CryptoPotato, Balancer’ın Genişlemeden Sorumlu Başkanı Jeremy Musighi ile 2021 boğa piyasası, Ethereum 2.0 ve finansın geleceği olarak görülen DeFi hakkında bir röportaj gerçekleştirdi.
Balancer, DeFi alanındaki öncülerden biri ve DeFi altyapısının temel yapı taşıdır. Protokol, yatırımcı portföylerinden kitle kaynaklı likiditeyi bir havuzda toplayarak ve aynı zamanda mevcut en iyi fiyatı belirleyerek yatırımcıların yüksek verimlilikle alım satım işlemlerini gerçekleştirmesine olanak sağlıyor.
Token Terminal adlı sağlayıcıdan gelen veriler, platformun geçen yıl kilitlenen toplam değer açısından büyümesini gözler önüne seriyor.
Mayıs ayında gerçekleşen piyasa genelindeki en son düşüşten önce Balancer, Ocak 2021’den bu yana sadece 5 ayda %450 artışla Kilitlenmiş Toplam Değer’de (Total Value Locked) 360 milyar doların üzerine yükselerek zirveye ulaşmıştı.
Bu gelişme, birçok protokolün kullanıcı tabanında ve diğer metriklerde devasa bir artışın yaşadığı boğa sezonu sırasında, DeFi piyasasına dahil olan kullanıcı sayısında patlama yaşanmasıyla gerçekleşti:
Miami’deki Bitcoin 2021 konferansı sırasında CryptoPotato, Balancer’ın Genişlemeden Sorumlu Başkanı Jeremy Musighi ile konuşma şansı buldu. Jeremy Musighi ile DeFi ve Balancer’ın dünü, bugünü ve geleceği ile sektör için diğer ilginç ve önemli konuları tartıştık.
2021 Boğa Koşusu: Bitcoin Her Zaman Kripto Piyasalarına Yön Verdi
DeFi alanı, 2021 yılında muazzam bir büyüme kaydetti. Bir noktada, sektör genelinde çeşitli protokollerde kilitlenen toplam değer (TVL) yalnızca Ocak ayına göre 4 kat artarak 80 milyar doların üzerine çıktı.
Musighi’ye, bunun arkasındaki ana nedenin kripto para piyasasındaki boğa sezonu mu yoksa bir tür organik geçiş mi olduğunu düşündüğünü sorduk.
Bence piyasalar DeFi’nin ne kadar etkili olacağını ve burada uzun yıllar bizimle kalacağını anladı. Şahsi fikrime göre DeFi sahip olduğumuz birçok geleneksel finansal hizmet ve ürünün yerini almak için ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğuna dair daha fazla farkındalık ve bilgi birikimi getirdi.
Musighi, DeFi alanındaki büyümenin kripto para piyasasındaki boğa sezonundan kaynaklanmadığını, bunun tam tersine DeFi alanındaki büyümenin kripto para piyasasında boğa sezonunu tetiklediğine inanıyor.
Yatırımcılar buradaki (DeFi’deki) fırsatı görüyor ve ne kadar büyüyeceğini bildikleri için ona çok fazla sermaye akıtıyorlar. Boğa piyasasını harekete geçiren temel faktörlerden biri de budur.
Aynı zamanda, boğa piyasası ve fiyatlar yükselir, diğer yabancılardan ve dahil olmayan diğer insanlardan daha fazla dikkat çeker ve onlar da dahil olurlar.
Yine de, Bitcoin’in her zaman kripto para piyasasına öncülük ettiğine ve “her zaman yatırımcıların yatırımlarını bir dikeyden diğerine döndürme eğiliminde olduğu bir şekilde davrandığına” inanıyor.
Balancer’ın Genişlemeden Sorumlu Başkanı Jeremy Musighi ayrıca “Bitcoin hala kripto para piyasasında birincil rezerv varlık olarak kullanılıyor” dedi.
Balancer: “En Özelleştirilebilir Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM)”
Bir diğer merak ettiğimiz konu ise Balancer’ın TVL açısından Uniswap gibi diğer protokollerin gerisinde kalmasının sebebi.
Balancer’ın Genişlemeden Sorumlu Başkanı Jeremy Musighi, bir DeFi protokolü için ürün pazarına uyum ve dikkat edilmesi gereken birçok faktör olduğunu söyledi.
Balancer hakkında net olan bir şey, alandaki en iyi teknolojilerden bazılarına sahip olması ve aynı zamanda var olan en esnek ve özelleştirilebilir Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM) olmasıdır. Balancer, DeFi-ilkeldir, çünkü o kadar esnektir ki, neredeyse genel amaçlı bir teknoloji gibi pek çok şekilde kullanılabilir.
Ancak, bunun bir de olumsuz tarafı var: Pazarlama. Kısa geçmişinde, protokol neredeyse yalnızca teknik yazılım ekibi tarafından yönetildi, bu nedenle Balancer’da çok fazla pazarlama elemanı yoktu: aslında Balancer’da uzun süredir hiç pazarlama ekibi çalışmadı.
