Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD Kongresi’ne kripto varlıklar için düzenlemelerin hızlandırılması gerektiğini belirtti.
29 Ocak’ta düzenlenen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) basın toplantısında Powell, “Kripto para birimleri etrafında daha fazla düzenleyici yapı olmasının faydalı olacağını düşünüyorum” dedi. Powell hem ABD Kongresi’nin hem de Fed’in bu konu üzerinde çalıştığını doğruladı.
Kripto Müşterilerini Bankalardan Çıkarmayın
Powell, ayrıca merkez bankasının kripto para birimleriyle ilgili inovasyona karşı olmadığını vurguladı. Bankacılık sınırlamalarıyla ilgili olarak, “Kesinlikle bankaların, tamamen yasal olan müşteri ilişkilerini sadece aşırı riskten kaçınma nedeniyle, belki de düzenleme ve denetimle ilgili olarak, sonlandırmalarını istemeyiz.” dedi.
Powell’ın, Trump yönetimi altında yapılan ilk FOMC toplantısındaki bu açıklamaları, “debanking” (kripto müşterilerinin bankalardan çıkarılması) çabalarına dair endişelerin hükümetin en üst kademelerine ulaşmasıyla gündeme geldi.
“Bankalar, kripto müşterilerine hizmet vermekte tamamen yetkinler, yeter ki riskleri anlayabilsinler ve bunları yönetebilsinler ve bu durum güvenli ve sağlam olsun. Kripto faaliyetlerine katılan bankalar için eşik biraz daha yüksek oldu, çünkü bu faaliyetler çok yeni.”
Powell, ayrıca bireysel yatırımcıların daha iyi korunması gerektiğini, çünkü risklerin tam olarak anlaşılmamış olabileceğini belirtti. Kripto paraları hisse senetleri ve yatırım fonlarıyla karşılaştırarak, benzer tüketici güvenlik önlemlerinin uygulanması gerektiğini de ayrıca sözlerine ekledi.
Trump ile Bir Anlaşmazlık Yok
Fed Başkanı, son haftalarda Donald Trump’ın yaptığı açıklamalara ya da aldığı aksiyonlara doğrudan yanıt vermekten kaçındı. Yeni başkan ile “hiçbir temas” olmadığını belirten Powell, herhangi bir anlaşmazlığın Fed’in itibarını zedeleyeceğini ifade ederek şu sözleri kaydetti:
“Para politikasının düzgün bir şekilde iletilmesini desteklemek için uygun adımları atmaya hazırız, buna ekonomik ve finansal gelişmeleri göz önünde bulundurarak bilanço küçültme yaklaşımımızın detaylarını ayarlamak da dahil.”