Rehberler
2 sene ago

Gözetimsiz (Non-Custodial) Cüzdan Nedir? İşte Piyasadaki En İyi 7 Gözetimsiz Cüzdan

Tuncay AYDINER Nis 29, 2022 17:31

Kripto paralarınızın üzerindeki tüm kontrolü ve sorumluluğu üzerinize almak ister misiniz? Bu yazımızda göz önünde bulundurulması gereken en iyi gözetimsiz (non-custodial) cüzdanlara yer vereceğiz.

Kripto paraların depolanması veya başka bir tabirle saklanması, kripto paralara yatırım yapma sürecinin en önemli aşamalarından bir tanesi. Merkezsiz finans (DeFi) her geçen gün daha da popülerleştikte gözetimsiz (non-custodial) cüzdanlar da giderek daha yaygın ve popüler hale geliyor.

Gözetimisiz cüzdanlar, kullanıcıların varlıkları üzerindeki tüm kontrol ve sorumluluğu üzerlerine almalarını sağlayan dijital cüzdanlardır. Gözetimsiz cüzdanlar sadece üçüncü taraf entegrasyonlarına olanak sağlar ve aynı zamanda cüzdanınıza kolayca erişmenizi sağlayan bir arayüz görevi görür.

Gözetimsiz ve gözetimli cüzdanlar arasındaki temel fark bu: Sahiplik. Gözetimli cüzdanlarda kripto paralarınız hizmet sağlayıcı şirket tarafından saklanır ve korunur. Örneğin, merkezi kripto para borsalarında fonlarınız çoğunlukla borsanın kontrolü altındadır, zira cüzdanınızın özel anahtarı borsalar tarafından tutulur.

İşte tam da bu noktada kripto para piyasasında oldukça popüler bir deyiş devreye giriyor: “Anahtarlar sende değilse Bitcoin senin sayılmaz” (Not your keys not your Bitcoin). Elbette bu deyiş tüm kripto para birimleri için kullanılabilir.

Gözetimsiz cüzdanlar, kripto paralarınız üzerinde tam kontrol hakkı verir. Öte yandan bu kontrolün getirdiği bazı riskler ve kritik sorumluluklar da var. Zira özel anahtarınızı güvenli bir şekilde saklaması gereken kişi sizsiniz. Herhangi bir şekilde özel anahtarlarınızı kaybederseniz, paranıza erişiminizi kaybedersiniz ve cüzdan sağlayıcınızın özel anahtarınızı kurtarmak için yapabileceği hiçbir şey yok.

Gözetimsiz kripto para cüzdanları, özel anahtarlarını saklama ve koruma sorumluluğunu almak istemeyen kişiler için uygun değildir.

Bununla birlikte, 2022 itibariyle en iyi sekiz gözetimsiz kripto para cüzdanını bu yazımızda sizler için derledik:

1- MetaMask

MetaMask tarayıcı cüzdanları arasında en eskilerden biri ve en popüleri. 2016 yılında önde gelen blockchain şirketlerinden ConsenSys tarafından piyasaya sürüldü. O günden bu yana en popüler gözetimsiz kripto para cüzdanına dönüşen MetaMask’ın bu başarısının arkasında tarayıcı cüzdanları arasında bir dönem tekel olması yatıyor. Zira 2020 yılının yaz aylarında başlayan DeFi çılgınlığı sırasında MetaMask mevcut tek gözetimsiz tarayıcı cüzdanıydı. Bu süreçte MetaMask, NFT almak ve satmak isteyenler için popüler NFT pazaryeri OpenSea entegrasyonuna sahipti.

MetaMask, kullanıcıların ERC-20 tabanlı cüzdan token’ları oluşturmasına olanak sağlıyor, ancak aynı zamanda BNB Chain, Polygon, Optimism ve Arbitrum gibi diğer Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ağlarında çalışacak şekilde entegre edilebilir. Ek olarak, kripto cüzdan, kullanıcıların Ethereum ve diğer EVM uyumlu ağlar üzerine kurulu merkezsiz uygulamalar (dApp’ler) ile etkileşime girmesine izin veren bir tarayıcı uzantısı olarak çalışıyor.