Bu, projenin büyümek için çok fazla alana sahip olduğu ve ekibin şu anda çok fazla odaklandığı yer. Musighi’ye göre bu, Balancer’ın büyümesine yardımcı olacak faktörlerden biri de pazarlama. Ancak daha da fazlası var: Musighi, hem Balancer Labs hem de topluluğun Balancer v1’in kendi başına büyüyerek bu süreçte çok şey öğrendiklerini ifade etti.
Ona göre bu, gaz verimliliği, UX ve pazardaki önemli ihtiyaçları çözen özellikler gibi alanlarda büyük iyileştirmeler getiren ve birçok nedenden dolayı ideal bir çözüm olarak öne çıkan v2’nin başarılı bir şekilde piyasaya sürülmesine yol açtı. AMM’yi hem likidite sağlayıcı olarak hem yatırımcılar hem de geliştiriciler için kullanabilirsiniz.
Bu arada, Balancer’ın Genişlemeden Sorumlu Başkanı Jeremy Musighi güvenlik nedeniyle Balancer v1’den v2’ye likiditenin kademeli olarak aktarıldığını ve tamamlanmasının 6 ila 8 hafta süreceğini de belirtti.
Binance Smart Chain (BSC) & Ethereum
Balancer ve en büyük rakipler Uniswap ve Sushiswap gibi merkezi olmayan AMM’lerin çoğu, üzerine inşa edildikleri Blockchain ağına biraz da olsa bağımlıdır.
En yaygın kullanılanı olan Ethereum, ücretlerin fırladığı ve işlemlerin yavaşladığı ağ tıkanıklığından muzdaripti. Şu anda üzerinde çalışılmakta olan önerilen bir çözüm, PoW tabanlı bir fikir birliği algoritmasından bir PoS algoritmasına geçişi potansiyel olarak göreceğimiz Ethereum 2.0’dır.
Bu konuda çok iyimserim – bu gerçekten önemli. Ethereum 2’ye olan güvenimiz yüksek. Ethereum 2.0 çok kısa bir süre içerisinde kullanıma sunulacak. Bu arada, yalnızca gelecekte değil, şu anda da kullanıcılarımızın çıkarlarına en uygun şekilde faaliyetlerimize devam etmek istiyoruz.
Başka bir deyişle Musighi, ikinci katman çözümleri, Ethereum yan zincirleri ve hatta diğer katmanlar gibi başka ölçeklendirme seçenekleri olduğunu ve hatta daha çapraz zincir uyumlu bir strateji benimsediğini söyledi. Ayrıca Balancer’ın yüksek gas ücretlerini azaltmak amacıyla Polygon’u (ikinci katman çözümü) piyasaya sürdüğünü de belirtmekte fayda var.
Bunlar şu anda derinden ve çok dikkatli düşündüğümüz şeyler çünkü geleceğin nereye gidebileceğini ve kripto para piyasasının ihtiyaçlarını mümkün olan en iyi şekilde nasıl karşılayabileceğimizi anlamak istiyoruz.
Başka bir yerde, 2021’in en sıcak trendlerinden biri olan Binance Smart Chain (BSC) hakkında da konuştuk. Musighi, BSC’yi Ethereum’a rakip olarak görmüyor: aksine Binance Smart Chain’in, ana zincirden bir miktar işlem hacmini boşaltarak aslında Ethereum’daki tıkanıklığın azaltılmasına yardımcı olduğunu iddia ediyor.
Balancer’ın Genişlemeden Sorumlu Başkanı Jeremy Musighi gelecekte ve uzun vadede “en açık ve merkezi olmayan çözümleri” destekleyeceğini ve bu nedenle diğer daha merkezi Blockchain ağlarının daha geniş perspektiften baktığımızda diğerleriyle rekabet konusunda geri planda kalacağını belirtti.
DeFi’de Yetenek Sıkıntısı
Balancer’ın Genişlemeden Sorumlu Başkanı Jeremy Musighi, DeFi’nin kesinlikle finansın geleceği olduğuna inanıyor.
İnsanların DeFi’nin finansın geleceği olduğu konusunda giderek daha az şüphe duyduğunu düşünüyorum, bu da elbette bu büyük boğa koşularını görmemizin temel nedenlerinden biri.
Bununla birlikte Balancer’ın Genişlemeden Sorumlu Başkanı Jeremy Musighi’ye sektörde karşılaştığı en büyük zorluğu sorduğumuzda bunlardan birinin “sektöre farklı yetenek çeşitliliği getirmek, DeFi ürünlerini daha bütünsel olarak erişilebilir ve daha bütünsel olarak daha sağlam hale getirmek” olduğunu söyledi.
Bence DeFi alanının günümüzde karşı karşıya olduğu zorluklardan biri, yetenek konusunda sıkıntı yaşaması, çünkü toplulukta kripto paralara derinden aşina olan, aynı zamanda temel becerilere ve hatta tasarlamak, pazarlamak ve markalaşmak vb. teknik becerilere sahip olan yeterli sayıda insan yok.
Bununla birlikte ayrıca DeFi ve CeFi (merkezi finans) arasındaki rekabetten bahsetti ve merkezi finansın (CeFi) çok müşterisi olduğunu kabul etti ve merkezi finansın dijital finansal hizmetleri kullanmaya başlayan insanların başlangıç noktası olduğunu belirtti.