Haberler
12 ay ago

ChatGPT’ye Göre Kriptoda 2033 Yılına Kadar Gerçekleşecek 8 Önemli Olay

Tuncay AYDINER May 19, 2023 11:23

ChatGPT’ye 2033 yılına kadar kripto para sektöründe yaşanabilecek gelişmeler konusundaki fikirlerini sorduk. İşte ChatGPT’nin önümüzdeki 10 yıllık süreçte kripto para piyasasında gerçekleşmesini beklediği önemli gelişmeler:

Her ne kadar Bitcoin 2009 yılında piyasaya sürülse de kripto para sektörünün oluşumunun başlangıcı yaklaşık 10 yıl öncesine dayanıyor. Bu 10 yıllık süreçte tamamını burada açıklamaya zamanımızın yetmeyeceği birçok önemli gelişme yaşansa da gelecek 10 yılda neler yaşanabileceğine dair spekülasyon yapmaya kesinlikle değer.

Biz de bu nedenle popüler yapay zeka sohbet botu ChatGPT’ye bu konu hakkındaki görüşlerini sorduk. ChatGPT’nin önümüzdeki 10 yıllık süreçte kripto para piyasasında gerçekleşebilecek senaryolara dair görüşleri şu şekilde:

1- Ana Akımda Kripto Paraların Benimsenmesi Artacak

ChatGPT’nin ilk öngörüsü, önümüzdeki 10 yıllık süreçte Bitcoin ve altcoin’lerin ana akımda benimsenme oranının artacağı şeklinde oldu.

Son birkaç yılda bu konuda önemli gelişmeler yaşandı. Dünyanın en büyük ödeme hizmeti sağlayıcıları Visa ve Mastercard, milyonlarca işletmenin kredi kartı ve banka kartları aracılığıyla kripto para ödemelerini kabul etmesine olanak sağladı. Bu süreçte Visa ve Mastercard birçok kripto para şirketiyle ortaklık kurdu.

Her ne kadar 2022 yılı kripto para sektörü için kabus gibi geçse de Visa’nın Kripto Başkanı Cuy Sheffield kısa bir süre önce sektöre yönelik olumlu açıklamalarda bulundu. Cuy Sheffield, kripto paraların ödeme ekosisteminin geleceğinde önemli bir rol oynama potansiyeline sahip olduğuna inanıyor.

Bununla birlikte Mastercard da kripto paralar konusunda Visa ile benzer görüşte olacak ki geride bıraktığımız günlerde bankaların kendi kripto para ticaret platformlarını başlatmalarına yardımcı olmayı amaçlayan özel bir program başlattı.

Mastercard Binası. Kaynak: ComputerWorld

2- Kripto Para Düzenlemeleri Gelişecek

ChatGPT, kripto paraların ana akımda benimsenme oranı arttıkça küresel düzenleyicilerin de sektördeki gelişmeleri yakından takip edeceğine inanıyor. Kripto para düzenleyicileri, özellikle 2022 yılında gerçekleşen Terraform Labs ve FTX çöküşlerinin ardından düzenleyiciler kripto para sektörünü yakın markaja aldı.

Özellikle ABD’de SEC, şu sıralar yaptırımlar yoluyla kripto para sektörünü düzenlemeye çalışıyor. ABD, dünyanın en büyük kripto para şirketlerinden bazılarına ev sahipliği yapmasına rağmen şu ana kadar kripto para sektörüne yönelik uygun düzenlemeler yapma konusunda başarısız oldu.

SEC, hangi kripto para birimlerinin menkul kıymet olup olmadığını belirlemeden kayıt dışı menkul kıymet satışı yaptığını iddia ettiği birçok şirketin peşine düştü. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) halihazırda Ripple, Grayscale ve Coinbase de dahil olmak üzere birçok önde gelen kripto para şirketine karşı yasal mücadele yürütüyor.

Washington DC’deki SEC Binası. Kaynak: Arşiv

Her ne kadar ABD’de SEC başta olmak üzere düzenleyiciler kripto para sektörüne yönelik katı bir tutum sergilese de Singapur, Hong Kong ve Avrupa Birliği sektörünü dostane bir şekilde düzenlemeye yönelik adımlar atıyor. Hatta kısa bir süre önce Avrupa Birliği’nde stabilcoin’ler için 2024 yılında, borsalar ve diğer sektör katılımcıları için ise 2025 yılında yürürlüğe girmesi beklenen MiCA mevzuatı onaylandı.

3. Kurumsal Yatırımlarda Artış

2020 yılının başlarında koronavirüs pandemisinin patlak vermesinin hemen ardından dünyanın önde gelen kurumsal şirketlerinin kripto para sektörüne giriş yaptığına şahit olduk. Ben Miller, Stan Druckenmiller ve Paul Tudor Jones III gibi çok sayıda önde gelen yatırımcı, Fed’in para politikasını ve diğer yatırım araçlarını eleştirirken Bitcoin ve altcoin’leri desteklediğini açıkladı.

Önde gelen sigorta şirketi MassMutual, One River Asset Manager ve hatta dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi BlackRock gibi kurumsal yatırım şirketleri doğrudan ve dolaylı yollarla Bitcoin’i kucakladı.

Bu kurumların Bitcoin açılımına gitmesi, bankacılık devi JPMorgan’ın ve diğer kurumların da benzer şekilde Bitcoin’e kucak açabileceği öngörülerini arttırdı. Ancak Terra ve FTX çöküşlerinin ardından kurumsal yatırımcılarının kripto para sektörüne yönelik bakış açısı değişti.

