Dogecoin şu anda en popüler 10 kripto para biriminden biri olsa da popüler meme coin’in yaratıcısı kripto para sektörüne ateş püskürdü.
Dogecoin’in yaratıcısı Jackson Palmer, kripto para topluluğunda önemli bir statüye sahip olsa da sosyal medya platformları aracılığıyla toplulukla etkileşime girmeye pek meraklı görünmüyor. Öyle ki popüler kripto para biriminin yaratıcısı zaman zaman ortaya çıkıp yaptığı açıklamalarla ortalığı karıştırdıktan sonra sırra kadem basmayı tercih ediyor.
14 Temmuz Çarşamba günü yine benzer bir tavırla kripto para topluluğunu karıştıracak yeni bir açıklama yapan Dogecoin’in yaratıcısı Jackson Palmer, önemli konulara değindi. Palmer, kripto para topluluğunun yozlaştığından ve bir daha kripto para piyasasına dahil olmayı planlamamasının nedenlerinden bahsetti.
Popüler kripto para Dogecoin’in geliştiricisinin bu şekilde düşünmesinin nedenlerinden ilki kripto paraların teknolojisinin arkasındaki ahlak. Palmer, dijital varlıkların insanlara finansal özgürlüklerini yeniden geri verdiği vaazlarını bir kenara bırakarak, kripto paraların hükümetlerin düzenleyici yetkilerini ortadan kaldırarak zenginlerin daha fazla zenginleşmesi için biçilmiş kaftan olduğunu düşünüyor. Jackson Palmer, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:
Kripto paraların vergiden kaçınma, azaltılmış düzenleyici gözetim ve yapay olarak belirlenen sınırlı arzın bir kombinasyonuyla zenginlerin ve yandaşların daha da zenginleşmesi için geliştirilmiş, doğası gereği, hiper-kapitalist bir teknoloji olduğuna inanıyorum.
Palmer, kripto paralardaki merkezsizliğin başlı başına bir yanılsama olduğunu açıkladı. Öyle ki Palmer’a göre sektör hükümetler veya merkez bankaları yerine “zengin şahsiyetlerden oluşan güçlü bir kartel” tarafından kontrol ediliyor.
Jackson Palmer’inkine benzer bir eleştiri de kripto para birimlerinin mevcut durumlarında çok güçlü azınlıklara fayda sağlamaya mahkum olduğuna dikkat çeken Yunanistan’ın eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis tarafından yapıldı.
Para her zaman politiktir. Soru, paranın demokratikleşip demokratikleşmeyeceğidir. Korkarım ki, parayı demokratikleştirebileceğinizi düşündükleri için Bitcoin hakkında gerçekten heyecanlananların çoğu tamamen yanılıyor.
Sabit arzı göz önünde bulundurulduğunda ve kimin ve kaç Bitcoin alacağını belirleyen demokratik bir mekanizma olmadığı gerçeği göz önüne alındığında bu, Bitcoin’i ilk benimseyenler tarafından yürütülen bir tür feodalizm yaratıyor.
Ancak Jackson Palmer, Varoufakis kadar iyimser değil. Palmer’a göre kripto para birimleri bugün kapitalist sistemin en kötü yüzünü temsil ediyor. Hatta kripto paralar, temel olarak potansiyel sosyal sorunlara yol açabilecek denetim sıkıntılarına sahip. Jackson Palmer bu konuyu şu şekilde özetliyor:
Kripto para, günümüzün kapitalist sisteminin yolsuzluk, dolandırıcılık, eşitsizlik gibi en kötü taraflarının bir parçası olmak ve ortalama bir birey için koruma veya güvenlik işlevi gören müdahaleleri (örn. denetimler, düzenleme, vergilendirme) teknik olarak sınırlamak amacıyla yazılım kullanmak gibidir.
Jackson Palmer’in vurguladığı bir diğer önemli nokta ise, kripto paraları elde tutmayla ilgili karar vermede egemenlik ve sorumluluk fikirlerinin arkasında, dolandırıcıları ve manipülatörleri övme eğiliminde olan bir tür vizyonun saklı olmasıdır. Jackson Palmer bu konuyu bir tweet’inde şöyle açıklıyor:
Kripto para cüzdanının şifresini mi kaybettin? Senin hatan.
Bir dolandırıcılığın kurbanı mı oldun? Senin hatan.
Milyarderler piyasaları manipüle mi ediyor? Onlar birer dahi.Bu, tehlikeli “herkes için ulaşılabilir” kapitalizm türüdür, kripto paralar ne yazık ki başlangıcından bu yana bu durumu kolaylaştırmak için tasarlanmıştır.
Son olarak, Dogecoin’in yaratıcısı, kripto para ekosistemindeki gergin ortama dair açıklamalarda bulundu. Jackson Palmer’ın bakış açısına göre, kripto par meraklılarıyla üst düzey bir tartışma gerçekleştirmek neredeyse imkansız ve bu tartışmalar genellikle kişisel saldırılarla sonuçlanıyor.
Topluluğun Tepkileri
Dogecoin’in diğer bir kurucu ortağı Billy Markus, temelde politik bir görüşe dayanmasına rağmen Jackson Palmer’in argümanlarının “çoğunlukla doğru” olduğunu kabul etti.
Bence onun eleştirileri, politik kısımlar dışında genel olarak doğru.
Ancak Nic Carter gibi diğer topluluk üyeleri doğrudan Jackson Palmer’ı hedef aldı. Castle Island Venture CEO’su Palmer’in, yatırımcılardan para toplamak için bir token yarattığını belirtti. Castle Island Venture CEO’su Nic Carter şunları kaydetti:
Bilgisiz yatırımcıları dolandırmak için kullanılmaktan başka hiçbir kullanım alanı olmayan değersiz bir Bitcoin klonu oluşturarak elde ettiği şöhreti bu teknolojiyi eleştirmek için kullanmasından daha aşağılık bir şey düşünmek zor
Palmer’ın uzun zaman önce tüm Dogecoin’lerini sattığını, bu yüzden Dogecoin’deki yükseliş trendinden gerçekten hiçbir şey kazanmadığını belirtmemizde fayda var. Dogecoin, kripto para piuasasındaki en son boğa koşusu sırasında meme coin’lerin büyük bir popülariteye ulaşmasıyla tüm dünyada dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.
Dogecoin gibi meme tabanlı kripto paralar yalnızca dünyadaki trendler nedeniyle varlıklarını sürdürebiliyorlar. Öyle ki milyarder iş adamı Elon Musk’ın ve sosyal medyanın gücü, sayesinde Dogecoin geride bıraktığımız bir yıl içerisinde devasa bir benimsenme oranına ulaştı. Ancak geçmişte benzer şekilde büyük bir popülariteye ulaşan birçok projenin yok olmaya yüz tuttuğunu da belirtelim.
Nick Carter dışında kritpo para topluluğunun geri kalanı daha tarafsız bir duruş sergiledi. Hatta topluluktan bazıları Palmer’ın argümanlarında haklı olduğunu kabul etti.
Dogecoin’in yaratıcısı Jackson Palmer’in açıklamaları ne kadar doğru ne kadar yanlış tartışılır. Ancak gerçeğe ne kadar yakın ya da uzak olursa olsun toplulukta yeni fikirlere her zaman yer olması oldukça önemli. Sonuçta her hem fiat para birimlerinin hem de dijital para birimlerinin iyi ve kötü yanları var ve bunlar tartışılmaya değer.