4 sene ago

Ledger Nano S: Kripto Para Donanım Cüzdanı Rehberi

George Georgiev Tem 1, 2020 15:04

Kendi bankanızı cebinizde taşımanızın birçok avantajı vardır. Bununla birlikte, dezavantajları da yok değil. Bu durumun en önemli dezavantajlarından biri de depoladığınız fonların sorumluluğunun tamamen sizde olmasıdır.

Bu nedenle herhangi bir Bitcoin veya kripto yatırımcısının temel güvenlik ve saklama kurallarını bilmesi gerekir. Bu satırları yazdığımız sırada, soğuk depolama, kripto paraları depolamanın en güvenli yolu olarak kabul ediliyordu, çünkü bu depolama yöntemiyle özel anahtar hiçbir şekilde internet’e maruz kalmaz. Önde gelen en popüler iki donanım cüzdanı Trezor ve Ledger Nano S‘dir. Aşağıdaki kılavuzda Nano S’nin kurulum sürecini baştan aşağıya gözden geçireceğiz.

Ledger Nano S İle Tanışın

Popüler kripto para cüzdanı Ledger Nano S, Bitcoin, Ethereum ve diğer birçok altcoin’in depolanmasını destekleyen çevrimdışı, bir soğuk depolama cüzdanıdır. Donanım cüzdanının arkasında Fransa merkezli Ledger firmasının olduğunu söyleyerek Ledger Nano S cihazını tanıtırken göz ardı edilmeden belirtilmesi gerekiyor. Öyle ki Fransa merkezli şirket donanım cüzdanlarının hiçbir şekilde hack’lenemez olduğu konusunda oldukça iddialı. Ledger donanım cüzdanlarının mühürlü paketlerle gönderilmesinin ana sebebi budur. (herhangi bir donanım cüzdanı satın aldığınız zaman paketin sizden önce açılmamış olduğundan emin olun)

Ledger Nano S’de tıpkı tanıdığımız diğer popüler donanım cüzdanı Trezor’da olduğu gibi sadece iki buton ile kontrol ediliyor. Menüde gezinme sol veya sağ butonla yapılabilir. Her iki butona da basılı tutarak bir menü öğesini kolaylıkla seçebilirsiniz. İşte Ledger Nano S’i kullanmak bu kadar kolay.

Ledger Nano S, son dönemde desteklediği kripto para birimlerinin sayısını önemli ölçüde arttırdı. Bu makalenin ilerleyen bölümlerinde Ledger Nano S’in desteklediği kripto para birimlerini de ele alacağız.

Ledger Nano S’in güvenilir olmasının ana sebebi, elbette özel anahtarları çevrimdışı olarak saklayabilme yeteneğidir. Açıkça söylemek gerekirse donanım cüzdanlarını bu kadar güvenli kılan da budur.

Ledger Nano S’i satın almak istiyorsanız satın alma sayfasını yeni bir sekmede açmak için buraya tıklayın.

Kutuda Neler Var?

Yeni bir donanım cüzdanı aldığınızda kutunun sizden önce açılmadığına emin olun, eğer kutu açılmışsa hemen Ledger’ın müşteri hizmetleriyle iletişime geçin.

Ledger’ın özenle ve güzelce paketlenmiş olarak gelen Ledger Nano S ürününün kutu içeriğinde

aşağıdaki öğeler yer alıyor:

  • Ledger Nano S
  • 1 adet Micro-USB kablosu
  • Cihazı boynunuza asabilmeniz için kordon
  • Bir anahtarlık
  • Kurtarma kelimelerinizi (Seed) yazabileceğiniz bir kağıt

Ledger Nano S – Basit Kurulum Rehberi

Kuruluma başlamadan önce bilgisayarınızdan ürün kurulumunu gerçekleştireceğiniz sonrasında ise arayüz üzerinden işlemlerinizi gerçekleştireceğiniz masaüstü uygulamasını veya Chrome eklentisini indirin.

