Haberler
3 sene ago

2020 Yılı Kripto Para Piyasası Raporu: Bitcoin’in 3.800 Dolardan 30 Bin Dolara Uzanan Serüveni

Tuncay AYDINER Oca 3, 2021 11:07

2020, kripto para piyasası için her açıdan heyecan verici bir yıl oldu. Bitcoin’in 30 bin dolara ulaşmasıyla sonuçlanan bu yolculuktaki en önemli detaylardan bazılarını bu yazımızda derledik.

2020 hem kripto paralar için hem de genel anlamda ilginç bir yıl oldu. Hayatımızda yeni normal olarak adlandırılan birçok değişiklik yaşandı. Koronavirüs pandemisi tüm dünyada kaosa yol açtı ve milyonlarca insan bu virüsten etkilendi.

Salgın sadece insanları etkilemedi. Koronavirüs tüm sektörleri ve küresel piyasaları doğrudan etkiledi. Doğal olarak kripto para piyasası da koronavirüsten etkilendi. Ancak 2020 yılının kripto para piyasası için tamamen olumsuz geçtiğini söyleyemeyiz, hatta kripto para piyasası 2020 yılının birkaç ayı dışında muazzam bir büyüme kaydederek rekor üstüne rekor kırdı. Bunun en net kanıtı olarak lider kripto para birimi Bitcoin’in yaklaşık 3 yılı aşkın süredir yanına bile yaklaşamadığı 20 bin dolar seviyesini kırıp ardından 30 bin dolar seviyesine yükselmesi gösterilebilir.

2020 yılına istikrarlı bir yükselişle başlayan Bitcoin, blok ödülü yarılanması nedeniyle fiyatlanıyordu. Ancak Mart ayının gelmesiyle birlikte tüm finansal piyasalarda yaşandığı üzere kripto para piyasasında da bir çöküş yaşandı. Bu çöküşle birlikte lider kripto para Bitcoin de 4 bin dolar bandının altına geriledi.

Ancak Bitcoin bu tekrar ayağa kalkmasını bildi ve daha önce hiç görmediğimiz kadar güçlü bir şekilde geriye döndü. Öyle ki Bitcoin’in hızlı bir şekilde tekrar 10 bin dolar seviyesinin üzerine yükseldiği noktada kurumsal yatırımcıların da büyük ilgisiyle işin rengi bir anda değişti. 2017 yılından beri kırılamayan hatta yanına bile yaklaşılamayan 20 bin dolar seviyesi kararlılıkla geçildi. 2017 yılındaki parabolik koşusundaki zirvesine geri dönmesinden sadece birkaç hafta sonra lider kripto para birimi Bitcoin 30 bin dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu kırdı.

Lafı daha fazla uzatmadan, 2020 yılında kripto para piyasasında gerçekleşen en önemli olaylara ve yılı nasıl sonlandırdığımıza bir göz atalım!

Ocak – Mart: Koronavirüs’ten Önce Dünya ve İlk Dalga

İlk COVID-19 vakası 2019 yılının son günlerinde Çin’de tespit edildi. Ancak virüsün tüm dünyayaya yayılmasıyla hükümetler 2020 yılının Mart ayında ciddi önlemler almaya başladı.

Buna rağmen dünya Ocak ve Şubat aylarında nispeten sakindi. Bitcoin, yaklaşan blok ödülü yarılanmasının beklentisiyle fiyatlanıyordu. Ocak ayının başlarında, Chicago Ticaret Borsası (CME), kurumsal yatırımcıların Bitcoin’i benimsenmesine büyük katkı sağlayacağı düşünülen, fiziksel teslimli Bitcoin vadeli işlemlerini başlattı.

Sektör için olumlu gelişmelerin ardı arkası kesilmiyordu. Dünyanın en büyük iki bankacılık devi Goldman Sachs ve Citigroup Ethereum’a oldukça benzeyen bir blockchain ağında hisse senedi takası gerçekleştirdi.

Ancak o an fark edemesek de kötü bir şeylerin yaklaştığı aşikardı. Şimdi geriye dönüp baktığımızda onları kolaylıkla fark edebiliyoruz. Zira giderek daha çok banka, Bitcoin’in avantajlarını vurgulayarak negatif faiz oranları uygulamaya başlamıştı.

Şubat ayında Çin’de salgının farklı bir boyuta ulaşmasıyla Çin Merkez Bankası, dijital yuan çalışmalarının ertelendiğini duyurdu. Ancak bu noktaya kadar koronavirüs sadece Çin içerisinde yayılıyordu. Şubat ayının sonuyla birlikte işler giderek daha da kötüleşmeye başladı.

Wall Street, koronavirüs salgını tüm dünyaya yayılmaya başladığında Mart ayında %10’luk sert bir düzeltmeye gitti. Bu, Wall Street tarihinin en hızlı fiyat düzeltmesi olarak kayıtlara geçti. Elbette kripto para piyasası da bu düşüşten nasibini aldı. Mart ayının ortalarında Bitcoin, 2013’ten bu yana gördüğü en kötü haftalık performansı kaydetti. 

