גם אם לא השתתפתם בחגיגות עליית הביטקוין של השנה האחרונה, בוודאי שמעתם את המונח ICO פעמים רבות. ICO היא שיטת גיוס כספים שמתאפשרת בזכות המטבעות הדיגיטליים הקריפטוגרפיים. מיזמים רבים בתחום הקריפטו השתמשו בהצלחה בשיטה זו וגייסו סכומים עצומים. בעקבות היעילות של השיטה גם מיזמים שאינם בהכרח קשורים לעולם הקריפטו הביעו עניין רב לקפוץ על הרכבת ולגייס דרך ICO. המוטיבציה של משקיעי ה- ICO טמונה באמונה שהמטבע יסחר בשוק החופשי במחיר גבוה יותר מאשר מחירו בתקופת הגיוס.
הגיוסים הללו מאוד חמים נכון לכתיבת שורות אלה, אך כמו בכל גל מוצלח ישנם טרמפיסטים רבים. הכתבה הבאה תעניק לכם מידע חיוני כיצד להעריך נכון גיוסי ICO וע"י כך להעלות את הסיכוי למציאת השקעה מוצלחת.
מה זה בעצם ICO?
ICO, בתרגום פשוט, הקצאה של מטבעות דיגיטליים (טוקנים) בתמורה למטבע דיגיטלי בעל ערך (כדוגמאת ביטקוין או אתריום). באנגלית: Initial Coin Offering. לרוב, אחוז מהטוקנים נמכר למשתתפי הגיוס ואחוז מסויים נשמר לצרכי החברה – צוות הפיתוח, משקיעים פרטיים וכדומה. התנאים משתנים בין גיוס לגיוס באופן המזכיר במעט תנאים שונים של גיוסים בהייטק. ICO מאפשר למשקיעים גדולים וקטנים כאחד לממן את הפרוייקטים האהובים עליהם. בעוד שעניין האופציות בהייטק הכניס את העובדים למועדון המשקיעים המוקדמים, ה- ICO מעצים את השתתפות הציבור בפרוייקטים עוד בשלב מקדים. בעולם הקריפטו יש לכולם הזדמנות להיות שם כבר בהתחלה, בין אם דרך כרייה של המטבע (הדורשת קצת התעסקות טכנית) או דרך ה- ICO – הדרך הפשוטה ביותר.
היסטוריה קצרה: סיפורי הצלחה ונפילות כואבות
השנה האחרונה כוללת בתוכה אלפי גיוסים מאוד מוצלחים ורווחיים לצד נפילות ותרמיות לא מעטות. המוטיבציה של הפרוייקט מפורטת במסמך שנקרא Whitepaper – "הספר הלבן", שמסביר איזו בעיה הפרוייקט שואף לפתור. כאמור, המוטיבציה של המשקיעים ב- ICO היא שהמחיר של הטוקן יעלה ממחירו בעת המכירה המוקדמת והם ימכרו ברווח.
נכון לכתיבת שורות אלה, הסכום הכי גבוה שגוייס באמצעות ICO הוא של Tezos, סכום שובר שיאים של 232 מיליון דולר וזאת בפחות מחודש. הרבה גורמים משפיעים על הסיכויים של גיוס להיות מוצלח. גורמים אלה לעיתים מנבאים האם הוא יהיה בעל ערך למשקיעיו, אבל לא תמיד. ישנם מקרים בהם הגיוס מוצלח אך התשואה למשקיעים היתה שלילית.
בנקודה זו, נציין סיפורים פחות מוצלחים כגון הגיוס של Mycelium. חברי הצוות נעלמו מיד אחרי גיוס הכספים, ולאחר מכן נמסר שהם השתמשו בכסף לצרכיהם הפרטיים (חופשה של כלל עובדי החברה) במקום לפיתוח. חוסר הרגולציה בנושאי גיוסים הוא כנראה אחת הסיבות שזה קרה.
