ChatGPT dünya gündeminden düşmüyor. Ancak ChatGPT, bu kez olumsuz bir gelişme nedeniyle gündemde.
Son bir yıl içerisinde ele geçirilen 100.000’i aşkın ChatGPT hesabı, karanlık ağda (dark web) satışa sunuldu.
Son 12 ayda tüm dünyayı kasıp kavuran ChatGPT, internetteki en başarılı yapay zeka sohbet botlarından biri. Hatta ChatGPT’nin şu anda en popüler yapay zeka uygulaması olduğunu söylemek de mümkün. Ancak siber güvenlik şirketi Group-IB, bilgisayar korsanlarının OpenAI’ın sohbet botu ChatGPT’yi hedef aldığını bildirdi.
Group-IB tarafından yayınlanan bir blog gönderisinde, 100.000’i aşkın ChatGPT kullanıcısının hesap bilgilerinin karanlık ağda (dark web) satışa sunulduğu bildirildi. Söz konusu blog gönderisine göre 100.000’i aşkın ChatGPT hesabı şu sıralar çeşitli karanlık ağ pazar yerlerinde satışa sunulmuş durumda.
Group-IB blog gönderisinde ChatGPT’nin kullanıcılar tarafından yazılım geliştirmeden kurumsal iletişime kadar çeşitli alanlarda iş akışını optimize etmek için kullanıldığına dikkat çekiliyor. Bununla birlikte Group-IB önemli bir soruna da dikkat çekiyor. Group-IB’ye göre ChatGPT, kullanıcıların arama geçmişlerini ve yapay zekanın bu sorgulara verdiği yanıtları saklıyor. Sonuç olarak 100.000’i aşkın ChatGPT hesabının karanlık ağda satışa sunulması, şirketlere ve çalışanlara yönelik olası saldırıların önünü açacak gizli ve hassas bilgileri açığa çıkarabilir.
Group-IB’nin paylaştığı blog gönderisinde yer alan bir inografikte, binlerce ChatGPT hesabının ve kimlik bilgilerinin 2022 yılının Haziran ayından bu yana karanlık ağda satışa sunulduğu, 2023 yılının Mayıs ayında satışa sunulan hesap sayısının ise 26 bini aşarak rekor seviyeye ulaştığını gösteriyor.
Söz konusu dönemde ChatGPT hesabı çalınanların büyük bir kısmını Asya-Pasifik bölgesindeki kullanıcılar oluşturuyor. Bununla birlikte ele geçirilen tüm kimlik bilgilerinin %40’lık kısmı Asya-Pasifik’teki kullanıcılara ait.
Group-IB Tehdit İstihbaratı Başkanı Dmitry Shestakov konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Birçok kurum ChatGPT’yi operasyonlarına entegre ediyor. Çalışanlar gizli yazışmaları buraya giriyor ya da özel kodları optimize etmek için kullanıyor. ChatGPT’nin tüm konuşma kayıtlarını sakladığı göz önünde bulundurulduğunda, bu durum saldırganların hassas bilgilere ulaşmasına yol açabilir.