BitMEX’in kurucu ortağı ve eski CEO’su Arthur Hayes, Bitcoin’in gelecekte yapay zeka tarafından ekonomik faaliyetler için para birimi olarak kullanılacağına inanıyor.
Hayes, yapay zekanın otomatikleştirilmiş blockchain tabanlı ödeme sistemlerine ihtiyaç duyduğunu belirtti.
ABD’li girişimci Hayes, 7 Şubat’ta Substack’ta yayınladığı makalede, geleneksel finansal sistemin yapay zeka destekli ekonomiler için yetersiz olduğunu kanıtlamak için bir takım argümanlar ve çıkarımlar sundu.
Yapay Zekanın Tercihi Bitcoin
Arthur Hayes bu argümanlarını yapay zekanın finansal ihtiyaçlarına ve kritik girdilerine dayandırıyor. Bu kapsamda altının, itibari para birimlerinin ve Bitcoin’in parasal niteliklerini karşılaştıran Hayes, bu niteliklerin yapay zeka teknolojisi için önemine dair değerlendirmelerde bulundu.
Yapay zeka destekli makinelerin finansal ihtiyaçlarını karşılamak için tamamiyle otomatikleştirilmiş blockchain tabanlı ödeme sistemlerinin kullanılması gerektiğini belirten Hayes, geleneksel bankacılık sisteminin ise bunun için yetersiz olduğunu ifade etti. Arthur Hayes gerekçe olarak geleneksel finansal sistemin çoğunlukla insanlar uyanıkken işlemesini ve farklı coğrafi bölgeler arasında bölünmüş olmasını gösterdi.
Öte yandan kuralları açık ve şeffaf bir şekilde belirlenmiş blockchain tabanlı bir sistem, yapay zeka makinelerinin veri sağlayıcılarına ödeme yapmasına ve sunduğu hizmetleri için ödeme almasına imkan tanıyacak.
İyi Bir İkili
Hayes’e göre bir para biriminin yapay zeka destekli ekonomilere uyum sağlayabilmesi için sınırlı arza, sansürlere karşı dayanıklılığa ve enerji satın alma gücüne sahip olması gerekiyor.
Hayes’e göre her ne kadar altın sınırlı bir arza sahip olsa da uzaydaki toplam arzı bilinmiyor. Öte yandan külçe altının fiziksel bir emtia olması dolayısıyla dijital versiyonunu kullanmanın tek yolu merkezi bir kurum tarafından verilen dijital altın sertifikasına güvenmek. Arthur Hayes bu nedenle altının sansüre karşı dayanıklı olmadığına inanıyor. Hayes tüm bunlara ek olarak altının çeşitli araçlarla üretildiğini ve bu sebeple de tek bir enerji türeviyle tanımlanamayacağını belirtiyor.
İtibari para birimleri ise hükümetler tarafından kontrol edildiğinden ve fiziksel ve dijital formlarının sonsuz bir arza sahip olduğundan Hayes’in sunduğu niteliklere uyum sağlamıyor. Bununla birlikte hükümetler tarafından kontrol edilen itibari para birimleri sansüre karşı dayanıklı değil ve değerleri enerji zenginliğinden değil hükümet politikalarından kaynaklanıyor.
Bitcoin ise 21 milyonluk arza ve merkezsiz bir ağa sahip, tamamiyle dijital ve sansüre karşı dayanıklı bir varlık. Bitcoin’ler bir takım algoritmik problemleri çözen bilgisayar tarafından üretildiğinden değeri harcanan elektrik maliyetine bağlı olarak belirleniyor. Arthur Hayes bu sebeple Bitcoin’in yapay zeka için biçilmiş kaftan olduğuna inanıyor. Hayes Bitcoin’e ilişkin şu açıklamaları kaydetti:
Bitcoin bu nedenle yapay zeka için mantıklı bir para tercihi. Tamamiyle dijitaldir, sansüre karşı dayanıklıdır, kanıtlanabilir arzı sınırlıdır ve içsel değeri tamamen elektrik maliyetine bağlıdır. Bu konularda Bitcoin’le boy ölçüşebilecek bir varlık yok.