אז איך יודעים אם מדובר בגיוס מוצלח, ושהסיכויים גבוהים לתשואה למשקיע?
10 כללי ברזל לבחינת השקעה ב- ICO
*אזהרה חשובה לפני שאנחנו מתחילים: ICO טומן בחובו סיכון גבוה לאיבוד כספים. לעולם אל תשקיעו סכום אותו אתם לא יכולים להרשות לעצמכם להפסיד לגמרי. זכרו שבגלל חוסר רגולציה, תחוו קושי בקבלת הכסף שהפסדתם במקרה של סקאם.
- הרכב הצוות
בדקו את כל המידע הקיים לגבי חברי הצוות, בייחוד צוות הפיתוח והיועצים העומדים מאחורי הפרוייקט. בררו מה הניסיון הרלוונטי של כל חבר צוות. חפשו בגוגל את השמות שלהם. בקרו בפרופיל LinkedIn שלהם. חפשו שמות מוכרים בצוות הייעוץ של הפרויקט. בררו האם לצוות יש ניסיון כלשהו בתחום הקריפטו ויותר חשוב – באילו פרויקטים או ICO אחרים הם היו מעורבים ומה הייתה ההשפעה שלהם בפרוייקטים בהם השתתפו בעבר.
- אשכול ה-bitcointalk.org
נקודת התחלה טובה היא אשכול ההכרזה (ANN) באתר bitcointalk.org, זהו הפורום הגדול והותיק ביותר הקשור לביטקוין וקריפטו. מומלץ מאוד לקרוא את הודעות האשכול של הפרוייקט בעיון רב.
הדאגות של המשקיעים לרוב נענות (אך לא כולן) באשכול הזה. לדעתי, זה סימן רע כאשר מפתחים נמנעים מלענות על שאלות מסוימות או שהם לא משתפים פעולה. שליחת הודעה פרטית למפתחים על מנת לבדוק את היענותם יכולה להיות רעיון טוב.
כל הודעה בbitcointalk מכילה את הדירוג (רמת האמינות) ואת דרגת הפעילות (מספר ההודעות הקודמות) של השולח. המוניטין בפורום הותיק (יחסית לתחום) נהיה משמעותי מאוד. היזהרו מכותבים חדשים או בעלי דירוג מוניטין נמוך.
שימו לב לתגובות של כותבים מנוסים, והתחייסו בכובד ראש, אל אזהרות של כותבים בעלי מוניטין. השתמשו ב-Select [All] על מנת לראות את כל התגובות באשכולות והשתמשו ב-ctrl+F (בווינדוס) על מנת לחפש מילים כמו scam, con, MLM. בדקו את הקשר בין תוצאות החיפוש לבין מספר התגובות הכולל כפי שניתן לראות בדוגמא החיה הבאה:
@מקור: אשכול ההכרזה של Kibo עם 287 תגובות ו-75 תוצאות חיפוש המילה scam ((https://bitcointalk.org/index.php?topic=1572491.0;all
- שלב בו נמצא הפרוייקט והשקעות של קרנות הון סיכון VC
העריכו את השלב בו נמצא הפרויקט. האם יש לו רק רק Whitepaper ואתר? האם מוצר בגרסת בטא? האם מוצר עם פונקציונליות מוגבלת? העדיפו פרויקטים שיש להם "כמה שורות" של קוד עובד. עם זאת, יש לציין, הרבה ICO הוכיחו שניתן להפוך לסיפור הצלחה ללא שום קוד כתוב – למשל הגיוס של EOS שם המייסד הוא בעל מוניטין חזק.
VCs (קרנות הון סיכון) נוטות להשקיע ולתמוך בפרויקטים בשלבים המוקדמים. חפשו מידע זה בדף הראשי של אתר האינטרנט של הפרויקט. פרוייקט מעניין במידה ומעורבת קרן ידועה היטב כמו Blockchain Capital או Fenbushi (קרן ההון השייכת ל-ויטליק בוטרין –מייסד Ethereum).
