Elon Musk’ın sosyal medya devi Twitter’ı satın alma anlaşması olumlu bir şekilde sona erdi. İşte şimdiye kadar yılan hikayesine dönen Elon Musk’ın Twitter’ı alma hamlesinin tam zaman çizelgesi.
Kısa bir süre önce Twitter hesabı üzerinden uzun bir not yayınlayan Elon Musk, Twitter’ın yeni patronu olduğunu duyurdu. Dün Twitter genel merkezini ziyaret eden elinde bir lavabo ile görüntülenmişti. Twitter hesabı üzerinden bu durumu alaycı bir espiri ile tweet’leyen Musk, “let the sink in” ifadelerini kullandı. Elon Musk bu paylaşımının arkasındaki mantığı daha sonra farklı bir paylaşım daha yaparak açıkladı.
Öyle ya da böyle Twitter’ın Elon Musk tarafından satın alınması en tartışmalı ve en sancılı satın alımlardan biriydi. İşte Elon Musk ile Twitter arasındaki satın alma anlaşmasının yılan hikayesine dönen zaman çizelgesi:
Elon Musk’ın Twitter’ı Satın Alma Girişimi Nasıl Başladı
14 Mart 2022 tarihli bir SEC dosyalamasında Elon Musk’ın popüler sosyal medya platformu Twitter’ın hisselerinin %9,2’sine denk gelen 73.486.936 hissesi satın aldığı ortaya çıkmıştı. O dönemde satın alma yaklaşık 3 milyar dolar değerindeydi. Bu gelişme sonrası Twitter hisseleri %25 oranında değer kazandı.
10 Nisan’da yönetim kuruluna atanmasının ardından Elon Musk, Twitter’ın bir abonelik ücreti modeli uygulamasını ve ayrıca Twitter’ın Dogecoin’i ödeme yöntemi olarak kabul etmesini önermişti.
İlk olarak 11 Nisan’da Elon Musk, Twitter’ın yönetim kuruluna katılma kararından geri adım attı. Twitter’ın CEO’su o sırada “bunun her iki taraf için de en iyisi olduğunu” dile getirdi.
13 Nisan’da Musk, Twitter’ı satın almak için SEC’e teklif verdi. Ayrıca şirketi özel hale getirme niyetini de açıkladı. Musk, satın alım için hisse başına 54.20 dolar teklif etti. Bu, yaklaşık 43 milyar dolarlık bir satın alma anlamına geliyordu.
O sırada Tron’un kurucusu Justin Sun, Twitter için hisse başına 60 dolarlık daha iyi bir teklifte bulundu.
Nisan ayının ilerleyen günlerinde Twitter yayınladığı basın açıklaması ile Musk’ın teklifini kabul etti ve bunun “Twitter hissedarları için geleceğe dönük en iyi yol” olarak nitelendirdi. Mayıs ayında güncellenmiş bir SEC dosyalaması, Musk’ın teklifi için Binance dahil 18 kurumsal yatırımcıdan destek aldığını ortaya koydu.
Durun… Bir Dakika Bekleyin
O sıralarda anlaşma askıya alındı. Musk, Twitter’ın spam/sahte hesapların toplam kullanıcı tabanının %5’inden daha azını temsil ettiği iddiasını desteklemek için resmi hesaplamaları beklediğini açıkladı. Haziran ayında Binance CEO’su Changpeng Zhao, satın alma için verdiği desteği yineledi.
Temmuz ayında Elon Musk, Twitter’ın Nisan ayındaki Birleşme anlaşmasıyla bağlantılı olarak “sözleşme yükümlülüklerine uymadığını” belirterek süreci sonlandırdı. Birkaç gün sonra sosyal medya devi Musk’a aynı sebepten dava açtı.
Ancak Eylül ayında Twitter hissedarları davaya rağmen 44 milyar dolarlık teklifi onayladı. Bu süre zarfında Elon Musk ile Twitter’ın kurucusu ve eski CEO’su Jack Dorsey arasında platformun merkezsizleşmesi hakkındaki konuşmalar ortaya çıktı.
Ekim ayının başında çıkan haberlere göre Musk, Twitter’ı başlangıçta anlaşılan fiyattan satın alma anlaşmasını tamamlamak için harekete geçti. Bu haberler kısa bir süre içerisinde Bloomberg’ün kaynakları tarafından da doğrulandı.
Dün Twitter genel merkezine girerken lavabo taşıdığı bir video paylaştı.
Entering Twitter HQ – let that sink in! pic.twitter.com/D68z4K2wq7
— Elon Musk (@elonmusk) October 26, 2022
Tüm bu gelişmeler bizi bugüne getiriyor. Kısa bir süre önce Twitter hesabı üzerinden 4 sayfalık bir not paylaşan Elon Musk, Twitter’ın yeni sahibi olduğunu duyurdu. Elon Musk liderliğindeki Twitter’ın önümüzdeki dönemde nasıl bir vizyon sergileyeceğini hep birlikte göreceğiz.
Dear Twitter Advertisers pic.twitter.com/GMwHmInPAS
— Elon Musk (@elonmusk) October 27, 2022