ABD merkezli çok uluslu petrol ve gaz devi, parlama gazı emisyonlarını azaltmak için Bitcoin madenciliğini kullanmayı planlıyor.
Exxon Mobil, aşırı petrol üretiminden daha da fazla kar elde etmek için Bitcoin madenciliğinden yararlanmayı düşünüyor. Şirket, bu amaçla ayda 18 milyon fit küp gaz kullandıktan sonra bu uygulamayı yakın gelecekte diğer ülkelerde de uygulamaya başlayabilir.
Exxon Mobil’dan Bitcoin Madenciliği Hamlesi
Bloomberg’in haberine göre Exxon Mobil şu anda Kuzey Dakota petrol kuyularından gelen ve aksi takdirde boru hattı sıkıntısı nedeniyle yanıp boşa gidecek. Şirket, Crusoe Energy Systems ile yapılan bir anlaşmanın parçası olarak, yerinde Bitcoin madencilerine güç sağlamak için Bakken havzasındaki bir petrol yatağından gaz alıyor.
Projeye ilk olarak 2021 yılının Ocak ayında başlandı. O günden bu yana sürekli geliştirilen proje şimdi de Alaska, Nijerya, Arjantin, Guyana ve Almanya’ya genişletilmesi planlıyor. Bu bilgiler, gizli kalması gerekmesine rağmen anonim kaynaklar tarafından paylaşıldı.
Exxon sözcüsü Sarah Nordin, “Operasyonlarımız için alevlenme hacimlerini azaltmayı amaçlayan gelişen teknolojileri sürekli olarak değerlendiriyoruz” açıklamasında bulundu. Ancak Nordin, pilot projeyle ilgili söylentiler hakkında yorum yapmayı ise reddetti.
Bitcoin madenciliği, Bitcoin’in Proof-of-Work konsensüs algoritması etrafında inşa edilmesi nedeniyle büyük bir endüstri haline geldi. Söz konusu konsensüs algoritması, kullanıcıların muazzam miktarda hesaplama enerjisi harcayarak oldukça zor bir matematik problemini çözmek için yarışmasını gerektiriyor. Madencilik ağındaki hesaplamayı ilk çözen, Bitcoin’in bir sonraki bloğuna eklenen 6.25 Bitcoin’lik blok ödülünün sahibi oluyor.
Endüstri, yeterli boru hattı altyapısı olmayan petrol kuyularındaki enerji kaynakları, boşa gittiğinden Bitcoin madenciliği bunun için faydalı bir kullanım senaryosu oldu. Ayrıca Exxon gibi şirketlerin gazlarını yakarak boşa harcamasından kaçınmasına olanak sağlayarak karbon ayak izini azaltmaya yardımcı oluyor. Aslında şirket, Dünya Bankası’nın 2030 yılına kadar gaz yakımını sona erdirme çağrısına olumlu cevap vermeyi umut ediyor.
Bitcoin Madenciliği ve İklim Değişikliği
Bitcoin’in petrol yakımı sonucu oluşan emisyonlarını azaltma yeteneği, dünya üzerindeki net bir şekilde olumlu etkiye sahip olacağı iddia ediliyor. Bununla birlikte, Bitcoin’in enerji emisyonlarıyla ilgili zararlı etkileriyle ilgili endişelerde hala dünyada hakim durumda.
Örneğin kripto paraları farklı bir yolla destekleyen New York Belediye Başkanı Eric Adams, çevresel gerekçelerle Bitcoin madenciliğine hala karşı çıkıyor. Hatta kısa bir süre önce bildirdiğimiz üzere Avrupa Birliği, söz konusu öneriyi reddetmesine rağmen Proof-of-Work tabanlı madenciliği tek taraflı olarak yasaklamak için bir oylama bile gerçekleştirdi.