4 sene ago

BitMEX Rehberi & Borsa İncelemesi (Güncel 2020)

George Georgiev Tem 5, 2020 11:20

Eğer kaldıraçlı işlemleri kullanarak Bitcoin’de kısa (short) ya da uzun (long) pozisyon açmaya niyetlendiyseniz muhtemelen BitMEX’i duymuşsunuzdur.

Bitcoin marj ticareti alanında türünün ilk örneği olarak kabul edilen popüler kaldıraçlı kripto para borsası BitMEX 2015 yılında kuruldu. BitMEX şu alanda işlem hacmiyle marj ticareti alanında dünyanın önde gelen kripto para borsası konumunda. Borsa, kullanıcılarının 100 kata kadar kaldıraçlı işlem yapmasına olanak sağlıyor.

BitMEX Borsası Rehber Videosu

6 ay süresince BitMEX’te yaptığınız işlemlerde%10’luk komisyon indirimi kazanmak için buraya tıklayın.

BitMEX

9.7
Kullanıcı Arayüzü/Deneyimi 10.0
Güvenlik 9.0
Komisyonlar 10.0
Kripto para çeşitliliği 9.5
Likidite 10.0

Artıları

  • Kullanıcı arayüzü/ deneyimi harika bir deneyim sunuyor.
  • Hızlı kayıt ve minimum doğrulama gereksinimleri
  • Kripto para tabanlı: Platformda temel varlık olarak Bitcoin baz alınır.
  • 1:100 oranında kaldıraç imkanı sunar.
  • Yüksek likiditeye sahiptir.

Eksileri

  • Platformda işlem üretlerinin çalışma mantığını anlamak zor.
  • Kripto para tabanlı yüksek risk içeren işlemlerin yapıldığı bir platform.
  • Fiat para birimlerini desteklemiyor.

 

Marj ticaretinin en büyük avantajı, işlemi açabilmek için gereken miktardaki varlığa ihtiyaç duymadan pozisyon açılabilmesidir. Kripto para piyasasında geçtmişten bugüne yaşanan siber saldırılar ve dolandırıcılık vakaları nedeniyle yatırımcıların borsalarda yüklü miktarda Bitcoin bulundurması pek tavsiye edilmez. Bitcoin’lerin borsalar yerine soğuk depolamaya imkan tanıyan cüzdanlarda saklanması daha iyidir.

Marj ticaretinin diğer bir avantajı ise, kripto para piyasasının düşüşte olduğu dönemlerde dahi kısa (short) pozisyonlar aracılığıyla yatırımcıların kazanç sağlayabilmesidir.

Ayrıca Marj ticaretinin veya diğer adıyla kaldıraçlı işlemlerin çok riskli ve spekülatif işlemler olarak kabul edildiğini belirtmemiz gerekiyor. Bu nedenle işlemlerinizi yaparken dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Kaldıraçlı işlemlerde her zaman riske atabileceğiniz, kaybetmeyi göze alabileceğiniz miktarlarla işlem yapın.

BitMEX Ana Ekranı

Ekranın sağ tarafında gerçekleştirdiğimiz işlemleri görüyoruz . Ekranın orta kısmında seçtiğimiz kripto para birimine ait grafik yer alıyor. Ekranın sol tarafı ise en can alıcı kısım çünkü bu kısımda işlemlerimizi açıp kapatabiliyoruz. Rehberimizin bu bölümünde BitMEX ana ekranında yer alan İngilizce kavramların Türkçe anlamlarını ele alacağız.

Quantity (Miktar) = Bu kısım, açmak veya kapamak istediğiniz pozisyonun ABD Doları cinsinden değerini belirtir.

Limit Price (Limit Fiyat) = Bu kısımda pozisyonumuzun hangi fiyattan açılacağını belirliyoruz.

Cost (Maliyet) = Pozisyonumuzun toplam maliyeti

Order Value (Emir Değeri) = Pozisyonumuzun toplam maliyeti (Eğer kaldıraç 1x olarak seçilmişse emir değeri işlem komisyonunun dahil edilmemiş halidir.)

Available Balance (Kullanılabilir Bakiye) = Borsadaki Bitcoin bakiyemiz.

Bir pozisyon açmadan önce, öncelikle kaldıraç oranını ayarlayacağız. Bu işlem sizin BitMEX’te yapacağınız ilk işlem olacaksa kaldıraç oranını 1x olarak seçmenizi tavsiye ederiz. Bu şekilde işleminizi hiç kaldıraç kullanmadan açmış olursunuz.

