EtherFi’ın yönetişim token’ı ETHFI, geçtiğimiz günlerde Binance Launchpool yoluyla piyasaya sürüldü. Airdrop, token dağıtım planı nedeniyle eleştirilerin odağı oldu.
EtherFi nedir? Protokol nasıl çalışıyor? ETHFI nedir? Nasıl satın alınır? EETH ne işe yarıyor?
Tüm soruların cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.
EtherFi Nedir?
EtherFi, bir Ethereum yeniden staking protokolüdür. Stake edilmiş, yani belirli bir süreliğine kilitlenmiş ETH’lerin yeniden kullanılmasına olanak sağlar.
Ethereum ağı The Merge ile iş ispatı (proof of work, PoW) konsensüs mekanizmasından hisse ispatına (proof-of-stake, PoS) geçtiğinden beri; işlem doğrulama, blok oluşturma ve yönetişim kararlarını alma süreçleri staker’lar tarafından yürütülüyor. Blockchain’e 32 ETH kilitleyenler staker olabiliyor.
Ethereum’un PoS’a geçişiyle, ağa kilitlenen ETH’lerin yeniden kullanılmasına olanak sağlayan çözümler ortaya çıkmaya başladı. EtherFi da bu çözümlerden biri.
EtherFi, sunduğu yeniden staking imkanıyla Ethereum staking’e katılmayı cazip hale getiriyor. Stake edilen ETH’ler faiz geliri kazandırırken, kripto paralar da yeniden kullanıma hazır hale geliyor.
EtherFi, staker olmak için uzun süreli staking gerektirmeyen dört farklı yol sunuyor. İlk yöntemde cüzi miktarlar stake edilerek doğrulayıcılara delege ediliyor. Solo staker, yani bireysel staker olmanın ise iki yolu var. 2 ETH stake edenleri karşılığında BNFT alıyor ve düğüm işleticisi olabiliyorlar. Bu miktardan daha az kripto para kilitleyebileceklerin, kişisel bilgilerini paylaşarak güvenilirlik kazanmaları gerekiyor. Tüm bunlara ek olarak, 32 ETH stake ederek bağımsız bir node da olunabiliyor.
EtherFi’da stake edilmiş ETH’lere karşılık, ağın kendi restaking token’ı eETH basılıyor. Bu token’ların özel anahtarları ve tüm kontrolü kullanıcıların elinde bulunuyor. Kullanıcılar Ethereum ve diğer restaking protokollerine kıyasla, varlıklarını çekme ve değerlendirme konusunda daha özgür hareket edebiliyorlar.
EtherFi, ayrıca EigenLayer ile entegre olarak çalışıyor. Restaking token’lar bu platformda otomatik olarak yeniden staking edilerek, ekstra faiz geliri kazanmak için kullanılabiliyor.
Özetle EtherFi, bir kripto parayı tekrar tekrar stake ederek, her aşamayı gelir fırsatına dönüştürmeyi mümkün kılıyor.
Ether.fi Staked ETH (EETH) Nedir?
EETH, stake edilmiş ETH’lerin temsili olarak bire bir oranda basılan bir yeniden staking token’ıdır. Stake edilmiş ETH’lerin yeniden kullanılmasına olanak sağlar.
EETH’lerin sararak (wrap) Wrapped eETH’ye (WeETH) dönüştürmek de mümkün. Böylece EETH’ler diğer merkeziyetsiz finans protokolü ve uygulamalarına gönderilebilir hale geliyor. WeETH sahipleri, bu yöntem ile stake edilmiş ETH’leri farklı blockchain ağlarında kullanabildikleri gibi, bunları diğer kripto paralar ile takas edebiliyor, hatta borç bile verebiliyorlar.
ETHFI Nedir?
ETHFI, EtherFi ekosistemininin yönetişim token’ıdır. Sahiplerine protokolün yeni başlatılan merkeziyetsiz otonom organizasyonunda (DAO), yapılacak her türlü değişiklikte oy kullanma hakkı verir.
ETHFI, Binance Launchpool projesi olarak 18 Mart’ta piyasaya sürüldü.
ETHFI Nasıl Satın Alınır?
ETHFI, Binance’e ek olarak OKX, Crypto.com, Bybit, Gate, Uniswap, KuCoin, HTX, LBank, Bitget, Bitmart ve MEXC gibi çok sayıda kripto para borsasında listeleniyor.
ETHFI’yi bu kripto para borsalarında alıp satmak mümkün.