 

Ancak ChatGPT, önceki iki öngörüsünün gerçekleşmesi durumunda kurumsal yatırımcıların kripto para sektörüne geri dönmesi için büyük bir şans olacağına inanıyor.

4 ve 5: Finansal Hizmetler Entegrasyonu ve Blockchain’in Benimsenmesi

ChatGPT’nin 4 ve 5. sırada yer verdiği finansal hizmetler entegrasyonu ve blockchain adaptasyonunu bu başlık altında birleştireceğiz. ChatGPT, kripto paraların kredi veya banka kartı entegrasyonunun yanı sıra finans ekosisteminin diğer alanlarında da başarılı bir şekilde entegre edilebileceğini düşünüyor.

Blockchain’in finansa entegrasyonu, aynı zamanda blockchain ağlarında daha büyük ölçekli işlemlerin gerçekleşeceği anlamına geliyor. OpenAI’ın yapay zeka sohbet botu ChatGPT’ye göre finans, blockchain teknolojisinin benimsenmesini arttırabilecek sektörlerden yalnızca bir tanesi. ChatGPT, blockchan’in tedarik zinciri yönetimi, sağlık hizmetleri ve hatta kamu hizmetleri gibi diğer birçok alanda kullanılabileceğine inanıyor.

6. Sürdürülebilirlik

Çevresel sorunlar, sosyal ve yönetişim (ESG) yatırımları, özellikle bundan birkaç yıl önce topluluğun gündemindeydi. Zira çevresel sorunlara yönelik endişeler nedeniyle Elon Musk’ın Tesla’sı da dahil olmak üzere birçok yatırımcının BTC konusunda geri adım attı.

Bu baskılar işe yaradı ve geride bıraktığımız son birkaç yılda Bitcoin madenciliğinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım oranı ciddi şekilde arttı. Bununla birlikte sürdürülebilirlik konusundaki endişeler, Ethereum’un Merge yükseltmesiyle birlikte Proof-of-Work’ten Proof-of-Stake’e geçmesinin en büyük nedenlerinden biri.

7. DeFi Büyümeye Devam Edecek

Merkezsiz finans (DeFi), günümüz geleneksel finans sistemindeki merkezi yapılara yönelik bir devrim olarak kabul ediliyor. Zira geleneksel finansal sistemde tüm işlemler üçüncü bir tarafın sürece dahil olmasıyla gerçekleştiriliyor.

Ancak merkezsiz finans (DeFi) ile birlike bu değişiyor. Her ne kadar uzun yıllardır var olmasına rağmen popülaritesini 2020 yılında arttırmaya başlayan DeFi’deki toplam kilitli değer yıllar içerisinde hızla arttı. Özellikle 2020 yılının yaz aylarında çarpıcı bir büyüme yaşaması nedenle o dönem “DeFi Yazı” olarak adlandırıldı.

Her ne kadar DeFi geleneksel finansal sisteme merkezsiz bir alternatif olarak ortaya çıksa da tamamen sorunsuz değil. Özellikle kontrol mekanizmasının eksikliği ve anonimlik özelliği nedeniyle bu sektör son yıllarda dolandırıcıların iştahını kabarttı ve kötü niyetli aktörler yatırımcılardan milyarlarca dolar çaldı.

Bununla birlikte ChatGPT, DeFi’nin bu tür sorunları geride bırakacağına, kullanıcı deneyimini iyileştireceğine ve finans sektörünün değişmez bir parçası haline geleceğine inanıyor.

8. Yeni Teknolojik Gelişmeler

ChatGPT son maddede teknoloji sektöründe yaşanabilecek yeni gelişmelerden bahsetti. Sonuç olarak Bitcoin bundan yaklaşık 15 yıl önce piyasaya sürüldü ve öncesinde böyle bir teknoloji yoktu.

Proof-of-Work’ün sorunları Proof-of-Stake’in ve diğer varyasyonların geliştirilmesine yol açtı. Şimdiye kadar, blockchain teknolojisinin DeFi, NFT’ler, oracle’lar vb. gibi farklı amaçlara sahip çok sayıda ve çeşitli protokolün geliştirilmesine olanak sağladığını gördük.

Bu nedenle önümüzdeki 10 yılda daha önce hiç aklımıza gelmemiş fikirlerin ve teknolojilerin ortaya çıktığını görebiliriz. ChatGPT konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:

Şu anda tahmin edemediğimiz özelliklere ve kullanım alanlarına sahip yeni kripto paralar ortaya çıkabilir. Bunlar teknolojideki ilerlemelerden ya da toplumdaki değişen ihtiyaç ve koşullardan kaynaklanabilir.

OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, tüm bu öngörüleri arasında NFT’lere yer vermedi. Özellikle 2021 yılında büyük bir popülariteye ulaşan NFT’ler tüm dünyada büyük bir yankı uyandırmıştı. ChatGPT’nin bu öngörüleri arasında NFT’lere yer vermemesi, NFT’lerde bir gelecek görmediği veya NFT’leri kripto paralarla ilişkilendirmediği anlamlarına gelebilir mi?

Share This Article
Tuncay AYDINER

2017 yılından bu yana kripto para ve Blockchain olmak üzere yıkıcı finansal teknolojilerle çok yakından ilgilenen Tuncay, tam bir kripto para tutkunu. Sektörel gelişmeleri çok büyük bir titizlikle okuyucuya ulaştırmayı amaç edinen Tuncay şu ana kadar yerli ve yabancı önde gelen birçok kripto para projesinde rol aldı.