Kaldıraç, pozisyon maliyetinin aynı orana bölünmesi anlamına gelir. Kısaca açıklamak gerekirse kaldıraç oranını 5x olarak ayarlarsak pozisyon maliyetinin de 5’te 1 oranında azalmasını bekleriz. Bu sayede 5x kaldıraçla 20 dolarınızı riske ederek 100 dolarlık işlem açabileceğiniz anlamına geliyor. Marj ticareti temelinde kullanıcılar belirli bir teminat göstererek borsaya borçlanarak işlem açabilir. Kaldıraç ne kadar yüksek olursa, BitMEX’ten o kadar fazla borç almak zorunda kalacağımızı ve bu nedenle ödediğimiz işlem ücretinin de daha fazla olacağını aklınızdan çıkarmayın.

Bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken başka bir şey de “liquidation price” yani tasfiye fiyatıdır. Açtığınız her işlemde seçtiğiniz kaldıraç oranına ve teminatınıza göre pozisyonunuzun maksimum zarara ulaştığında kapatılacağı bir fiyat seviyesi belirlenir. İşlem çubuğunda görebileceğiniz “liquidation price” kısmı BitMEX’in pozisyonunuzu kapatacağı veya tasfiye edeceği değeri gösterir. BitMEX kaybetmeyi göze alamaz ve pozisyon için ödünç aldığımız parayı kaybetmemek için bize ait bitcoin miktarını kaybettiğimizde pozisyon otomatik olarak kapanır.

BitMEX Borsasında Nasıl İşlem Yapılır?

BitMEX’te işlem yaparken Bitcoin değerinin artacağına düşündüğünüz zamanlarda uzun (long) pozisyon emri veya Bitcoin’in değerinde düşüş yaşacağına inanıyorsunuz ve bu düşüşten faydalanmayı planlıyorsanız kısa (short) pozisyonu açın.

Pozisyonun hemen açılmasını (satıcılardan satın almayı) istiyorsak, satın alma fiyatımızı piyasa fiyatından biraz daha yüksek ayarlamamız gerekiyor veya satın alma duvarına katılmak ve bir satıcının istediğimiz fiyattan satış yapmasını beklemek istiyorsak emirlerimizi piyasa fiyatından daha düşük olacak şekilde ayarlamamız gerekiyor.

Daha sonra açılan pencerede pozisyon emrimizi, detayları kontrol ederek onaylamamız gerekecek. Özellikle BitMEX’in pozisyonu ne zaman tasfiye edeceği tahmini tasfiye fiyatına (liquidation price) dikkat edin.

Şimdi işlemimizi “positions” kısmından takip edebiliriz. Bu kısımda pozisyonun açılış fiyatı (entry price), tahmini kazanç (unrealized PNL) ve tasfiye fiyatı (liquidation price) güncel piyasa fiyatına (mark price) göre belirlenir. Eğer pozisyonumuzun bir kısmını kapatmak istesek ettiğimiz kârı ya da zarar durumumuzu Realized PNL kısmından takip edebileceğiz.

BitMEX Borsasında Bir İşlem Nasıl Kapatılır?

Yapmamız gerekem ilk şey bir satış emri girmektir: Pozisyonun 4.200 dolar seviyesinden kapanmasını istiyorsak, orijinal pozisyonumuz için aynı miktarda ters bir emir oluşturacağız.

Pozisyonumuzu hemen kapatmak istiyorsak kullanabileceğimiz diğer bir seçenek ise kırmızı “Market” butonuna basarak işlemi sonlandırmak. Bu şekilde pozisyonunuz piyasadaki mevcut en iyi fiyattan kapanacaktır. BitMEX’in ayrıca zarar dur (stop-limit) emri gibi daha gelişmiş seçenekleri de vardır.

BitMEX’in zarar durdur (stop-losses), market emirleri (market orders), çapraz marj (cross margin), vadeli işlemler (futures) ve daha birçok gelişmiş özelliği hakkında kapsamlı eğitim almak için BURADAKİ BAĞLANTIYA TIKLAYIN.

Share This Article
George Georgiev

CryptoPotato'nun baş editörü Georgi Georgiev, Blockchain ve kripto para birimleri hakkında iki yılı aşkın deneyime sahip bir yazardır. Georgi'nin Bitcoin ve kripto paralara olan tutkusu 2016'nın sonlarında başladı ve Georgiev o zamandan sonra asla geriye dönüp bakmadı. Kripto paraların teknolojik ve ekonomik etkileri onu en çok ilgilendiren alanlardır ve uyumadığı zamanlarda bir gözü sürekli piyasanın üzerinde. George ile iletişime geçin:LinkedIn