Ledger Nano S’inize Bağlanın

Ledger Nano S’inizle birlikte kutudan çıkan USB kablosu aracılığıyla donanım cüzdanınızı bilgisayarınıza bağlayın. Ledger cüzdanınız size kurulum için birkaç seçenek gösterecektir. Eğer eski bir cüzdanın geri yüklemesini gerçekleştirmek istemiyorsanız “Yeni bir cüzdan oluştur”

PIN Kodunuzu Belirleyin

PIN kodunuzu onaylayın. PIN kodunuzu ezberlediğinizden emin olun çünkü bundan sonra Nano S’nizi her bilgisayarınızda her bağlayışınızda bu PIN kodunuzu girmeniz gerekecek. Hangi ürün sürümüne sahip olduğunuza bağlı olarak, dört basamaklı (v1.1-1.2) veya sekiz basamaklı (1.3+) PIN kodu belirlemeniz gerekiyor.

 

Kurtarma Kelimelerinizi Yedekleyin

Nano S şimdi size tek tek 24 kelime gösterecek. Bu kelimeler sizin özel anahtarınızı temsil edecek. Kelimeleri aynı sırayla not almayı unutmayın, zira cüzdanınızın başına bir şey gelmesi durumunda fonlarınızı sadece bu kelimelerle kurtarabilirsiniz. Paket içeriğiyle birlikte gelen kurtarma listesini kelimeleri not etmek için kullanabilirsiniz. Ancak Ledger Nano S’le gelen bu listeye sizden başka birisinin ulaşması durumunda listenin ve listedeki kelimelerin hangi amaçla kullanıldığını anlayabilir. Bu nedenle kripto paralarınızın başka birinin eline geçmemesi için Ledger Nano S’in paket içeriğiyle gelen bu listenin kullanılmasını önermiyoruz. Bunun yerine farklı bir kağıda kurtarma kelimelerinizi edebilirsiniz.

Bu kelimelerin özenle ve sırayla not edilmesinin hayati önem taşıdığını bir kez daha belirtmekte fayda görüyoruz. Çünkü bu kelimeler cihazınızın bozulması, çalınması veya PIN kodunuzu kaybetmeniz durumunda cüzdanınızın içindeki fonları geri döndürebilmenizi garantilemeniz için oldukça önemli. Tembel insanlar için kısa bir not: Kelimeleri doğru bir şekilde yazdığınızı doğrulamak  için tüm kelimeleri not ettikten sonra cihazınız not ettiğiniz kelimelerin bazılarını doğru sıralamayla seçmenizi isteyeceğinden bu adımı atlamanız mümkün değildir.

Ledger Uygulamalarını İndirin

Cihazınızın ilk kurulumunu gerçekleştirdikten sonra şimdi ise kullanacağız Ledger uygulamalarını bilgisayarınıza yüklemeniz gerekiyor. Yönetim sayfasını “Uygulamalar” sekmesinin altında bulabilirsiniz. Bu sekme üzerinden, cüzdanınızda depolamak istediğiniz her bir kripto para için

farklı farklı uygulamalar yüklemeniz gerekir.

Donanım cüzdanınızı açmak ve yönetmek için sırasıyla şunları yapmanız gerekir:

  • Bilgisayarınızdan cüzdan uygulamasını açın
  • Cüzdan kilidini açmak ve bilgisayarınızla senkronize etmek için Ledger Nano S’inizdeki uygulamayı açın.

 

Tebrikler! Ledger Nano S’iniz artık kripto para almak ve göndermek için hazır.

Çalınan Veya Kaybolan Ledger Nano S’i Yeniden Yapılandırma

Ledger Cüzdanınızın kaybolması veya çalınması durumunda, 24 kelimelik özel anahtarı kullanarak tüm bakiyenizi başka bir cüzdanda (marka ve model farketmeksizin herhangi bir donanım cüzdanında) geri yükleyebilirsiniz. Daha önce de belirttiğimiz gibi hırsızlık durumunda, PIN kodunuzu bilmeyen kişilerin cüzdanınızın içerisindeki kripto paralara ulaşması imkansızdır. Ayrıca, PIN kodunun üç kez yanlış girilmesi durumunda ise, Ledger Nano S kendisini otomatik olarak sıfırlar.