Kripto para piyasasında tam bir panik havası hakimdi. Birçok yatırımcının zararına satış yapmasıyla birlikte popüler kripto para birimi Bitcoin’de sadece bir günde %40’ı aşkın değer kaybı yaşandı. Öte yandan bu düşüş sadece Bitcoin’le sınırlı değildi altcoin’ler de müthiş değer kayıplarıyla karşı karşıya kaldı.

Ancak piyasanın yerle bir olmasıyla insanlar, çöküşün sonladığını ve bundan sonra piyasanın yeniden toparlanma dönemine gireceğini farkettiler. Özellikle hükümetlerin ardı ardına yardım paketlerini açıklamasıyla finansal piyasalarda karamsarlık yerini umuda bıraktı.

Nisan – Temmuz: Karşılıksız Para Basma ve Toparlanma Dönemi

Koronavirüs kaynaklı likidite krizi piyasaları o kadar sert vurdu ki, dünya çapındaki hükümetler para basarak köklü şirketlerini kurtarmak zorunda kaldı. ABD, kimseyi şaşırtmadı, bu süreçte arşılıksız para basma konusunda liderdi.

Karşılıksız basılan para, kurumların Bitcoin’in farkına varmalarının arkasındaki en büyük itici güçlerden biri oldu. Bu noktadan sonra Bitcoin’in ABD dolarının aksine sınırlı arza sahip bir para birimi olduğu anlatısı tüm dünyada vurgulanmaya başlandı. FED, ekonomiyi ayakta tutmak için karşılıksız para basarak doların değerini düşürmeye devam ederken insanlar Bitcoin gerçeğinin farkına vardı.

Gerçeklerin açığa çıkmasıyla birlikte 2020 yılının Mayıs ayında Bitcoin toparlanmaya başladı. Öte yandan Bitcoin’de 4 yıldır heyecanla beklenen blok ödülü yarılanmasının gerçekleşmesi de an meselesiydi. 2020 yılında gerçekleşen blok ödülü yarılanması sadece 2020 yılının değil son birkaç yılın en önemli olaylarından biriydi.

Bu, Bitcoin’in toparlanmaya başladığı zamandır ve Mayıs ayına gelindiğinde, yaşananların etkileri zaten gösterilmeye başlandı, son dört yılda kripto para birimi için en önemli olaylardan biri oldu.

11 Mayıs’ta Bitcoin ağındaki blok ödülü tarihte üçüncü kez yarılandı. Bu da üretilen Bitcoin miktarını yarı yarıya azalttı. Blok ödülü yarılanması zaten Bitcoin kıtlığının yaşanmasına neden olmuştu ki dünyanın en büyük kripto para fonu Grayscale işleri daha da farklı bir boyuta taşıyarak üretilen BTC miktarından daha fazlasını satın almaya başladı.

Haziran ayına gelindiğinde, çok sayıda parasal enjeksiyonun ardından geleneksel finansal piyasalardaki V şeklindeki toparlanma tamamlandı. NASDAQ tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Temmuz ayında Ethereum 5. yaş gününü kutladı ve bu noktada kripto para piyasasının toplam değeri 300 milyar doları aşarak son 5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Ve bu noktada her şey yolunda ilerliyorken kripto para piyasası SEC’in radarına girdi.

ABD Menkul Kıymetler Ve Borsa Komisyonu (SEC) mesajlaşma uygulaması Telegram’ın bir süredir üzerinde çalıştığı kripto para birimi Gram’ın satışlarını durdurmasına hükmetti. Telegram, SEC ile uzlaşmaya varmak zorunda kaldı ve bu anlaşma kapsamında 18,5 milyon dolar ceza ödedi.

Ağustos – Ekim: Kripto Para Piyasasında DeFi Çılgınlığı Başladı

Birçok kişi, merkezsiz finans olarak da bilinen DeFi’nin kripto paraların geleceği olduğuna inanıyor. 2020 yılında merkezsiz finans piyasası %2,500’ü aşkın yükseliş kaydetti. Ağustos ayında DeFi piyasasında parabolik hareketine başladı.

Merkezsiz finans alanında yaşadığı yükselişle dikkatleri üzerine çeken en önemli projelerden biri de YFI olarak bilinen Yearn Finance oldu. Andre Cronje tarafından kurulan YFI’nin değeri hiç beklenmedik bir şekilde 0’dan 44.000 dolara yükseldi. kimsenin beklemediği bir şey. YFI şu anda değerinin yarısından fazlasını kaybetmiş olsa da yine de kripto para piyasasında en pahalı ikinci kripto para birimi o.

YFI’ın ardından merkezsiz finans alanında birçok proje sahne aldı. Dünyanın önde gelen merkezsiz borsa protokolü Uniswap, sektörde büyük bir otorite kazanarak muazzam bir yıl geçirdi. Birçok merkezsiz borsa protokolü Uniswap’e rakip olmaya çalışsa da bu girişimler başarısızlıkla sonuçlandı.

