Hong Kong’un önde gelen bir kripto sermaye merkezi olarak yeniden taçlanması, kripto para piyasasında bir sonraki boğa piyasasının güçlü katalizörlerinden biri olabilir.
Çin, bir zamanlar kripto para sektörünün merkez üssü olarak ön plana çıkıyordu. Son 10 yıl içerisinde ülke başta Binance olmak üzere birçok dev borsaya, Bitmain gibi en büyük Bitcoin madencilik firmalarının doğuşuna ev sahipliği yaptı. Bununla birlikte, Pekin hükümetinin geride bıraktığımız yıl kripto para alım satım işlemlerini ve madenciliğini yasaklama hamlesi, ülkedeki kripto para endüstrisini etkisiz hale getirdi.
Hong Kong ise her zaman Çin’in dünyaya açılan penceresi oldu. BitMEX’in kurucu ortağı Arthur Hayes’e göre, Çin ve Batı’nın buluştuğu yer, Pearl River Deltası’nın ağzındaki bu derin su limanıdır.
Hong Kong Kripto Paraları Geri İstiyor
Yakın tarihli bir blog yazısında Hayes, gerçek bir ekonominin olmamasının Hong Kong’un finansal sisteminin kripto para sermaye şirketleri kurmaya geldiğinde daha özgür ve daha deneysel olmasına izin verdiğini söyledi.
Ancak anakara Çin’deki yasağın etkileri, Hong Kong’un kripto paraların yasal statüsüne ilişkin stratejik belirsizliğe yol açtı. Bölgede yerleşik dev kripto para şirketleri başta Singapur, Dubai ve Bahamalar olmak üzere faaliyetlerini başka ülkelere taşıdı.
Ancak, şimdilerde bu eğilim değişiyor gibi görünüyor.
Hong Kong’un kripto paralara yönelik dostane yeniden yönelimi, Çin’in kripto sermaye piyasalarında kendisini yeniden kanıtladığını gösteriyor. Choyna kriptoyu sevdiğinde boğa piyasası geri gelecek. Yavaş bir süreç olacak ama kırmızı sürgünler tomurcuklanıyor.
Hayes, 2015’tekine benzer keskin ve ani bir yuan değer kaybının başka bir destansı boğa piyasasının başlangıcına yol açabileceğini belirtti. Arthur Hayes benzer duyguları daha önce de paylaşmıştı.
Çin’in uykuda olduğunu ancak kripto paralardan vazgeçmediğini sözlerine ekleyen Hayes, mevcut küresel jeopolitik durumun, ülkeyi eninde sonunda, dış ticaretten elde ettiği dolarlarla bir şeyler yapmaya zorlayacağını belirtti. Hayes’e göre Hong Kong’un kripto yanlısı bir konuma yeniden yönlendirilmesi, Pekin’in Çin’in USD sorununu iç finansal sistemini istikrarsızlaştırmayacak şekilde çözme stratejisi.
Çin’de Son Durum Ne?
Pandemi tarafından engellenen siyasi kargaşaya rağmen, Pekin’in Hong Kong’un Batı ile takınlaşmasına izin vermesi ve onlara iş yapmaya açık bir test bölgesi olarak işlev görmesine izin verme olasılığı yüksek.
Hayes ayrıca Çin hükümetinin Singapur’u egemenliğine yönelik Hong Kong’un devam eden siyasi sürüklenmesinden daha büyük bir tehdit olarak görmeye başladığına inanıyor. Bu nedenle uygun politikalar Hong Kong’un finans ve kripto paralar açısından bir cazibe merkezi olarak ortaya çıkmasına yol açabilir.
Yaklaşık üç yıllık pandemik izolasyondan sonra, Çin’in özel idari bölgesi, Singapur gibi rakip finans merkezleriyle savaşırken agresif bir şekilde yabancı yeteneklere kur yapıyor.
Ayrıca Hong Kong, yerel kripto para ekosistemi için katı önlemler almaktan da uzaklaştı. Anakara Çin’deki düzenleyicilerin aksine, Hong Kong Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu’nun (SFC) lisanslama direktörü ve finansal teknolojiler biriminin başkanı geçtiğimiz günlerde perakende yatırımcıların doğrudan kripto varlıklarına yatırım yapmalarını sağlamayı düşündüğünü doğruladı.
CryptoPotato daha önce Hong Kong’un 2022’de kripto paralara en hazır ülke olduğunu bildirmişti.