Adobe, dijital sanat eserlerinin nadirliğini korumaya yardımcı olmak için Rarible ile ortaklık kurdu. İkili NFT’lerin orjinalliğini doğrulamak için yeni bir özelliği test ediyor.
Şu anda beta aşamasında olan testler için çok uluslu bilgisayar yazılımı şirketi Adobe, önde gelen NFT pazar yerlerinden Rarible ile ortaklık kurdu. Bu ortaklık kapsamında Adobe ve Rarible, dijital içerik meta verilerini doğrulamaya ve korumaya yardımcı olacak yeni “İçerik Kimlik Bilgileri” özelliğinin beta sürümünü başlattı.
NFT’lerin Sahipliğini Doğrulama
Rarible, bu haftanın başlarında yayınladığı bir blog gönderisi aracılığıyla yeni özelliğini duyurdu. Adobe-Rarible ortaklığıyla birlikte içerik oluşturucular artık birden çok Adobe platformunda oluşturulan dijital içeriğin sahipliğini kolayca doğrulayabilir. Bu platformlara başta Photoshop olmak üzere Stock ve Behance de dahil.
Kendi NFT’lerini oluşturmak isteyen tasarımcılar, Photoshop’un masaüstü uygulamasını kullanırken aynı zamanda sosyal medya profillerini ve cüzdan adreslerini uygulama üzerindeki çalışmalarıyla eşleştirebilir. Bu özellik koleksiyonerler ve yatırımcıların, satın aldıkları NFT’nin hangi sanatçıya ait olduğunu belirlemesine katkı sağlayacak.
Rarible ve diğer NFT pazar yerleri “içerik kimlik bilgilerinin” görüntülenmesine yardımcı olmak için Adobe ile ortaklık kurdu. Adobe’nin yardımı sayesinde koleksiyonerler, satın aldıkları eserlerin hangi cüzdan tarafından üretildiğini kolaylıkla doğrulayabilecek. Bu özelliğin NFT dünyasında geniş çapta benimsenmesi bekleniyor.
Rarible’da üretilmiş bir NFT’ye içerik oluşturucunun cüzdan adresi ve meta verileri eklenecek. Böylelikle koleksiyonerler, satın aldıkları NFT’nin sahibini kolaylıkla tespit edebilecek ve bu sayede dolandırıcılıkların önüne geçilmiş olacak.
Rarible cephesinden yapılan açıklamada “Adobe’nin dijital dünyayı yaratıcılar ve tüketiciler için daha açık ve daha güvenli bir yer haline getirme misyonunu tam olarak destekliyoruz” ifadelerine yer verildi.
Adobe’nin “İçerik Kimlik Bilgileri” projesi, 2019 yılında kurulan İçerik Doğruluğu Girişimi’nin (CAI) bir parçası. Proje, çevrimiçi ortamdaki üzerinde oynanmış ve değiştirilmiş görsellerin tespit edilmesini amaçlıyor.
NFT’ler ve Dijital Nadirlik
NFT’leri ve blockchain teknolojisini bu denli özel kılan şey, dijital kreasyonların sahipliğinin ve orjinalliğinin kolaylıkla tespit edilebilmesi yatıyor. Bu nedenle başta sporcular, ünlüler ve yatırımcılar, “otantik” koleksiyon ürünleri satmak için NFT’lere muazzam bir ilgi göstermeye başladı.
NFT trendine en son katılan ünlü isim Wolf of Wall Street olarak tanınan milyarder yatırımcı Jordan Belfort oldu. Jordan Belfort, NFT’lere olan sevgisini açıkça ifade etti ve NFT’leri asla “bırakmayacağını” belirtti.
2021 yılında NFT trendinde büyük bir patlama yaşandı. NFT’lerin popülaritesinin artmasıyla birlikte ünlülerin yanı sıra kripto para projeleri de NFT entegrasyonları üzerinde çalışmaya başladı. Bu durumun en güncel örneği popüler meme coin Shiba Inu oldu. Geride bıraktığımız günlerde Shiboshi koleksiyonunu duyuran Shiba Inu’nuna yatırım yapan koleksiyonerler haftalar içerisinde %300’ün üzerinde kâr elde etti.