İsmini yemeklerden alan kripto para projelerinin bir anda beklenmedik şekilde değer kazandığına şahit olduk. Bu tarz projeler arasında en popüleri Sushi Swap idi. Uniswap’e rakip olmayı amaçlayan Sushi Swap, anonim kurucusu Chef Nomi’nin 14 milyon dolar değerindeki Sushi token’larını Ethereum’a dönüştürmesi ve birçok nedenden ötürü başarısız olmuştu.

Öte yandan dünyanın en büyük çevrimiçi ödeme işlemcisi PayPal, ABD’deki müşterileri için Bitcoin ve altcoin alım satım ve depolama hizmeti sunmayı planladıklarını açıkladı. PayPal’ın bu hamlesi kripto para topluluğunda büyük bir ilgiyle karşılandı çünkü bu anlaşma, PayPal kullanıcılarının 26 milyonu aşkın iş yerinden Bitcoin kullanarak alışveriş yapabilmesi anlamına geliyordu.

Bununla birlikte, 2020 yılının Ağustos ve Ekim ayları arasında iki önemli gelişme daha yaşandı.

Ekim ayında ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) dünyanın en büyük kaldıraçlı kripto para borsalarından BitMEX’i ve aralarında kurucu Arthur Hayes’in de bulunduğu yönetim ekibini ABD’nin finansal düzenlemelerinden kaçınmakla suçladı. Bu olaydan kısa bir süre sonra, John McAfee insanları sahte ICO’lara yönlendirdiği iddiasıyla İspanya’da tutuklandı.

Kasım – Aralık: Bitcoin İçin Işıldama Zamanı

2020 yılının son iki ayında Bitcoin olağanüstü bir performans sergiledi. Etkileyici bir şekilde bu kez yükseliş 2017 yılında olduğu gibi bireysel yatırımcılar nedeniyle değil kurumsal yatırımcıların artan ilgisi nedeniyle gerçekleşti. Kurumsal yatırımcıların Bitcoin’deki yükseliş trendini körüklediği çok net bir şekilde söylenebilir.

NASDAQ’da listelenen teknoloji şirketi MicroStrategy’nin rezerv varlık olarak Bitcoin satın almaya başlaması kurumsal yatırımcılar için fitili ateşledi. Jack Dorsey’in Square’ı ve en büyük hedge fonlarından birkaçı bu süreçte Bitcoin satın aldığını duyurdu.

Kurumsal yatırımcıların bir anda Bitcoin’e akın etmeye başlamasıyla popüler kripto para birimi uzun bir sürenin ardından 20 bin dolarlık kritik direnç seviyesini kırmayı başararak yeni bir rekora imza attı. Herkes 20 bin dolar seviyesinin geçilmesiyle Bitcoin’in durulmasını bekliyordu ancak öyle olmadı. Bitcoin rallisi hız kesmeden devam etti.

Popüler kripto para birimi 2020 yılının son günlerinde beklentilerin tam tersi yönde, yükselişine devam etti. Çok kritik direnç seviyelerini geride bırakan Bitcoin 2020’nin son gününde 29.000 dolara yükselerek 30 bin dolar sınırına dayandı.

2020 yılının son günlerinde kripto para piyasasını olumsuz etkileyen bir gelişme daha yaşandı. Takvimler 22 Aralık 2020’yi gösterdiğinde SEC’in kayıt dışı menkul kıymet satışı gerçekleştirdiği iddiasıyla en popüler 3. kripto para birimi XRP’ye karşı dava açtığı haberi kripto para topluluğunun gündemine bomba gibi düştü. Ancak SEC’in bu hamlesi Bitcoin’deki yükseliş trendini bir noktaya kadar gölgelemeyi başardı.

SEC’in sektördeki en büyük şirketlerden biri olan Ripple’a yönelik bu suçlamaları sonrasında XRP’de %65’i aşkın değer kaybı yaşandı. İrili ufaklı birçok kripto para borsası XRP’yi delist etme kararı aldı.

Son Sözler

2020 yılı kripto para piyasası için en ilginç yıllardan yıllardan biriydi. Bitcoin 2020 yılında en önemli sınavlarından birini verdi ve bu sınavdan başarıyla çıktı. Bitcoin’in koronavirüs kaynaklı likidite krizine rağmen toparlanmayı başarıp rekor üstüne rekor kırması Blockchain teknolojisinin ve kripto para birimlerinin bizimle kalmaya devam edeceğinin en büyük kanıtı.

Bu, sözlerle yıllık piyasa raporumuza son verirken CryptoPotato olarak okuyucularımıza teşekkür ediyor, size ve sevdiklerinize sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yıl diliyoruz.

 

Share This Article
Tuncay AYDINER

2017 yılından bu yana kripto para ve Blockchain olmak üzere yıkıcı finansal teknolojilerle çok yakından ilgilenen Tuncay, tam bir kripto para tutkunu. Sektörel gelişmeleri çok büyük bir titizlikle okuyucuya ulaştırmayı amaç edinen Tuncay şu ana kadar yerli ve yabancı önde gelen birçok kripto para projesinde rol aldı.