Ayrıca, kullanıcıların merkezi olmayan bir borsaya (DEX) erişmeden bir token’ı başka bir token’la hızlı bir şekilde takas etmesine olanak tanıyan bir cüzdan içi takas özelliğine de sahip.

MetaMask, size varlıklarınız üzerinde tam bir egemenlik sağlayarak, cüzdanınız için kurtarma kelimelerinizi ve özel anahtarlarınızın mülkiyetini veya kripto paralarınızın kontrolünü kullanıcıya verir.

MetaMask’ı dezevantajı ise yalnızca Ethereum blok zinciri ve Ethereum Sanal Makinesi (EVM) kullanılarak oluşturulan ağlar için destek sağlaması. Bu, Bitcoin (BTC) ve Solana (SOL) gibi kripto para birimlerini saklamak için MetaMask kullanamayacağınız anlamına geliyor.

Coinbase Wallet

Adından da anlaşılacağı üzere, Coinbase Wallet, ABD merkezli önde gelen kripto para borsası Coinbase tarafından geliştirildi ve çeşitli nedenlerle sıklıkla tercih edilmesi dolayısıyla hızlı bir şekilde büyüyor.

İlk olarak, Coinbase Wallet mevcut çözümlerle benzer bir kullanıcı deneyimi sunarak, halihazırda gözetimsiz cüzdanı bulunan kullanıcılar için geçişi kolaylaştırıyor. Bununla birlikte, aynı zamanda, dünya çapında yaklaşık 90 milyon kullanıcısı olan Coinbase markasının itibarını da taşıyor ki bu da dikkate alınması gereken önemli bir faktör.

Coinbase Wallet 2018 yılında piyasaya sürüldü ve piyasadaki kullanımı en kolay kişisel saklama çözümlerinden biri olarak geniş çapta kabul gördü.

Coinbase Wallet

Coinbase Wallet, Ethereum ve tüm EVM uyumlu blockchain ağlarını destekliyor ve tıpkı MetaMask gibi bir tarayıcı uzantısı olarak kullanılabilir. Ancak MetaMask’ten farklı olarak Coinbase Wallet uzantısı Solana ve SPL token’larını da destekliyor.

Coinbase Wallet ayrıca oldukça kullanışlı, hızlı ve kurulumu kolay tam gelişmiş bir mobil uygulama ile birlikte geliyor. Sorunsuz bir kullanıcı deneyiminin yanı sıra, Coinbase Wallet mobil uygulaması aynı zamanda Bitcoin, Dogecoin, Litecoin, Ripple ve daha birçok popüler kripto para birimini destekliyor. Bu da onu sadece Ethereum Sanal Makinesi tabanlı kripto para birimlerini destekleyen MetaMask karşısında bir adım öne geçiriyor.

Coinbase Wallet, ana şirketi Coinbase’ten bağımsız olarak herhangi bir kayıt, KYC veya Coinbase hesabı gerektirmeyecek şekilde çalışıyor. Dilerseniz, Coinbase Wallet’ı bir Coinbase hesabına da bağlayabilirsiniz.

Trust Wallet

Trust Wallet, kullanıcılarına dijital varlıkları almak, satmak ve depolamak için çok çeşitli seçenekler sunan açık kaynak kodlu ve merkezsiz bir kripto para cüzdan uygulamasıdır.

Trust Wallet şu anda 35’ten fazla blockchain ağı ve 160’tan fazla farklı dijital varlığı destekliyor. Cüzdan, kullanıcılarının kripto paralarını cüzdan içerisinde hızlı bir şekilde takas etmesine ve fiat para birimlerini kullanarak kripto para satın almasına olanak sağlıyor.

Kullanıcılar ayrıca güvenlik ve gizlilikten ödün vermeden Ethereum ve diğer Ethereum Sanal Makinesi uyumlu 14 ekosistemdeki merkezsiz uygulamalarla (dApps) etkileşime girebilir. Trust Wallet’ın iOS, Android ve masaüstü uygulamaları da bulunuyor.

