Haberler
2 sene ago

Flört Uygulamalarındaki Kripto Para Dolandırıcılıklarına Dikkat: 2021 Yılında 139 Milyon Dolarlık Fon Çalındı

Tuncay AYDINER Şub 28, 2022 11:25

Kripto para dolandırıcılıkları her geçen gün artıyor. Flört sitelerinde kripto para dolandırıcıları, son birkaç ayda binlerce insanı dolandırdı.

COVID-19 salgını hayatın neredeyse her yönünü alt üst etti. İnsanlar arasındaki fiziksel temasın en aza indirilmesi gerektiğinden flört uygulamalarında giderek daha popüler hale geldi. Ve bazı insanlar ruh eşlerini flört uygulamaları aracılığıyla bulurken, bazıları ise birikimlerinin büyük bir kısmını kripto para dolandırıcılarına kaptırdı.

Bu durum Ze Zhao adında gizemli birine aşık olan 33 yaşındaki Tho Vu’nun başına geldi. Birkaç ay boyunca Hinge’de mesajlaştıktan sonra çift, düğün ve balayını planlamaya başladı. Ne yazık ki Bayan Vu, kendisine evlilik vadeden adamın tuzağına düştü ve ona 300 bin dolar değerinde Bitcoin gönderdi.

WhatsApp’ta gerçekleşen ayrı bir olayda, başka bir dolandırıcı 24 yaşındaki sosyal medya üreticisi Niki Hutchinson’ı dijital varlıklara 300.000 dolar yatırım yapmaya ikna etti. Sonrasında Niki Hutchinson parasını bir daha göremedi.

Aşk Can Yakabilir

Kripto dolandırıcıları giderek daha yaratıcı hale geliyor. Ze Zhao, Tho Vu ile flört uygulaması Hinge’de tanıştığında, kendisini Çin’de ve ABD’nin Maryland kentinde bazı iş görevleri olan bir mimar olarak tanıttı. Bir süre mesajlaştıktan sonra ona “tatlı sevgilim” demeye başladı ve pandemi bittiğinde ailesiyle birlikte Çin’de buluşmak için söz verdi.

Zhao, kurbanının kendisine ciddi şekilde aşık olduğunu fark eder etmez, lafı Bitcoin ve diğer dijital varlıklardan açtı. Dolandırıcı ayrıca bir güvenlik şirketi için müşteri hizmetlerinde çalıştığını iddia etti ve kadını birikimlerini şüpheli bir kripto borsasına yatırmaya davet etti. Dolandırıcı bu yatırımın getirisi sayesinde evlilik ve balayı masraflarının bi kısmını karşılayacaklarına dair söz verdi. Tho Vu konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:

Haberlerde kripto paralar hakkında çok şey duymuştum. Ben meraklı bir insanım ve o aslında tüm ticaret süreci hakkında çok bilgiliydi.

Takip eden haftalarda kurban, Hong Kong ticaret merkezi OSL’deki bir hesaba 300 bin doların üzerinde Bitcoin (neredeyse tüm birikimi) gönderdi. İlk başta, platform meşru görünüyordu ve Tho Vu’ya 7/24 çevrimiçi müşteri desteği sağladı.

Ancak kısa bir süre sonra Vu, birlikte yeni bir hayata başlamak için gönderdiği paranın borsa hesabına değil, dolandırıcının dijital cüzdanına gittiğini fark etti. Tho Vu pişmanlığını şu sözlerle dile getirdi:

Onu tanıdığımı sanıyordum. Her şey yalandı.

Benzer Vakaların Sayısı Hiç de Az Değil

Federal Ticaret Komisyonu’na (FTC) göre, aşk dolandırıcılıkları 2021’de 139 milyon dolarlık mağduriyetle sonuçlanırken, dolandırılan kişilerin sayısı ise 56.000’den fazla. Kripto para dolandırıcılıkları bu vakaların 1.800’ünden fazlasını oluşturuyor. Çevrimiçi dolandırıcılığı önleme firması Sift’te araştırmacı olan Jane Lee, bu tür dolandırıcılıklarda ciddi bir artış olduğunu savundu:

İnsanlar pandemiden dolayı yalnız ve kripto şu anda çok sıcak, İkisinin birleşimi bunu gerçekten başarılı bir dolandırıcılık haline getirdi.

Geçen yıl bu kurbanlardan biri Tennessee konutu Niki Hutchinson’dı. 24 yaşındaki genç, Hinge’de Hao adında bir adamla eşleştiğinde Kalifornia’daki bir arkadaşını ziyaret etti. Hing Hao, moda endüstrisinde çalıştığını söyledi.

Tennesse’e döndüğünde WhatsApp’tan mesajlaşmaya başladılar. Hao’ya Çin’de doğduğunu, ancak daha sonra bir Amerikan ailesinin onu evlat edindiğini söyledi. Sonra adam kendisinin de Çinli olduğunu ve onunla aynı eyaletten geldiğini söyledi. Onun sempatisini kazanmak için, ona abisi olduğunu söyleyerek “kız kardeş” diye çağırmaya başladı.

Hatta bir keresinde dolandırıcı Hao’nun yüzünü kısmen gösterdiği bir video görüşmesi bile yaptılar. Mağdur, “Utangaç olduğunu düşündüm” ifadelerini kullandı.

Hao, Hutchinson’a yaklaşık 300.000 dolarlık miras kaldığını anlayınca, ona fonları kripto para birimlerine yatırmasını tavsiye etti. “Hayatına bazı değişiklikler yap ve hayatına ekstra bir gelir getir” diyerek mağduru ikna etti.

Mağdur, dolandırıcının ikna kabiliyetine inanarak, ISAC adlı bir kripto borsasına küçük miktarlarda para göndermeye başladı. Sonunda, tüm fonları yatırdı ve hatta daha fazlasını tahsis etmek için kredi aldı.

Birkaç ay sonra, Hutchinson fonların bir kısmını geri çekmeye çalıştı ama boşuna. Sorunu çözmeye çalışırken, ona cevap vermeyi bırakan Hao’ya mesaj attı. Bu noktada, kripto para dolandırıcılığının kurbanı olduğunu fark etti.

Kadın şu anda babasıyla birlikte karavanda kalıyor. Bu karavan kızın ve ailesinin elinde kalan son şeylerden biri. Hutchinson fonlarını geri almayı beklemese de, kötü deneyiminin gelecekte insanlara örnek olmasını umuyor.

Share This Article
Tuncay AYDINER

2017 yılından bu yana kripto para ve Blockchain olmak üzere yıkıcı finansal teknolojilerle çok yakından ilgilenen Tuncay, tam bir kripto para tutkunu. Sektörel gelişmeleri çok büyük bir titizlikle okuyucuya ulaştırmayı amaç edinen Tuncay şu ana kadar yerli ve yabancı önde gelen birçok kripto para projesinde rol aldı.