- גודל וחוזק קהילה ומדיה
חשוב שתהיה קהילה פתוחה, תומכת ורחבה עבור כל המשקיעים. פתיחות היא חשובה בדיוק כמו השגת האמון. נסו להבין את רוח הקהילה. בררו את גודל הקהילה ואת הפעילות שלה, נסו להשתלב ולהיות מעורבים.
כיום רוב הקהילות מתרכזות בערוץ טלגרם ייעודי, לא תהיה בעייה להגיע אליו מהאתר הרשמי של ההנפקה.
@מקור: קהילת Slack QRL – ערוץ #trading
ערוצים נוספים של הפרוייקט כמו רדיט, טוויטר או פייסבוק יכולים להיות רלוונטיים בעת הערכת הפרויקט, אך היזהרו מפרסומות ממומנות ופעילויות Bounty כפויות. זוהי טכניקה נפוצה כדי לתגמל משתמשים על הפצת מידע חיובי על הפרויקט ועל מנת להגדיל את הסיקור במדיה. אשכולות הפרסום הללו יכולים לעורר התלהבות מסביב לפרויקט אבל הם לא אובייקטיביים במיוחד. למרות שברור שהמשקיעים משתתפים בשביל להרוויח, ופרסומות יכולות לעזור, עדיין תפוצה שנובעת מפעילות אותנטית של הקהילה, מנבאת הצלחה טוב יותר והיא סימן לקהילה חזקה.
@מקור: ABAB בטוויטר (https://bitcointalk.org/index.php?topic=2004773.0)
- מה תפקיד הטוקן בפרוייקט? האם הblockchain נחוץ?
ICO משמעותו יצירה של טוקן מיוחד לפרויקט. אחת מהשאלות החשובות ביותר שכל פרויקט צריכה להיות לשם מה הטוקן? למה ביטקוין או Ethereum לא מספקים על מנת להיות הטוקן שמניע את הפרוייקט? ישנם פרוייקטים שממציאים סיפורים מאולצים, ואולי אפילו משכנעים את עצמם שנחוץ להם מטבע. מפני ש- ICO לא יכול להיות ICO בלי טוקן ספציפי. אותה השאלה צריכה להישאל בקשר לשימוש בטכנולוגיית הblockchain מאחורי הפרויקט. מבחן הטוקן: אם נוציא את הטוקן מהמערכת, האם המערכת תעבוד בלעדיו? אם התשובה היא כן – הטוקן אינו נחוץ כלל.
ובכל זאת, לעתים יכול להיות שפרוייקט מבין שאין לו צורך במטבע, אך הוא מייצר מטבע ייחודי ומקשר אותו לקבלת הערך מן הפרוייקט, כתחליף לשיטות הגיוס הישנות. ופה צריך לשאול את מייסדי הפרוייקט מדוע לא להשתמש במטבעות קיימים.
- מכסה לא מוגבלת Hard Cap
בימיה המוקדמים של ICO, ההבדל בין מכסה לא מוגבלת לקשיחה לא היה בעל השפעה כמו בגיוסים של ימינו.
מכסה שאינה מוגבלת מאפשרת למשקיעים לשלוח מימון בלתי מוגבל לארנק ה- ICO של הפרויקט. זה מייצר היצע בלתי מוגבל של מטבעות, ועלול להוביל לצניחה במחיר, כאשר אין מספיק קונים בשוק, לאחר שכל מי שחפץ בכך – רכש במכירה המוקדמת בשלב ה- ICO.
משום שגיוסים הפכו למיינסטרים בעולם הקריפטו, נאספים סכומים עצומים. Bancor לדוגמא, גייס סכום חסר תקדים של 150 מיליון דולר בשלוש שעות בלבד. הגיוס העצום הוביל לאפס אחוז רווח עבור המשקיעים, ואף הפסד צורב. זכרו זאת כשאתם בוחרים להשתתף בגיוס ללא תקרה.
