2016 yılında hack’lenen Bitfinex borsasından çalınan Bitcoin’ler, olaydan 6 yıl sonra ABD Adalet Bakanlığı tarafından kurtarıldı. Ama şimdi asıl soru: Kurtarılan Bitcoin’ler kime verilecek? Mağdur olan kullanıcılara mı yoksa Bitfinex’e mi?
ABD Adalet Bakanlığı’nın (DOJ) 2016 yılında gerçekleşen Bitfinex hack’inde çalınan yaklaşık 3,6 milyar dolarlık BTC’yi 6 yılın ardından kurtartmayı başarmasından sadece iki gün sonra o dönemde mağdur olan onlarca kişi, ele geçirilen Bitcoin’ler üzerinde hak iddia etmeye başladı.
Bloomberg tarafından hazırlanan yakın tarihli bir rapora göre ABD Adalet Bakanlığı’nın mağdurlar için mahkeme işlemlerini başlatma planlarını açıklamasının ardından sonra fonlarını geri kazanmak isteyen kişilerin sayısında büyük bir artış yaşandı.
Finans ve kripto para dolandırıcılıkları konusunda uzmanlaşmış bir avukat olan David Silver, konuyla alakalı olarak Bloomberg’e röportaj verdi. Silver, ABD Adalet Bakanlığı’nın Salı günü 3.6 milyar dolarlık Bitcoin’i ele geçirmesinin ardından 2016 yılındaki saldırıdan etkilenen düzinelerce insanın kendisiyle iletişime geçmeye başladığını bildirdi. Silver konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:
2016’dan bu yana dünya çarpıcı bir şekilde değişti ve herkes bu yeni kurtarılan Bitcoin’ler üzerinde hak iddia edecek.
Bitfinex Bitcoin’leri Geri İstiyor
Bitfinex, kurtarılan Bitcoin’lerin kendisine teslim edilmesini istiyor. Zira Bitfinex, saldırıda mağdur olan tüm kullanıcıların sorunlarını çözdüğünü iddia ediyor.
2016 yılında Bitfinex’ten 119.000’den fazla BTC’nin çalınmasına yol açan saldırının ardından borsa, mağdurların zararlarını tazmin etmek için harekete geçmişti.
Bitfinex, mağdur olan kullanıcılarına dağıtmak üzere BFX token’ı yarattı ve çalınan her 1 ABD doları karşılığında 1 BFX token verdi. BFX token’lar ABD doları veya şirketin hissesi ile değiştirilebiliyordu.
Bitfinex ayrıca, BFX token’larını şirket hisselerine dönüştüren müşterilerin, eğer kurtarılırlarsa çalınan Bitcoin’ler üzerinde hak talep etmelerine olanak tanıyan bir Kurtarma Hakkı Token’ı (RRT) oluşturdu.
Bitfinex’e göre, şu anda bekleyen yaklaşık 30 milyon RRT jetonu var. Bir RRT’nin 1 dolara eşdeğer olduğu göz önünde bulundurulursa, borsanın RRT token sahiplerine 30 milyon doları geri ödemesi gerekiyor.
Salı günü Bitfinex cephesinden yapılan açıklamada Bitfinex BFX ve RRT token’ların kurtarılan fonlar üzerindeki haklarını sağlamlaştırmasını sağlayacağını açıkladı.
Bitfinex konuyla ilgili olarak ABD Adalet Bakanlığı ile birlikte çalışacaklarını ve çalınan Bitcoin’lerin borsaya iadesine ilişkin haklarını belirlemek için uygun yasal süreçlerin takip edileceğini açıkladı.
Mağdur Kullanıcılar Bitfinex ile Aynı Görüşte Değil
Birkaç müşteri, varlığın son beş yılda ne kadar değer kazandığını göz önünde bulundurarak, Bitfinex’in kurtarılan Bitcoin’ler üzerinde hak iddia etmesine karşı olduklarını ifade etti.
2016 yılında saldırının gerçekleştiği sırada 71 milyon dolar değerinde olan Bitcoin’ler şu anda ise 4.5 milyar dolar değerinde.
Konuyla ilgili olarak, yaklaşık 50.000 dolar değerinde Bitfinex hissesine sahip olduğunu iddia eden Bitfinex mağduru Alan Aronoff, şunları kaydetti:
Bence bu çok saçma. Bu, multisig cüzdanımdan aldıkları Bitcoin’im. Bitcoin’imi geri istiyorum… Kendi Bitcoin’lerini geri alabilirler. Ben Bitcoin’imi alacağım, çok teşekkür ederim.
Bitcoin’leri Kim Alacak?
Birçok kişi fonlarına kavuşmak isterken, eski ABD Başsavcısı Yardımcısı Kellen Dwyer, davayla ilgili yasal süreçlerin muhtemelen birkaç yıl sürebileceğini kaydetti. Kellen Dwyer’ın açıklamalarından bir kesit şu şekilde:
Bu süreç çok uzun sürebilir. Herhangi birinin parasını geri alması kesinlikle birkaç yıl sürebilir.