Haberler
2 sene ago

Nelson Mandela’nın Orjinal Tutuklama Emri NFT’ye Dönüşürüldü ve Açık Arttırmayla Satıldı

Tuncay AYDINER Mar 28, 2022 13:13

Nelson Mandela’nın eylemlerinden ilham alan bir NFT, ülkenin demokrasi mücadelesine ışık tutan bir müzenin faaliyetlerini finanse etmek için açık arttırmayla Güney Afrika’da satıldı.

İnsani nedenlerden ötürü benzersiz token’lar (NFT’ler) dünyanın dört bir yanında kullanılmaya devam ediliyor. Bu durumun en son örneği de Güney Afrika’da gerçekleşti. Nelson Mandela’nın yarım yüzyılı aşkın bir süre önceki orijinal tutuklama emri NFT’ye dönüştürüldü ve 130 bin doları aşkın fiyata satıldı.

Mandela’nın NFT’si 130 bin dolara satıldı. Güney Afrika’nın ilk siyahi cumhurbaşkanı olmadan önce Nelson Mandela, Afrika Ulusal Kongresi’nin (ANC) Johannesburg’un gençlik kolunun liderliğini ve daha sonra ise ulusal başkan yardımcılığı görevlerini yürüttü.

Partinin amacı, beyaz üstünlüğüne ve ırk ayrımcılığına karşı savaşmaktı. Ancak Nelson, 1960 yılında siyahi göstericilerin katledilmesinden sonra gerilla savaşına katılmak için ANC’nin paramiliter bir kolunun örgütlenmesine yardım etti.

İlk olarak 1961 yılında vatana ihanet suçundan tutuklanan Mandela, serbest bırakılmasından önce 1962 yılında izinsiz bir şekilde ülkeyi terk etmek ve işçileri greve kışkırtmak suçlamaları nedeniyle yeniden hapsedildi. Hayatının sonraki 30 yılını hapiste geçirdi ve 11 Şubat 1990’da serbest bırakıldı.

5 Aralık 2013 tarihinde hayatını kaybeden Mandela’nın mirası korunmaya devam ediyor. Öyle ki Bloomberg’ün haberine göre Mandela’nın orijinal tutuklama emri, ülkenin demokrasi mücadelesini gösteren bir miras alanını finanse etmeye katkıda bulunmak amacıyla 1,9 milyon rand (130.000 dolar) karşılığında bir müzayedede benzersiz token olarak satıldı.

Söz konusu tutuklama emrinin orjinalini 2004 yılından beri Liliesleaf Müzesi Miras Alanı’nda bulunuyordu, bu nedenle gelirin tamamı Mandela’nın mirasını korumak için gerçekleştirilen faaliyetleri finanse edebilmek amacıyla bu müzeye gidecek.

Öte yandan söz konusu müzayede NFT pazaryeri Momint’te gerçekleştirildi. Momint CEO’su tarafından yapılan açıklamada elde edilen bu gelirin müze alanının faaliyetlerine devam edebilmesine yardımcı olacağını ifade etti. Momint CEO’su konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:

COVID nedeniyle turist eksikliğinden kötü etkilendiler. Dolayısıyla bu onları canlandırmanın ve tarihi canlı tutmanın bir yolu.

Ukrayna Hükümeti de NFT’leri Kullanıyor

Söz konusu NFT’ler olunca özgürlük mücadelesi ve insani yardım çalışmaları için gelirlerini arttırmak için NFT’leri kullanan Ukrayna’dan da bahsetmeye değer.

Rus askerleri tarafından işgal edilen eski Sovyet ülkesi Ukrayna, 100 milyon doların üzerinde kripto para bağışı toplamak için beklenmedik yöntemlere başvurdu.

Kısa bir süre önce Ukrayna hükümeti, Rusya’ya karşı verdikleri savunma mücadelesini benzersiz token’lardan (NFT) oluşan bir savaş müzesiyle tüm dünyaya gösterme kararı aldı. Rusya-Ukrayna çatışmasının en unutulmaz anlarına yer verilen NFT müzesi, Ukrayna kimliğini ve özgürlüğünü” kutlamayı amaçlıyor.

Müze aynı zamanda Ukrayna halkının bu zor zamanların üstesinden gelmesine yardımcı olmak için bağış da toplayacak.

Öne Çıkan Görsel UNICEF’in İzniyle Kullanılmıştır.

Share This Article
Tuncay AYDINER

2017 yılından bu yana kripto para ve Blockchain olmak üzere yıkıcı finansal teknolojilerle çok yakından ilgilenen Tuncay, tam bir kripto para tutkunu. Sektörel gelişmeleri çok büyük bir titizlikle okuyucuya ulaştırmayı amaç edinen Tuncay şu ana kadar yerli ve yabancı önde gelen birçok kripto para projesinde rol aldı.