2018 yılının Temmuz ayında Trust Wallet, önde gelen kripto para borsası Binance tarafından satın alındı.

Trust Wallet

MyEtherWallet

MyEtherWallet bu alandaki en eski ve en popüler gözetimsiz kripto para cüzdanlarından bir tanesi ve daha çok teknik altyapıya sahip kullanıcılara yönelik bir cüzdan. Listede yer alan diğer cüzdanlara kıyasla daha teknik bir cüzdan olsa da kullanımı oldukça kolay.

Dikkate alınması gereken diğer bir şey ise MyEtherWallet’ın tamamen açık kaynak kodlu olması. Listemizdeki diğer cüzdanların çoğu gibi MyEtherWallet da Ethereum uyumlu ek ağları destekliyor. Bunlara Ethereum Classic (ETC), BNB Chain, Polygon ve benzerleri de dahil.

MyEtherWallet ayrıca, kullanıcıların Ethereum ve Bitcoin, Litecoin veya Dogecoin arasında değişim yapabileceği zincirler arası takas yeteneklerine de sahip. Doğrudan MyEtherWallet arayüzünden takas gerçekleştirirseniz görebileceğiniz üzere, cüzdan en iyi oranları sağlamak için 1inch gibi merkezsiz borsa toplayıcılarla birlikte çalışıyor.

MyEtherWallet ayrıca web cüzdanının bir uygulaması da bulunuyor. MyEtherWallet için daha detaylı bilgiye buradaki rehberimizden ulaşabilirsiniz.

MyEtherWallet

Coinomi

Coinomi, zengin bir tarihe sahip bir başka popüler gözetimsiz kripto para cüzdanı. Coinomi çoklu kripto para cüzdanı 2014 yılında piyasaya sürüldü ve bu nedenle de piyasadaki en eski gözetimsiz kripto para cüzdanlarından bir tanesi.

İşlemleri kolaylaştırmak için bazıları SegWit aracılığıyla aktarılabilen yaklaşık 125 ağı ve 1.770’den fazla dijital para birimini destekliyor. Coinomi, kullanıcılarına dApp’lere, birden fazla Web3 projesine, cüzdan içi yerleşik borsasına ve doğrudan token takaslarına erişim fırsatı sunuyor.

Güçlü güvenlik altyapısına sahip olan Coinomi’nin Android, iOS, Windows, macOS ve Linux dahil olmak üzere birden çok işletim sistemi için uygulaması mevcut. Ayrıca Coinomi, sekiz farklı dilde kullanılabilir.

Exodus

Exodus, Windows, Linux, Mac’in yanı sıra Android ve iOS cihazlarda çalışmak üzere tasarlanmış, birden çok kripto para birimini destekleyen bir gözetimsiz cüzdan. Cüzdan öncelikli olarak daha önce kripto paralarla hiç işlem yapmamış kullanıcılara odaklanıyor. Bu nedenle Exodus cüzdanının arayüzü ve kullanımı oldukça kolaydır.

Exodus, portföy yönetimi ve kripto para borsa hizmetleri sağlamak için tasarlanmıştır. Böylece kullanıcılar, kripto para birimlerini tek bir arayüzde saklayabilir, yönetebilir ve takas edebilir. Exodus, BTC, ETH, BNB, SOL ve DOGE dahil olmak üzere 130’dan fazla farklı kripto para birimini destekliyor.

Cüzdanın bir başka özelliği de, kullanıcılara kripto varlıklarından para kazanmanın risksiz bir yolunu sunmasıdır. Kullanıcılar kripto-kripto paritelerinde alış satış işlemi gerekleştirdiğinde, Exodus onlara işlem ücretlerinden elde ettiği kârın belirli bir yüzdesini geri veriyor. Ödül doğrudan kullanıcıların hesaplarına gönderilir.

BRD

Bazı gözetimsiz cüzdanlar, karmaşık kullanıcı arayüzüne sahip olsa da BRD basitliğin gücüne inanıyor.

