Haberler
1 sene ago

2023 Yılının Nisan Ayında Siber Zorbalar Ne Kadar Kripto Para Çaldı?

Tuncay AYDINER May 2, 2023 15:17

CertiK, geride bıraktığımız Nisan ayında 100 milyon dolar değerinde kripto para çalındığını açıkladı.

Geride bıraktığımız ay yaşanan kripto para hack’leri ve dolandırıcılıkları arasında 25 milyon dolarlık MEV bot saldırısı ve 22 milyon dolarlık Bitrue dolandırıcılığı başı çekiyor.

Blok zinciri ve akıllı sözleşme güvenlik şirketi Certified Kernel Tech’e yani yaygın olarak bilinen adıyla CertiK, Nisan ayında 103 milyon doları aşkın değerinde kripto para çalındığını açıkladı. Ancak yine de bu miktar, 2023 yılının Mart ayında çalınan 211 milyon doların yarısı kadar.

Kripto Para Piyasasında Nisan’da Yaşanan Hack ve Dolandırıcılıklar

CertiK, 2023 yılının Nisan ayında siber zorbaların yaklaşık 103,6 milyon dolar değerinde kripto varlık çaldığını tahmin ediyor. Geride bıraktığımız ay 9,3 milyon dolarlık exit scam dolandırılığı gerçekleştirilirken flash loan saldırılarının boyutu ise 20 milyon dolar seviyesinde.

Nisan ayında gerçekleştirilen en önemli siber zorbalıklarından biri de “sandwich attack” olarak bilinen ve Ethereum Maximal Extractable Value (MEV) botundan 25 milyon dolar çalınmasıyla sonuçlanan bir saldırı. Bitrue borsasına yönelik gerçekleştirilen saldırı da raporda yer aldı. Bitrue borsası geride bıraktığımız ayın başında sıcak cüzdanlarından birinin saldırıya uğradığını ve 23 milyon dolar değerinde ETH, QNT, GALA, SHIB, HOT ve MATIC çalındığını açıkladı. Bu olayın ardından Bitrue borsası para çekme işlemlerini 18 Nisan’a kadar durdurma kararı aldı.

Nisan ayında siber saldırıya maruz kalan bir diğer kripto para platformu ise Güney Kore merkezli GDAC borsası oldu. Siber zorbalar GDAC’ın sıcak cüzdanını ele geçirdi ve toplamda 13 milyon dolar değerinde 60 BTC, 350,5 ETH, 10.000.000 WEMIX ve 220.000 USDT çaldı. Bu fonlar GDAC borsasının toplam varlıklarının %23’ünü oluşturuyordu.

Saldırının tespit edilmesinin ardından para yatırma ve çekme işlemlerini durduran GDAC, saldırganları tespit etmek için rakipleriyle ve kolluk kuvvetleriyle iş birliği yaptı.

Nisan ayında Yearn Finance de saldırıya uğradı ve 10,2 milyon dolar çalındı. Hundred Finance ve SushiSwap de saldırıya uğrayan diğer DeFi platformları arasında yer alıyor. Bu platformlardan sırasıyla 7,5 milyon dolar ve 3,3 milyon dolar değerinde kripto para çalındı.

Mart Rakamları Daha da Kötüydü

Her ne kadar Nisan ayında çalınan 103 milyon dolarlık kripto para kulağa korkutucu gelse de Mart ayında çalınan kripto paraların miktarı daha fazlaydı. 2023 yılının Mart ayında 26 farklı saldırıda toplamda 211,5 milyon dolar değerinde kripto para çalınmıştı.

Mart ayında çalınan toplam fonların %93’ünü Euler Finance oluşturuyor. Hacker’lar Mart ayında Euler Finance’e bir flash loan saldırısı gerçekleştirerek DeFi protokolünden ciddi boyutta kripto para çaldı. Ancak “Jacob” adlı saldırgan ay sonuna kadar çaldığı dijital varlıkların bir kısmını geri iade etti ve özür diledi. Nisan ayında ise Jacob çaldığı kripto paraların tamamını geri iade etti.

Share This Article
Tuncay AYDINER

2017 yılından bu yana kripto para ve Blockchain olmak üzere yıkıcı finansal teknolojilerle çok yakından ilgilenen Tuncay, tam bir kripto para tutkunu. Sektörel gelişmeleri çok büyük bir titizlikle okuyucuya ulaştırmayı amaç edinen Tuncay şu ana kadar yerli ve yabancı önde gelen birçok kripto para projesinde rol aldı.