מכסה עם הגבלה (Hard Cap), עלולה לייצר השתלטות של משקיע בודד, או קהילה קטנה מדי של משקיעים. אתם לא רוצים להיות היחידים שמשקיעים בפרויקט, או משקיעים בפרוייקט שהפך לריכוזי בעל כורחו. העניין בפרויקטים שמגייסים מעט כסף הוא נמוך מאוד, וזה יהפוך את המסחר בטוקנים של הפרויקט בשוק המשני לדליל יותר.
ישנם היום התפתחויות בגיוסים שמנסות, גם במכסה מוגבלת, לפזר את ההשקעה כגון רשימות לבנות – White List – המאפשרות רק למי שנרשם מראש להשתתף בגיוס. סה"כ הטוקנים המוצעים בגיוס למכירה ציבורית מחולקים שווה בשווה בין כל מי שרשום לרשימה הלבנה. יש לבדוק את הנושא לעומק בפורום.
- הפצת טוקנים – Distribution – מתי ואיך
ניתן ללמוד על הלך הרוח של הפרוייקט וצוותו, מאופן חלוקת הטוקנים .
הקצאה מראש של טוקנים, בשיעור גבוה מדי לחברי הצוות, יכולה להעיד על חמדנות יתר. למשל, יותר מ-50% מהכמות. פרויקט טוב יקשר את הפצת הטוקנים שלו למפת הדרכים שלו לפי השגת יעדים, משום שכל שלב או אבן דרך בפרויקט דורש סכום אחר של מימון. אמנם כיום התחום פרוץ ומסתמך רק על אמון המייסדים, אך ידוע על פתרונות בתחום זה.
שימו לב טוב לשלב חלוקת הטוקנים בפועל בתום הגיוס. חלק מהפרויקטים פשוט מפיצים את הטוקנים שלהם שעות ספורות לאחר סיום הגיוס. חלק מהפרויקטים עובדים על לפתח גרסת בטא לפני שליחת הטוקנים. אם תסתכלו על אחוז הרווח של Ethereum (שנה אחת מפרידה בין הICO לבין חלוקת הטוקנים, באיזור ה-500% רווח לאחר החלוקה), Augur (שנה וחצי, 1500%) ו-Decent (8 חודשים, 350%), לפעמים ההפסקה יוצרת הייפ טוב וציפייה סביב הפרויקט. התמונה הבאה היא פרסום החלוקה למימון הגיוס של Augur, אמנם התוכנית (roadmap מפת דרכים בז'רגון המפתחים) הוצגה באופן מעורפל, אך קל לראות שהמימון מכוון באופן גורף לפיתוח, ואכן ההנפקה הייתה מוצלחת ביותר למשקיעים.
- הספר הלבן – Whitepaper
רוב המשקיעים לא טורחים לקרוא את הספר הלבן, למרות שהוא מכיל את כל המידע הרלוונטי על הפרויקט והגיוס. אל תהססו לקרוא אותו, או לפחות את רובו. שימו לב גם לאספקטים החזקים וגם לשליליים, והוסיפו כמה מהמחקר הפרטי שלכם. בסופו של דבר, הספר הלבן הוא מגש של כסף למשקיעים פוטנציאליים. לאחר הקריאה אתם צריכים להיות מסוגלים לענות על שאלה פשוטה – איזה סוג של ערך הפרויקט הזה מביא לעולם? אתם גם תלמדו במה אתם משקיעים. קחו את הספר הלבן בעירבון מוגבל – "הנייר סובל הכל".