Diğer Ledger Uygulamaları

Ledger Nano S cüzdan güvenliğinizi arttırmak amacıyla size Google, Dropbox Github veya Dashlane aracılığıyla Universal Second Factor (UF2) kimlik doğrulama uygulamalarını yüklemenize olanak sağlar. Ayrıca GPG ve SSH gibi diğer güvenlik uygulamalarını kullanabilir ya da C programlama diliyle kendi uygulamalarınızı oluşturmaya çalışabilirsiniz. (sadece üst düzey kullanıcılar için önerilir.)

“Uygulama” kelimesi bu bağlamda bir şekilde yanıltıcı olabilir. Çünkü donanım cüzdanınızda saklamak istediğiniz her bir kripto para için o kripto paranın kendi cüzdanını indirmelisiniz. Nano S’iniz zaten varsayılan olarak Bitcoin, Ethereum ve UF2 gibi varsayılan yüklü uygulamalarla gelir.

Nano S’in Desteklediği Kripto Paralar

Bu makalenin yazıldığı sırada Ledger Nano S donanım cüzdanı aşağıdaki kripto para birimlerini destekliyordu:

– Ark

– Bitcoin

– Bitcoin Cash

– Bitcoin Gold

– Ethereum/ Ethereum Classic

– Expanse

– Dash

– Digibyte

– Dogecoin

– Hcash

– Komodo

– Litecoin

– Neo (yakında Ledger Blue’da da desteklenecek.)

– Pivx

– PoSW

– Qtum

– Stealthcoin

– Stellar (Ledger Blue’da desteklenmiyor.)

– Stratis

– Ubiq

– Vertcoin

– Viacoin

– XRP

– Zcash

Entegrasyonlar

Ledger Nano S geliştirdiği kendi kripto para cüzdan arayüzü Ledger Apps’i (ücretsiz Google Chrome eklentisi) kullanıyor. Dilerseniz aşağıdaki listeden diğer uyumlu yazılım cüzdanlarını da kullanabilirsiniz.

  • Ledger Wallet Bitcoin
  • Ledger Wallet Ethereum
  • Ledger Wallet Ripple
  • Copay
  • Electrum
  • Mycelium
  • MyEtherWallet
  • GreenBits
  • BitGo

Sonuç

Ledger Nano S harika bir donanım cüzdanı olarak karşımıza çıkıyor. Ledger firması Nano S’in hack’lenemez olduğunu iddia ediyor. Ayrıca cüzdan aracılığıyla gerçekleştirilen işlemlerin fiziksel olarak onaylanması da olaya ayrı bir şıklık katmış. Bu nedenle, bir siber zorbalar Ledger Nano S’inizde bir işlem gerçekleştirmek istese dahi, bu işlemi fiziksel olarak onaylaması gerektiğinden saldırı başarısızlıkla sonuçlanır. Zaten bu da neredeyse imkansızdır. Güvenliğine önem verdiğini iddia eden herkesi Ledger Nano S gibi bir donanım cüzdanı kullanmaya özen göstermelidir.

Ledger Nano S’i yeni bir sekme açarak satın almak için buraya tıklayın.

Share This Article
George Georgiev

CryptoPotato'nun baş editörü Georgi Georgiev, Blockchain ve kripto para birimleri hakkında iki yılı aşkın deneyime sahip bir yazardır. Georgi'nin Bitcoin ve kripto paralara olan tutkusu 2016'nın sonlarında başladı ve Georgiev o zamandan sonra asla geriye dönüp bakmadı. Kripto paraların teknolojik ve ekonomik etkileri onu en çok ilgilendiren alanlardır ve uyumadığı zamanlarda bir gözü sürekli piyasanın üzerinde. George ile iletişime geçin:LinkedIn