Yakın tarihli bir rapor, Bitcoin ağının enerji kullanımının yıl sonuna kadar Pakistan’ın enerji kullanımını yakalayacağını öngörüyor.
2021 yılında lider kripto para birimi Bitcoin’in tükettiği enerjiye yönelik endişeler bir hayli arttı, ancak yapılan yeni bir analizden elde edilen veriler, ağın bu yılki enerji kullanımının daha şimdiden 2020 yılını geride bıraktığını gösteriyor.
Bitcoin Ağının Güç Tüketimi Giderek Artıyor
Bloomberg tarafından Bitcoin ağının 2020 yılında 67TWh elektrik tükettiği ve toplam tüketinin 2021 yılında çoktan bu seviyeyi geride bıraktığı bildirildi. Analistler bu yılın sonuna kadar Bitcoin ağının toplam elektrik tüketiminin 91 TWh’ye ulaşarak Pakistan’a rakip olacağını öngörüyor. Hatta Bitcoin ağının elektrik tüketim oranının 95 TWh’yi geçmesi dahi söz konusu.
Ancak ağın elektrik tüketim oranı her zaman sabit değil ve oldukça volatili. Örneğin bu yılın başında Çin’in kripto para karşıtı çabalarıyla birlikte madenciler büyük bir darbe aldı. Öyle ki Bitcoin ağının hash oranı Mayıs ayında 141 TWh kadar yükselirken Çin’den gelen baskılar sonucu bu rakam Haziran ayında 68 TWh’ye geriledi.
Bitcoin’in fiyatı arttıkça doğru orantılı olarak ağın güç tüketimi de artıyor. Bu tüketimin büyük bir kısmı madencilik faaliyeti nedeniyle gerçekleşiyor. Bloomberg’ün raporunda da belirtildiği üzere Bitcoin’in değeri arttıkça madencilik daha değerli hale geliyor ve ağdaki elektrik tüketimi artıyor.
Bitcoin’in Enerji Tüketimi Gerçek Bir Sorun Mu?
Birçok kişi artan güç tüketimi nedeniyle Bitcoin’in çevreye zararlı olduğunu düşünüyor, ancak bu Bitcoin’in tam olarak doğru değil. Zira Temmuz ayına ait veriler Bitcoin’in karbon ayak izinin giderek önemli ölçüde azaldığını gösteriyor.
Özellikle Mayıs ayında Tesla ve SpaceX’in milyarder CEO’su Elon Musk’ın bu konudaki endişelerini dile getirmesinin ardından Bitcoin madenciliğinde kullanılan yenilenebilir enerji oranı yükselişe geçti. Çin’in kripto para madencilerine yönelik baskısı sonucunda madenciler operasyonlarını Teksas gibi daha düşük maliyetli yenilenebilir enerji seçeneklerine sahip bölgelere taşıdı.
Ayrıca, Temmuz ayında gerçekleştirilen “B-Word” konferansında Bitcoin madenciliğinin nispeten yenilenebilir olduğunu ortaya koyan bazı görüşler sunmuştu. Rakamlar, Bitcoin’in küresel CO2 emisyon oranının yalnızca %0,1’inden sorumlu olduğunu, ağın yenilenebilir enerji kullanım oranının da %34 ila %46 arasında olduğunu gösteriyor.
Elon Musk bile Bitcoin madenciliğinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım oranının arttığını ve gelecekte Tesla alımları için Bitcoin’i kabul etmeye devam edeceğini itiraf etti.