- איכות הקוד
אם יש לכם ניסיון כלשהו בתכנות, זה המקום להשתמש בו. ניתן להבין את איכות המפתח ע"י בחינה של חלק מהקוד. פרויקטים בקריפטו נוטים לתמוך בסביבת קוד פתוח. זה יוצר אמון בקרב קהילת הפרויקט, ומעודד מפתחים מהקהילה ליצור הצעות או שיפורים. פרויקט בקוד פתוח מאפשר את ההזדמנות לראות את הקוד במאגר של Github.
ניתן להסתכל גם על ה-commit log. Commit זה מונח של מפתחים לשליחת חלק קוד למאגר הקוד של Github. ובעצם אפשר לראות את כל הקוד ואת ההיסטוריה של איך הוא נבנה.
גם אם אתם לא מתכנתים, עדיין ניתן להעריך את האיכות ע"פ הסתכלות על עקביות הקוד. על זמן התגובה בין הערות לבין זמן התיקון בפועל של המפתחים. השקיפות של הקוד הפתוח היום מאפשרת לכל אחד לראות האם נעשית עבודה אמיתית, מה הקצב של עשייתה ולקבל רושם על האיכות. אינדיקטור טוב אחר הוא שימוש נכון בהערות. הימנעו ממפתחים מבולגנים. הקוד משקף את הגישה של המפתחים.
בשלב הבא, אורך הפונקציה הוא אינדיקטור נוסף. פונקציה שמכילה יותר מ-50 שורות קוד צריכה להיות דגל אדום. מודולריות היא חשובה והופכת את הקוד לקריא יותר וקל לתחזוק.
אם בקוד מופיעים גם טסטים (בדיקות) זה מראה על רצינות ואיכות קוד גבוהה יותר של הפרוייקט.
@מקור: מאגר הקוד של Github לפרויקט QRL (https://github.com/theQRL/QRL)
ניתן לראות כל commitעל ידי לחיצה על הטקסט "366 commits". זה מאפשר לחקור כל שינוי. כרטיסיית ה"insights" מאפשרת סיכום כללי של פעילות המפתחים. הכרטיסייה הזאת מציגה גרף עם הכמות היומית של ה- commits. מתחת לגרף, ניתן לראות את הפעילות של כל מפתח באופן אישי. המידע הזה הוא המפתח לחקירת איכות העבודה של צוות הפיתוח.
@מקור: גרף insights ב-Github (https://github.com/theQRL/QRL/graphs/contributors)
ניתן אפילו לראות כמה הפרויקט פופולרי על ידי הסתכלות על כמות הכוכבים שקיבל.
@מקור: Github
בונוס: שאלו את עצמכם למה הפרויקט בחר לפעול על ה- blockchain הספציפי. בין אם זה blockchain של ביטקוין, Ethereum, Waves ועוד. בחודשים האחרונים אנו חווים עלייה בפופולריות של טוקנים מסוג ERC-20 המבוססים על החוזה-החכם של Ethereum. הטוקנים הללו ניתנים לאחסון בארנקים של Ether (כמו MEW – Myetherwallet). שולחים איתריום לחוזה החכם ומיד מתקבלים הטוקנים של המטבע החדש.
- השורה התחתונה
ישנו כמובן את הפקטור שרבים מאמינים שהוא הקובע ושנקרא מזל, אך זה מתרחש רק כאשר הזדמנות פוגשת מוכנות.
ICO יהפכו ליותר ויותר "מיינסטרים" כשיטה לגיוס כספים. יהיה מבחר רב של פרויקטים המגייסים, ולכן ישנן הזדמנויות רבות, אך גם מלכודות רבות יותר. ככל שיש יותר פרוייקטים, יהיה יותר קשה להעריך אותם.
חשוב לחקור ולקרוא כמה שיותר מידע ולכתוב את כל האספקטים החשובים – חיוביים ושליליים – לפני החלטת השקעה. אם קראתם את המאמר הזה בכללו ויישמתם, אתם כבר בנקודת פתיחה טובה יותר. בהצלחה!