasyonu: Bu proje, hükümetlerin uyumluluk çözümlerinde kullandığı yapay zeka teknolojisini siber güvenlik açısından geliştirmek için NFT’leri kullanmayı hedefliyor.

AnChain, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir proje olarak karşımıza çıkıyor.

Bithompt: Bu proje, NFT’lerle uyumlu olacak şekilde güncellenecek bir XRPL kaşifi ve araç takımı geliştirmeyi hedefliyor

Bithomp, İsveç’te merkezli bir şirket olarak karşımıza çıkıyor.

CarbonLand Trust ESG NFT’leri = CO2 Tahvilleri + Orman Koruma: Gelecekteki karbon kredileri (carbon credits) üzerindeki hakları temsil eden NFT’ler yaratmayı amaçlayan bir proje. Amerika Birleşik Devletleri merkezlidir.

Clever.Gallery: Bu proje NFT galerisi ve pazar yeri hizmetleri de sunan bir NFT kaşifi olarak faaliyet göstermeyi hedefliyor.

Clever.Gallery ABD merkezli bir proje olarak karşımıza çıkıyor.

CryptoIso20022 Interop: Fiat para birimleri ile kripto para ödemeleri arasındaki bir köprü görevi görerek dönüştürme sürecini otomatikleştirmeyi hedefliyor.

CryptoIso20022 Interop İsviçre merkezli bir girişim.

Cryptum / Blockforce: Bu proje, XRP Ledger’ı uygulamalarla entegre etmek için bir API/SDK platformu geliştirmeyi amaçlıyor.

Cryptum / Blockforce’un merkezi Brezilya’da bulunuyor.

DART: Ripple Net üzerinde NFT ile uyumlu bir dijital sanat platformu. Ayrıca işlemlerde ödeme aracı olarak XRP’yi kullanır.

DART’ın merkezi İsveç’te bulunuyor.

Galaxy: XRPL üzerine kurulu bir reklam platformu. Merkezi İngiltere’de yer almaktadır.

Go4Zerps: XRP Ledger’da uygulamalar oluşturmak için bir Golang tabanlı yazılım geliştirme kiti geliştirmeyi hedefliyor. Merkezi İngiltere’de yer almaktadır.

Ledger City: XRP Ledger üzerindeki tokenlerle uyumlu bir 3d görselleştirme platformu.

Ledger City’nin merkezi ABD’de bulunuyor.

Ledger: Bu girişim araştırma, uyumluluk ve risk yönetimi için bir XRP Ledger analiz aracı oluşturmayı amaçlıyor.

Ledger’ın merkezi Hollanda’da bulunuyor.

NFT Terrace: Bu platform futbol kulüplerine XRP Ledger (XRPL) üzerinde NFT oluşturma yeteneği sunmayı amaçlıyor. Merkezi İngiltere’de yer almaktadır.

Audiotarky: Bu girişim XRP tabanlı bir müzik platformu geliştirmeyi ve gelirleri de NFT olarak dağıtmayı hedefliyor. Bu girişimin merkezi İngiltere’de yer alıyor.

Peerkat: XRP Ledger üzerine kurulmuş bir NFT platformu. Merkezi İngiltere’de yer almaktadır.

Scratch2Hooks: Lüksemburg Üniversitesi’nin XRP Ledger için akıllı sözleşmeler geliştirme girişimi. Merkezi Lüksemburg’da yer almaktadır.

Trustline: NFT’ler farklı blockchain’lere aktarmak için Flare Network’ü kullanan bir girişim. Merkezi ABD’de bulunuyor.

Wallery.me: Bir NFT pazarı. Merkezi İsviçre’de bulunuyor.

Xchange Retail Payments: Bu girişim DEX/XRP Ledger geçidi olara faaliyet göstermeyi hedefliyor. Merkezi İngiltere’de yer alıyor.

xPay: iMessage aracılığıyla XRP işlemlerini kolaylaştıran bir girişim. Merkezi ABD’de bulunur.

Node-RED: Bu girişim XRPL çözümlerine odaklanan bir görsel programlama aracı. Merkezi İngiltere’de bulunuyor.

XRPL Rosetta: Bir XRPL kaşifi. Merkezi Şili’de bulunuyor.

XRP Wallet Tools: XRP Ledger’da (XRPL) NFT’lerin oluşturulmasını destekleyen bir web uygulaması. Merkezi Filipinler’de bulunuyor.

ZerpCraft: Minecraft oyununda sanal gayrimenkulleri temsil eden NFT’lerin oluşturulmasına olanak sağlayan bir eklenti. Merkezi ABD’de bulunuyor.

Share This Article
Tuncay AYDINER

2017 yılından bu yana kripto para ve Blockchain olmak üzere yıkıcı finansal teknolojilerle çok yakından ilgilenen Tuncay, tam bir kripto para tutkunu. Sektörel gelişmeleri çok büyük bir titizlikle okuyucuya ulaştırmayı amaç edinen Tuncay şu ana kadar yerli ve yabancı önde gelen birçok kripto para projesinde rol aldı.