Haberler
2 sene ago

FTX CEO’su Sam Bankman-Fried Rusya’ya Yönelik Yaptırımların Kripto Paraları Nasıl Etkilediğini Açıkladı

Tuncay AYDINER Mar 7, 2022 16:48

Önde gelen kripto para borsalarından FTX CEO’su Sam Bankman-Fried, Rusya’ya uygulanan yaptırımların dijital varlıklara erişimi zorlaştırdığına inanıyor.

Ukrayna ile Rusya arasındaki şiddetlenmeye devam ederken, ruble cinsinden Bitcoin değerleri keskin bir şekilde yükseldi. Yetkililer şimdi mali yaptırımlardan kaçmak için kullanımı en aza indirmenin yollarını arıyorlar. Her ne kadar Rus rublesinin değer kaybının insanları Bitcoin’e yönlendirebileceği düşünülse de FTX CEO’su Sam Bankman-Fried bu konuda farklı bir görüşe sahip. Bankman-Fried, yaptırımların insanların dijital varlıklara erişmelerini zorlaştırdığına inanıyor.

“Rusya’nın Kendisi Bir İstisna”

CNBC’ye verdiği son röportajda SBF, son birkaç hafta içinde Ukrayna dışında muazzam miktarda dijital varlık faaliyetine tanık olduğunu kabul etti. SBF, artışın nedenlerinden biri de  mevcut itibari para sistemiyle ilgili endişelere ek olarak istikrarlı bir değer kaynağına duyulan ihtiyaç. Sam Bankman-Fried Rusya ile ilgili olarak şunları kaydetti:

İnsanların dijital varlıklara ve diğer şeylere erişimini zorlaştıran yaptırımlar nedeniyle Rusya’nın kendisinin neredeyse bir istisna olduğunu düşünüyorum. Ancak çevredeki alanlarda kesinlikle bir aktivite artışı gördüğümüzü düşünüyorum.

Merkezsiz Finans (DeFi) İle Yaptırımlardan Kaçınma

Birçok kripto varlık alım satım platformu ve borsası, Rus kullanıcılarını engellemeleri için yapılan çağrıya direndi. Aynı zamanda, ana akım finansal sistem, Rusya’yı SWIFT uluslararası ödeme sisteminden keserek tamamen izole etmek için harekete geçti. Sonuç olarak, bankalar gibi ülkenin finans kurumları, kararlar döviz rezervlerini kullanma kapasitelerini sınırladığından en kötü darbeyi alıyor.

Merkezsiz finans (DeFi), birçok uzmanın belirttiği gibi, Rus oligarklarının kripto işlemlerini gizleyebileceği başka bir yol. Bununla birlikte, FTX CEO’su, merkezsiz sistemleri destekleyen blockchain teknolojisi, AML, KYC kontrolleri ve yaptırım karşıtı kaçakçılık faaliyetlerinin gerçekleşmesiyle ihlallerin kolay olmayabileceğine inanıyor.

Ayrıca dijital varlık ekosistemindeki fiat hareketlerini tespit eden yazılım izleme araçları olduğunu söyledi.

DeFi sistemlerinde neler olduğunu ve genellikle, neyi amaçladıklarını, insanların ilk etapta fiat para birimlerini dijital varlık ekosistemine sokmaya çalıştıklarını veya nereden para kazanmak istediklerini takip edebilirsiniz. kripto para dünyası ile geleneksel finansal ekosistem arasında bir engel. Etrafta tonlarca AML ve KYC kontrolü ve yaptırım karşıtı kaçakçılık faaliyeti oluyor.

Batılı yetkililer ve müttefikleri, boşlukları kapatmak için çeşitli önlemler alıyor. CryptoPotato olarak bildirdiğimiz üzere, Japonya’nın finansal düzenleyicisi, bu mali yaptırımların etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamaya çalışıyor.

Share This Article
Tuncay AYDINER

2017 yılından bu yana kripto para ve Blockchain olmak üzere yıkıcı finansal teknolojilerle çok yakından ilgilenen Tuncay, tam bir kripto para tutkunu. Sektörel gelişmeleri çok büyük bir titizlikle okuyucuya ulaştırmayı amaç edinen Tuncay şu ana kadar yerli ve yabancı önde gelen birçok kripto para projesinde rol aldı.