Daha önce BreadWallet olarak bilinen BRD’nin tasarımı oldukça kullanıcı dostu ve yeni yatırımcılar için uygun. Cüzdan, kripto para piyasasına yeni giriş yapan kullanıcılar için uygulama içi bir öğreticiye de sahip.

BRD cüzdanı, BTC, ETH, BCH, XRP ve tüm ERC-20 token stardı üzerinde geliştirilmiş kripto paralar da dahil olmak üzere piyasadaki en popüler kripto para birimlerinin çoğunu destekler. Ayrıca, 35’ten fazla farklı fiat para birimiylee kripto para alımı gerçekleştirmek de mümkün.

Oldukça kullanıcı dostu arayüzünün yanı sıra BRD oldukça gelişmiş güvenlik önlemlerine sahip.

BRD, yalnızca cüzdan sahiplerinin fonlarını kontrol etmesine izin veren gözetimsiz cüzdan özelliklerine ek olarak, Basitleştirilmiş Ödeme Doğrulama’yı (SPV) kullanır. SPV, kullanıcıları doğrudan Bitcoin ağına bağlar, hack’lenecek sunucu olmadığından işlemlerin hızını ve güvenliği artırır.

Cüzdan, AES donanım şifrelemesi, kod imzaları, Touch ID kimlik doğrulaması ve ekstra güvenlik için 6 haneli bir PIN kodu dahil olmak üzere diğer önemli güvenlik özelliğine sahip.

Sizin İçin En Doğru Gözetimsiz Kripto Para Cüzdanı Hangisi?

Sizin için doğru olan en iyi gözetimsiz kripto para cüzdanını seçmek, mevcut birçok seçenek göz önüne alındığında, zor olabilir. Bununla birlikte, ihtiyaçlarınıza ve deneyim seviyenize en uygun cüzdanın hangisi olduğuna karar vermeden önce belirli faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Uzman mısınız yoksa kripto paralar konusunda yeni misiniz? Dahili takas özelliğine ve merkezsiz uygulamalar (dApps) tarayıcısına sahip bir cüzdan ister misiniz? Mobilde, masaüstünde veya her ikisinde de en iyi şekilde çalışan bir cüzdan mı istiyorsunuz? Hangi tür kripto paralara yatırım yapmak veya saklamak istiyorsunuz?

Yukarıdaki soruların cevapları, ihtiyaçlarınıza en uygun kripto cüzdanını seçmenize yardımcı olacaktır. Yine de gözetimsiz cüzdanlarda fonlarınızın güvenliğinden yalnızca sizin sorumlu olduğunuzu unutmayın. Varlıklarınızı korumak için güvenlik her zaman önceliğiniz olmalıdır.

Bu nedenle kripto paraların güvenliğinin nasıl sağlanacağı konusunda hazırladığımız kapsamlı rehberimize mutlaka göz atmalısınız.

Gözetimsiz Kripto Para Cüzdanlarının Artıları ve Eksileri

Gözetimsiz kripto para cüzdanları, birçok yatırımcı tarafından tercih ediliyor. Ancak bu cüzdanların avantajları kadar bazı dezavantajları da var. Ancak bu dezavantajları avantaja dönüştürmek kullanıcının elinde.

Artıları:

  • Özel anahtarlar üzerinde tam kontrol
  • Yerel DeFi uygulamalarıyla etkileşim kurma yeteneği
  • KYC veya herhangi bir doğrulama süreci yok

Eksileri:

  • Kullanımı daha zor
  • Daha fazla risk: kurtarma kelimelerinizi kaybetmeniz veya yanlış bir şekilde saklamanız, fonlarınıza bir daha asla erişemeyeceğiniz anlamına gelir
Share This Article
Tuncay AYDINER

2017 yılından bu yana kripto para ve Blockchain olmak üzere yıkıcı finansal teknolojilerle çok yakından ilgilenen Tuncay, tam bir kripto para tutkunu. Sektörel gelişmeleri çok büyük bir titizlikle okuyucuya ulaştırmayı amaç edinen Tuncay şu ana kadar yerli ve yabancı önde gelen birçok kripto para projesinde rol aldı.